Dag Winter…. Welkom Lente….. hoewel….

In Mohács is het traditie om het einde carnaval met veel spektakel uit vieren, een spektakel waar enige tienduizenden, zo niet meer, de hele stad ontwrichten. De winter wordt dan uitgeluid en het voorjaar verwelkomt. Veel symboliek en veel toeters en bellen om de ‘toerist’ te verblijden. Wat weinigen weten is dat een paar dagen later het feest dunnetjes, (hoewel, dunnetjes?) wordt overgedaan, maar dan meer entre nous, zeg maar. Slechts een klein groepje hebben we geïnformeerd en met hen togen we de kou trotserend naar het grote plein. Het begint langzaam… begint te borrelen ( letterlijk en figuurlijk wel te verstaan) en de kist, de winter verbeeldend, die later op de brandstapel tot as zal verworden, wordt eerst door een steeds grotere groep door de stad gereden om uiteindelijk op het grote marktplein te verzamelen. Duizenden Mohácsers drommen samen en maken zich op voor het grote afscheidsfeest alleen is het koud… bitter koud. Het kan niemand deren want er heerst een bijna euforische  sfeer, bijna on-Hongaars zou je denken….misschien?

Dan beginnen de eerste donderklappen. Bulderende kanonnen van weerszijden van het grote plein braken hun vuurtongen uit tussen de gigantische menigte. Slechts een handvol helpers maakt door handgebaren duidelijk dat iedereen ‘een stapje terug’ moet doen om buiten de vuurlinie te geraken en dan…… het lont wordt aangestoken en voor de zoveelste keer dreunt Mohács op haar grondvesten terwijl het kanon enige meters terugschiet om vervolgens met veel gevoel voor theater wordt herladen. Spectaculair…. gezellig… onder elkaar en vooral heel warm. Wanner het grote vuur dreigt te worden aangestoken dromt iedereen tot aan de laatste meters van de houtstapel en laat zich niet meer verjagen… door wie dan ook, want dit is waar het allemaal om gaat… zicht op de warmte… hoop op een spoedige lente. En dat is precies waarom ook wij daar naar toe moesten, want het heeft nú allemaal lang genoeg geduurd… die winter. Dit jaar heb ik eens wat andere fotografie toegepast en neen, het zijn niet allemaal filters of photoshop…. veel kijkplezier en oh ja…. niet verder vertellen, hoor. Anders wordt het straks nog veel te druk op dat plein.  ( wie iets meer wil weten over de traditie van dit gebeuren kan -in het Engels- wat info vinden op de volgende site:http://hungarystartshere.com/Busojaras-Mohacs)

Zijn geluid zal worden overstemd... wammmm...boemmmmm...

Niemand ontkomt aan de 'plaaggeesten'...

Handen vol kruit worden aangestampt voor de zoveelste dreun....

"Kom op, mensen, even een stappie terug......."

Nooit motordrive... gewoon een kwestie van timing.

De eerste vlammen zoek krakend hun weg

Warmte... alsjeblieft wat warmte.....

8 thoughts on “Dag Winter…. Welkom Lente….. hoewel….

 1. Tja, welke truc zou je hebben gebruikt om deze onthullende plaatjes te maken. Misschien een heel klein mastje? De excif metadata heb je weggevoezeld, dus daar word ik ook niet wijzer van. Gewoon fraaie plaatjes voor het folklore-album dus. En laten we nou maar hopen dat die lente een beetje op wil schieten.

 2. Aan jullie zal het niet liggen of de lente komt! Jullie hebben je bijdrage aan het verdrijven van de winter wel weer geleverd! Wij hebben (helaas slechts) in gedachten ook ons best gedaan….

 3. wat een heerlijk feest, zou hier ook mogen komen. We zijn het hier ook behoorlijk zat, maar… er zit verbetering in en het wordt eind van de week al 6 graden!!!

 4. stuurde gisteren al een reactie, maar zie nu dat die ergens in de kosmos verdwenen is…
  was ongeveer als volgt: als de lente nou niet komt! jullie hebben daar zeker een bijdrage aan geleverd, wij helaas slechts in gedachten, maar misschien helpt dat ook een beetje?

 5. Wat en prachtige foto’s om het voorjaar in te denderen.
  Het grote licht hebben jullie inmiddels gezien vergezeld van enorme knallen.

  Nu de lente nog.

  Doet mij denken aan een vuurwerk in Guatemala, daar ben ik na de enorme knal en luchtdruk hard gaan rennen.
  Misschien was dat toen wel een aankondiging van de Marathon.

  Ineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s