Workshoppen….

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Hoewel de zon schijnt is de kou nog lang niet uit de lucht. Een koude wind drijft de mannen die zo graag alvast wilden snoeien weer naar binnen. Lekker bij de warme kachel. Maar omdat achterhuis en keuken voor deze middag gereserveerd zijn, zijn ze veroordeeld tot het voorhuis. Want in de weg lopen was er gisteren niet bij.

Ze vond het jammer dat ze een week te vroeg in Hongarije was en daardoor de workshop moest missen. Daarom bedacht ik dat het wel leuk zou zijn om van het afscheidsdiner een workshop te maken. Vriendin Eli haakte naadloos in bij Lineke en zo gingen we aan de slag met de proloog. Voor mij een goede test, want de keuken kan ik zelden met iemand delen. Niet omdat ik het niet met mensen wil delen, maar omdat ik de recepten in het hoofd heb en precies weet wat ik wil. En nu moest ik alles opschrijven en vooral omschrijven. Recepten die ik jaren geleden had gevonden en waaraan ik een eigen draai had gegeven, waardoor er van de basis niet veel meer over is. Of zelf bedachte recepten die goed uitpakten maar die ik nooit opschreef. Ga er maar aanstaan. En ik ging er aanstaan. Stapels boeken, papiertjes met kleine notities, oude kookboekjes die de tand des tijd nog maar net hebben doorstaan. En dan in het hoofd terug aan het fornuis hoe ik de dingen dan oplos. Hoeveel? Tja, hoeveel? Misschien een lepel, misschien vier lepels?

Tijdens het uitschrijven van de recepten merkte ik dat er in mijn hoofd veel geheimen ronddwalen. Kookgeheimen. En om die aan het papier toe te vertrouwen voelde toch vreemd. Waarschijnlijk bang dat het verrassingseffect, als de dingen op tafel komen, zou gaan verdwijnen. Maar het werkt precies andersom, zo blijkt na gisteren.

Het kneden van deegjes is voor mij een zaligheid. Kneden en dan je gedachten laten dwalen naar andere dingen. Maar die vanzelfsprekendheid zat er natuurlijk ook niet vanaf het eerste moment in. Worstelend met klonten aan mijn handen, het meel tot in mijn haar en de vraag of het ooit wel goed zou komen. Dat zag ik ook gisteren en er was geen moment in mijn gedachten dat het niet goed zou komen, hoe groot hun twijfel ook was.

De verrassing hoe het brood uitpakte en smaakte. De verrassing van alle dingen die ze zelf gemaakt hadden, waarvan zelfs de genode gasten met grote verbazing genoten. Ik was trots op hen en zij op zichzelf. En terecht. Het geven van workshops en het delen van geheimen is fantastisch!

Míp6 thoughts on “Workshoppen….

 1. Mmmmm… ja… eh… ik proef eh … mag ik het recept even inzien? Nee? Nou ja, toch heerlijk hoor. En ik verbeeld me de kookgeurtjes op te snuiven. En te moeten wachten… Kortom, dat is het ware kookgeluk ( natuurlijk niet bedoeld als: je hebt geluk dat je weer geluk hebt gehad).

 2. Mmmmmmmmmmmmm, watertandend de try-out gelezen van de workshop Koken voor liefde. Waren jullie maar hier…….of nog beter wij daar!xxx

 3. Oeh, dat ziet er lekker uit! Ja, mensen aansturen en al je geheimen delen is even wennen!
  Het is ook altijd fijn om samen te koken, mits goed voorbereid! Zo te lezen komt het helemaal goed bij jou!
  Belangrijkste vind ik altijd dat mensen plezier hebben in koken en dat ze de receptuur durven los te laten!
  Zoals je zegt: vertrouw op jezelf en het komt allemaal goed.

  >heb je ook leuke schorten met
  SuperMip’s Kookklas erop?

 4. Koken, het is een gave. Vanavond bij Lein, onverwacht. Kleine keuken vol. Tafel waaraan wij zaten te borrelen, ook niet al te groot, even alles opzij, bloem op tafel,deegje gekneed, uitgerold, in de vorm,spekjes erin(waren al uitgebakken) eitje geklutst, .Tafel doekje erover, quiche in de oven. Dit alles in een paar minuten.
  Het is typisch dat degenen die kookliefhebberen een kleine keuken hebben en daar dan ook fantastisch kunnen creeeren.
  En wij zijn in het bezit van 2 van die kookkinderen te hebben en een schonekookzus, wat een weelde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s