Verontwaardiging

Als fotograaf heb ik mijn hele leven best rare en spannende ervaring ondergaan en juist de afgelopen maanden ben ik doende daar een deel van op papier te printen. Welke wel en welke niet. Het luchtje weer ruiken, de geluiden van toen weer horen en de sfeer proeven. Tjonge jonge, lekker spannend. Dan krijg ik een mailtje dat ik tóch eens even op die en die site moet kijken.

Ik kan geen foto meer uitzoeken. Alles wordt betrekkelijk en heel eerlijk, ik heb zitten janken vannacht. Natuurlijk wisten deze mannen als fotograaf dat je risico’s neemt in een land in oorlog en natuurlijk worden er in een oorlog wel eens beoordelingsfouten gemaakt, maar dit?

Lees eerst even het verhaal van de erbij betrokken Nederlander die kans heeft gezien om wekenlang op een geheime plek alle beelden te ‘ontcijferen’, of liever, decoderen. Olie is belangrijk en zorgt voor het voortzetten van onze welvaart, maar tegen welke prijs?

Ik onthoud me verder van ieder commentaar en oordeel zelf!

Het lukt me met deze versie van WP niet om de link direct in te voegen, dus copy en plak eventjes.

http://rop.gonggri.jp/

http://www.collateralmurder.com/

3 thoughts on “Verontwaardiging

 1. Het was hier gisterenavond ook op het nieuws. Ook op http://www.vkmag.com/magazine/amerikanen_doden_2_journalisten_en_12_burgers/ was het te zien.

  Op deze beelden worden de verschrikkingen zichtbaar. Besef vooral dat er ook veel onzichtbaar leed is. Besef ook dat het niet altijd gaat om fysiek geweld, maar ook (en misschien vooral) psychisch geweld. Er zijn er altijd weer die vervolgens daarin een rechtvaardiging vinden om ook weer extreem geweld toe te passen. Zo ontstaan de extremisten van de toekomst. En zo is er weer een argument om ons daartegen te wapenen en desnoods proactief of preventief te handelen.

 2. Lieve Hans! Bezig mn computer af te sluiten om op reis te gaan jullie kant op. Kijk nog even bij jullie en zie dit. Huilen? Natuurlijk..van de week zag ik een miniberichtje erover hier in een krant en dat was al genoeg voor mijn watervalletje.
  Ik heb nu even heel snel gekeken wat je voor sites aangaf en ze opgeslagen. Thuis in H. zal ik ze kijken/lezen.
  Goed dat er zo op gepuzzeld is, nu kan er weer een keer minder gezegd worden dat “men het niet geweten heeft” (citaat kardinaal Simonis) en wordt weer eens duidelijk wat er achter taal schuilgaat (“collateral damage”).
  Maar natuurlijk laat jij straks jouw foto’s zien en Eddy de zijne, juist om de andere kant van de mens(elijk)heid in beeld te houden, toch? Liefs en tot gauw!

 3. zoals jullie zullen begrijpen zijn we nu niet bij machte dit soort beelden te bekijken.
  Voor Frits is een redelijk triest beeld in een ziekenhuisserie al te veel en vloeien er tranen Dus zap ik tussen de tranen door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s