Dögevők

Dögevők, spreek uit: Deugeweuk, betekend zoveel als Lijkenpikker.

We hadden in het dorp drie Zsoly’s en er zullen er nog legio anderen zijn, maar die kenden wij niet persoonlijk. Het waren Zsoly Kleipot, Zsoly Hertengewei en Zsoly Tractor. Zsoly Tractor is niet meer. Toen wij hier ruim drie jaar geleden kwamen wonen werden we voor hem gewaarschuwd… een rokkenjager en een macho eerste klas, maar bovenal, zo waagde onze vrouwelijke bron… een griezel.. Ten onrechte, want onbekend maakt onbemind. Ja, hij had ook een vage relatie met Doctor Noi, de vrouwelijke huisarts. Vaak kwam ze op bezoek en dan stond hij al klaar, met het hek open, om haar te ontvangen. Nou, en? Wij leerden hem kennen en gingen geregeld even een bakkie doen bij hem en daar was beslist niets maar dan ook niets griezeligs aan. Ja, een charmeur eersteklas, en dat had wel iets tragi-komisch. Hij kon dan Mip d’r hand vast pakken en een handkus geven en dan bromde hij vanuit het diepst van zijn keel, daarbij diep in haar ogen kijkend “Csókolom”, wat een heel mooie begroeting is… ik kus u de hand.  Nooit te belazerd om een borrel te schenken of een goed, neen, een verdomd goed glas wijn van zijn eigen wijngaard. Einde van de week was vaste prik voor alle arbeiders die wel of niet met medeweten van de gemeente bij hem werkten. Altijd een biertje of een palika en altijd wat te smikkelen. Zsoly was een man van eenvoud en dus kookte hij ook eenvoudig, maar verdomde lekker en nooit was hij te beroerd om een kliek van de dag tevoren op te warmen en je te laten proeven.

Maar waarom de hele tijd in de verleden tijd, zul je je afvragen. Verleden jaar ging het ook al niet best met hem en werd hij gevonden achter het stuur van zijn auto. Hartstilstand en hersenletsel daardoor en opname in een revalidatieoord. Nou, dat was het dan, dachten wij nog, maar enige weken later stapte hij gewoon weer op de tractor en ging weer aan het werk. Natuurlijk, hij had een verleden binnen de partij ‘toen’, maar wie niet hier in Hongarije. De laatste tijd ging het bergafwaarts en toen ik een paar dagen geleden nog met hem sprak had ik al sterk het idee dat ik in een dodenmasker keek. Van de week is hij dan overleden en was dus veel, maar dan ook véél te jong.

Wanneer hij je vertrouwde dan kon je op zijn charmanste glimlach rekenen.

Maar dan vandaag.

Een tuin vol sporen die hopelijk naar de dader zullen wijzen.....

Politie voor de deur. Dezelfde rechercheurs die ‘ons’ akkefietje’ afhandelden. Ingebroken de afgelopen nacht en vooral de boel overhoop gehaald. Ik hoor het me nog tegen M, dat ze beter een wacht in konden stellen en verdomd, het was al gebeurd voordat dat idee te verwezenlijken was. Lijkenpikkers, geen ander woord voor te verzinnen. De ene politieman die ik sprak en waaraan ik vertelde dat ik vannacht, (ja,ja, de oudemannenkwaal, moest weer even sassen en dus daarna dus nog maar even surfen)  een mijns inziens vreemde auto hoorde om een uur of half twee. Die wist me te melden dat er vlak in de buurt sinds niet al te lang iemand een relatie had aangeknoopt met ..ehh…  eine tief… verstehen Sie?

Het zou allemaal wel kunnen kloppen met het plotsklaps toegenomen aantal inbraken in het dorp, maar Zsoly.. die krijgen we er niet mee terug.

Het gaat je goed oude makker.

Hanszio.

5 thoughts on “Dögevők

  1. Naar wat ik zie op de foto, Rens, helemaal gelijk!
    Dat lijkenpikken is afschuwelijk,gebeurde “bij ons”in Drenthe ook zeer regelmatig, maar dan tijdens de begrafenis, als het hele dorp op de begraafplaats was. Bah! Hier hebben we regelmatig de polgárorség (burgerwacht) rondjes trekkend door het dorp als er bv. een bruiloft is..jaja!

  2. Zsoly zou blij zijn met dit verhaal! En die diefstallen worden nog wel opgelost denk ik.
    Hopelijk wordt het een mooie, drukke begrafenis.
    PK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s