Veel woorden, andere betekenis.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Wat is heerlijker om gewekt te worden door zacht opkomend licht en het gezang van vogels zoals het zwartkopje en de merel. Misschien het geluid in de avond van de nachtegaal en de hoge tonen van de cikade, het insect dat ook wel verward wordt met de krekel en door sommige mensen als irritant wordt ervaren.  Mijn kennis van natuur kan dan niet al te groot zijn, maar dit weet ik dan weer wel. De nachtegaal  is trouwens niet alleen. In de bosrand zijn zijn soortgenoten in de hele omtrek te horen en samen maken ze er een geweldig hoorspel van. Je zou bijna gaan denken dat je begrijpt wat ze elkaar te zeggen hebben. Vergelijk het maar met het Hongaars, dat denk je soms ook te begrijpen. En deze zin brengt mij weer bij iets waarvan de lachspieren zich vormen in een smalend gezicht.

Stel je het volgende voor: Telefoon rinkelt. Het is Bela onze varkenshoeder burgemeester. Hij ratelt dat het een lieve lust is en begint over foto’s en over Zsolly. Nou wil het toeval dat Hans net een foto van Zsolly op de blog heeft geplaatst, dus hebben we het goede exemplaar voor handen. Nu wist ik dat Zsolly gecremeerd zou worden en, zo weet ik helaas uit ervaring, dat de urn wordt ingemetseld waarop dan een foto kan worden geplaatst. Zes uur, tijd van afspraak. Bela zwaait met papier van EON, het elektriciteitsbedrijf. Na een tijdje komen we uit de vertaling en het blijkt te gaan om een fotowedstrijd voor het dorp. Hans zoekt snel de mooiste foto’s van Gerde, maar dan valt de naam Zsolly weer. Hij zou in het kultúrház zijn. Onze wenkbrauwen krullen zich, waardoor de ogen zich iets verder vergroten. Maar Zsolly is dood! Andere Zsolly (welke? Geen idee).Na enige tijd heen en weer praten wordt alles duidelijk. “Geen idee Zsolly” heeft een paar foto’s gemaakt van het dorp. Hij bevindt zich nu in het kultúrház en verstuurd deze foto’s per email naar Hans met de vraag of hij wil jureren. Zo wil ik maar zeggen dat het luisteren naar de nachtegaal soms een minder ingewikkeld verhaal is.

Maar waarom vroeg opstaan? Het “bukseizoen” is nog niet begonnen. Maar lang zal dat niet meer duren. De eerste lage vruchten vertonen zich al en zoals het er nu naar uitziet komt er wat regen terwijl de temperaturen niet al te laag worden. Zo ongeveer tussen de 22 en 25 graden. Heerlijk groeizaam. Vroeg opstaan met het gezang van vogels en het opkomend licht. Genietend van het achterste deel van de tuin waar nu, omdat er geen bosmaaier doorheen wordt gehaald, de mooiste bloemenpracht zich al toont in de kleuren paars, geel, knalroze en rood en de rest op punt van exploderen staat. Het wordt alsnog een bizar mooie lente.

Mip

6 thoughts on “Veel woorden, andere betekenis.

 1. In sommige landen is het “bukseizoen” ook het “fuckseizoen”, maar in een keurig land als Hongarije zal daar natuurlijk geen sprake van zijn.

  Overigens de complimenten voor de permaheuvels. Dat is inderdaad een mooie kruidenweelde geworden!

  En is dat “rood” in de bloemenpracht van de klaprozen?

 2. Met al die Zsolly’s, Piszti’s, Marci’s, Janni’s en Kati’s wordt het er niet makkelijker op. Als iedereen nou bleef heten zoals hij/zij is gedoopt, zou schelen. Maar jullie zijn er weer uitgekomen!
  Hier is het fris en donker en nat….onkruid weer, heb jij geen last van met Perma!
  Fijne dag, Katinka

  • Hoi Leen, je hebt gelijk, maar ik had toch nooit moeite in NL om mensen uit elkaar te houden, gek genoeg. En van de Lenen, ken ik alleen jou, en tante Leen natuurlijk….
   Katinka

 3. Dat wil ik zien, die knallende lente. Kom maar op! Kan het wel gebruiken na m’n ritje door het alhierige achterland: plastiek, in alle soorten en maten, kapot en heel, alles om een soort tomatenkas te vormen. Nou ja, zie m’n blog. En dat de mof ook hier een grote muil open trekt? Heeft niks van doen met de lente. De man heeft een affectieve stoornis, zit hier nog maanden om niet gestoord te worden door z’n kleinkinderen tijdens de WK. Is-ie maf of niet?

 4. zo dan, zou schoonzoon Jaap zeggen in het haags, dat is een hele eer, jureren. En kulturhaz( met schuine streepjes) kan ik zelfs begrijpen, joepie ik spreek hongaars,

  kussunum( of hoe je het ook mag schrijven) en geef mij de eetlap en dat uit mijn hoofd, hi, hi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s