KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Soms zou je haar wel uit haar winterslaap willen trekken, die lente. De kachel zat. Het stoken zat. Maar vooral al dat stof zat. Gewoon lekker de deuren wagenwijd open, lekkere muziek te horen tot in de binnen tuin en bezig zijn met zaden die de grond in moeten. Zelfs ramen zemen staat nu ineens op mijn verlanglijst, terwijl dat absoluut  niet een bezigheid is waarvan ik droom. Er moet gewit worden na zo’n stookseizoen. En de vloeren moeten weer eens flink worden gedweild. Nooit beseft dat de lente in je hoofd zou kunnen lijden leiden tot zoveel huishoudelijk activiteiten.

Buiten wordt druk gewerkt. Zwaar werk en precies werk. Jan en Gérard bekijken de beschrijving nog eens goed en gaan aan de slag. De mast eraf voor een servicebeurt. Bijzonder om te zien met hoeveel geduld en precisie dat allemaal gaat. Het is goed te merken dat die twee helemaal op elkaar zijn afgestemd. Hoe ze kunnen overleggen en uiteindelijk hun eigen mening vormen wat er gedaan moet worden. In het voorhuis is Hans is druk bezig. Elke scan wordt op waarde geschat en per millimeter bekeken. Stofjes en kleine beschadigingen komen in beeld als enorme vlekken en krassen, om even later als nieuw te kunnen worden opgeslagen. Lineke en ik vertalen een lijst met wensen van het Hongaars naar het Nederlands, iets wat toch meer tijd in beslag neemt dan ik voor mogelijk had gehouden. Maar ook dit moet goed en precies gebeuren want voor je het weet blijken wens en vertaling niet helemaal met elkaar in overeenstemming te zijn. Veel bedrijvigheid hier in huize Molenkamp-Kortleven.

En verder loopt ons hoofd nog over van plannen en dingen die gedaan moeten worden, misschien is het maar goed dat de lente nog even op zich laat wachten. Hoewel? Die zaden moeten toch ook echt snel de grond in.

Míp

Een precisie werkje... op de millimeter uitgebalanceerd.....

6 thoughts on “

 1. Tja, het verhaal over het stoken doet me denken aan de vroegere “romantiek” met de 4 hout- en kolenkachels op de boerderij. In een zware winter voelde ik me gewoon een machinist op een stoomtrein: kolen scheppen, asladen legen, porren, etc. en dan in de nacht briketten op het vuur. Natuurlijk oppassen dat het vuur niet uitging, want dan moest het weer opnieuw worden aangemaakt. En inderdaad stof, stof en nog eens stof. Toch had het wel wat als je binnenkwam. Er hing een speciale geur bij een goed blok hout en de warmtebron was lekker om je koude handen boven te houden of er met je kont tegenaan te gaan staan. Een centrale verwarming met radiatoren is overigens wat minder idyllisch, maar heel praktisch.

  En de zaadjes kunnen toch de grond in? Je hebt toch van die voorkiembakjes?

 2. Ja hoor! Voorkiembakjes, gezellig op alle vensterbanken, voorkiempret! Ik weet zeker dat al mn buurvrouwen in H. inmiddels al hun oude rode en blauwe emaille pannen en schalen al weer vol gestort hebben met grond en zaadjes. Dat zijn hún voorkiembakken. En dan eerst binnen naast de kachel en goed nathouden en als de zon schijnt buiten tegen de gevel (en ’s avonds weer naar binnen), een heel gesjouw, maar het schept een band met die zaadjes zullen we maar zeggen.

 3. Wij zijn nog niet zo van de voorkiembakjes en eigenlijk nog helemaal niet van de tuin, in huis is er nog zoveel te doen.
  En dat stof, ja, dat is er, en het wordt meer en meer, ik vrees dat het nog wel een maandje gaat duren voordat deuren en ramen open kunnen en alles weer toonbaar is.
  Vandaag in ieder geval alvast een zonnetje.
  Katinka

 4. Dat Hans zonder er in persoon bij te zijn z’n instrumentarium aan derden toevertrouwt… dan moet hij het toch wel druk hebben. En nou maar hopen dat-ie cultureel lekker doorbreekt in jullie homeland! En afstoffen heeft geen zin, want destemeer zie je het nieuwe stof. Spannende tijden al met al.

 5. Is het toevallig. Jusit gisteren en vandaag de ramen gezeemd (sinds voor de sneeuw) en weer een frisse en heldere blik de wereld in.
  Dikke zoenen vanuit Vlaardingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s