De Stand van het Land

Sinds het begin van de crisis hebben wij hier in Hongarije de gevolgen ervan kunnen zien en meemaken. Mag het dan in de rest van de wereld al bijna voorbij zijn als we de economen mogen geloven, hier zijn de gevolgen nog dagelijks merkbaar. In elk dorp en in iedere stad hoor je dat mensen hun stroom, water of brood niet meer kunnen betalen. Sinds een maand of zes , zeven hebben wij een eigen graadmeter ontwikkeld en dat is het in de gaten houden van de billboards die door het hele land ziet. Niet vies van grote reclamecampagnes kon je daar altijd de knallende aanprijzingen zien, maar nu neem je alleen nog maar het uniforme blauw waar. ( Zou dat een afspraak zijn? Dat ze allemaal, als er geen boodschap is, die achtergrond hemelblauw moeten beplakken? Dat er een ambtenaar is die dat ook allemaal in de gaten houdt?)

Hemelsblauw....

Die linker zou dus in overtreding kunnen zijn... toch?

Kortom, kommer en kwel voor het hele land. In Pécs wordt er in ieder geval net gedaan alsof er niets aan de hand is en gaat het uitvoeren van de werkzaamheden gewoon door, ook terwijl de meeste forinten al verdwenen zijn in allerlei onbekende zakken. Het programma gaat gewoon afgewerkt worden en dat terwijl nu, in allerijl, nog hele delen van het centrum aan een cosmetische behandeling worden onderworpen. Ja, dat je dan een winkel of een horeca-uitspanning hebt en daar dus je dagelijks brood mee moet zien te verdienen…. jammer dan. Niets mee te maken! De boel gaat op z’n kop en dat je dan voor enige weken onbereikbaar bent en dus tijdelijk je deuren moet sluiten…. dat heet dan het algemeen belang.

Zo gaat het dus al maanden..... te laat begonnen... ach ja... plannen...

Ja, die gemeentebesturen hier hebben nog wat moeite met het Nieuwe Europa. Wel overal reclame-uitingen over het Új Magyarország en zelfs bij de kleinste opbreking in het kleinste dorp een groot bord dat dus de lof uit over het Nieuwe Hongarije dat dankzij de EU bijdragen aan het verbeteren is, maar of de burger er iets van gaat merken?

Als laatste, alsof het allemaal al niet erg genoeg is, een kort berichtje over de lak bij ons gelegen stad Szigetvár. Kort geleden overleed de burgemeester ( Ja, er gaan hier opvallend veel burgemeesters dood op een evenzo opvallend tijdstip..) en kreeg bijna een staatsbegrafenis. Veel toeters en bellen en allemaal lovende woorden. Nu, enige weken later, is bekend geworden dat het de eerste stad is van heel Hongarije die onder curatele gaat, failliet… einde … over. De komende vijf jaar ook geen enkele bijdrage vanuit Brussel en voor de rest droog brood en een nóg verder aangehaalde broekriem. Waarom dan? Omdat er niet alleen een lijk in de grond ging, maar er ook eentje uit de kast kwam rollen en de stad met een begrotingstekort blijkt te zitten van 3,5 miljard forinten. Nou, men is dus in alle staten en zou dus graag die burgemeester alsnog op de brandstapel gooien de goedkoopste begrafenis hebben gegeven. Maar eerlijk gezegd is het een drama. De gezondheidszorg die er vreselijk onder gaat lijden en het hele overheidsapparaat van Szigetvár op de schop……. Maar zoals het wel vaker gaat… het is een kwestie van wennen. Of, zoals Miep het van de week nog in een gesprek met Hongaren zo treffend wist te stellen ” jullie Hongaren hebben geleerd om te overleven….”

Hansio

3 thoughts on “De Stand van het Land

  1. Aan dat blauw te zien zit de staatsdiscipline er nog wel in, alleen willen de cijfers nog niet erg deugen, wat vooral in dit jaargetij natuurlijk meer dan beroerd is. En die EU-borden is denk ik geen idee van die Hongaren zelf, dat mot gewoon van Brussel. Ieder geval prettig dat er ergens nog poen vandaan komt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s