Dat wordt dus kiezen…..

Verleden week een mededeling die de plannen even doen veranderen. De expositie die wij, drie in Hongarije wonende Nederlanders, in april hebben in het centrum van Pécs, is plotsklaps in ruimere jas komen te zitten. De tentoonstelling zou eigenlijk worden opgehangen rondom het werk van Joost Swarte, maar omdat die een toch wel erg ruime vergoeding eiste en ook omdat daardoor het Mondriaan fonds afhaakte hebben wij nu ineens de hele galerie voor ons drietjes,
Moet je je eens voorstellen…. een gigantisch groot gebouw waar wij drietjes nu ineens de beschikking heb over een meter of tachtig wand….

De anderen, dat zijn Antony Hendrix, kneder/bakker van fantastisch keramiek (http://www.tu.hu/) en Elizabeth de Vaal ( http://www.elizabethdevaal.nl/2004/onthulling.html) en aangezien Antony in hoofdzaak ‘ruimte’ zal gebruiken, betekend dat ik met Elizabeth de prachtig mooie, ruwe muren mag delen.

Tja, dat veranderd ineens toch wel de plannen. Nu heb ik gelukkig nog heel veel relaties vanuit het verleden en dus draait de denkfabriek op volle toeren om die toch maar even in te schakelen. Printen op supergroot formaat…… inkten…. inlijsten….  en dan ook het beeld ervoor nog allemaal uitzoeken en ordenen.
Nu is dat laatste niet echt mijn sterkste kant en dus beland ik regelmatig in een situatie die erg, neen, héél erg onoverzichtelijk dreigt te worden. Wat wel en wat niet en dat wordt nu allemaal nog veel ingewikkelder.

Vast staat dat ik vier grote groepen werk ga tonen en daar horen, zeker weten, ook portretten bij.
Meer ruimte en ook meer keus. Doordat ik al veel analoog werk had afgeschreven als onbruikbaar bleef de keuze redelijk binnen de perken, maar sinds enige weken, met dat nieuwe scan-programma, openden zich ineens honderden deurtjes en wordt de fantasie weer permanent geprikkeld. Iedere dia en ieder negatief roept geluid op, geur en omstandigheden zoals ook de plaat van vandaag.

Noadhibou, Mauretanië, strand, 1985
Veel Senegalezen werkten in Mauretanië in die tijd als gastarbeider, als visser, omdat de lokale bevolking daar te belazerd voor was ( wat heet discriminatie…?)
Op het strand veel volk dat doende was met netten repareren, boten onderhouden  en vooral veel ouwehoeren. Behalve hij. Hij zat een meter of honderd verder en toen ik dichterbij kwam bleek dat hij een oud legerjack had opgeduikeld en nu bezig was een scheur te repareren. Nee, zo maakte hij me meteen duidelijk…. geen foto…. dat zag hij helemaal niet zitten.
Nu is het zo dat ik over het algemeen geen foto’s maak tegen de zin van mensen en al helemaal niet stiekem, maar soms, dan is de situatie zo uitdagend dat je die niét wilt missen en dan moet je die situatie maar wat naar je hand zetten.

Ik ga naast hem zitten en begin een gesprekje…. in het Frans en hij reageert wat knorrig terwijl hij doorgaat met naaien. Dan pak ik uit mijn zak een kleine waterdichte camera, want waterdicht is stofdicht en dat is wel zo handig. Die kleine professionele camera heeft ook een pracht van een flitsertje en die, zo weet ik, geeft prachtig invullicht.
Vanuit mijn schoot maak ik de ene na de andere opname… zonder te flitsen. Neen, je kon toen nog niet meteen terugkijken, dit ter informatie van de digi-generatie.

Toen hij steeds steeds spraakzamer werd en hij vertelde dat hij eigenlijk wel naar Frankrijk zou willen voelde ik het trigger-moment aan komen en zette de flitser aan.

“De vrouwen in Frankrijk  zouden helemaal weg zijn van jou… weet je dat?”
“Pourquoi, monsieur?”
“Nou, met zo’n mooi gespierd lichaam…..”

Dat is het moment…. hij draait eindelijk zijn hoofd in mijn richting en toont de meest veroverende glimlach waar ik op gehoopt had. Flits..  hebbes.
We hebben nog even na gekletst en ik heb hem ooit een afdrukje gestuurd. Of hij hem ooit ontvangen heeft weet ik niet, want zijn adres was via iemand die wel een echt huis had indertijd.
Ja, dit was eigenlijk een afgeschreven negatief, maar door de huidige techniek weer volledig bruikbaar en dan te denken dat ik in de jaren voorafgaand aan ons vertrek uit Nederland meer dan zestigduizend negatieven en dia’s naar ‘het stort’ heb gebracht omdat……..

Dat de horizon van deze plaat niet helemaal recht staat, dat zal me worst wezen, want die handen, dat kleine stukje met die stof in beeld…. dat wilde ik toch niet missen.

Hansio

9 thoughts on “Dat wordt dus kiezen…..

 1. O, Heerlijk! Fijn dat het weer gaat kriebel, zonder kriebel wordt het toch een beetje wiebel. Leuk verhaal en super foto! Ben benieuwd naar de vorderingen. En niet te veel geld uitgeven aan al die lijsten he.. zei moeders die net de boekhouding klaar heeft van 2009.
  2010 wordt vast een heel mooi jaar!!

  Dit wordpress is trouwens wel handig! Ik krijg de nieuwe berichten direct in mijn mailbox, klik alleen verder voor de foto en de reactie. Dan lees ik het toch weer makkelijker en ‘vergeet’ ik jullie niet.

 2. Gaaf hey !!! Heb je die ene van die woestijnvos nog ? Die zie ik d’r ook wel tussen hangen, en slagroomlikkende Milan vond ik ook altijd zo’n prachtplaat, en dat stel in de regen in Pecs die moet je natuurlijk flink opblazen en een ereplekje geven, want dat is echt een killer!
  Ik leef met je mee hoor, want kiezen, pfffff….. maar dat gaat je vast allemaal lukken, elke keus is de goeie, want jij maakt hem tenslotte 😉
  Enneh, is die tentoonstelling alleen in april, of ook nog in mei?

  Knuffels van een tijdelijk thuiszittend Tasje (beetje reumatische klachten, jaja, dat krijg je op mijn leeftijd he… waha)

  xxx

 3. Mipje, heb vanochtend de uitslag gehad, geen reumatische ontstekingen en geen rare schildklierwerkingen, maar een vitamine D tekort. Tja, dacht ik afgelopen zomer slim te zijn om zo min mogelijk in die felle zon te zitten, nee dus. Dus effe een maandje ofzo dubbele dosis D bijslikken en dan mot ’t wel weer goei komen 🙂
  Knuf van Tas en goodluck and have fun met de slowcooking!

  x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s