Kankeren en andere dagelijkse beslommeringen

Vroeger viel iemand van boerenstand nog wel eens spontaan in zijn eigen hakselaar of flikkerde gewoon stomdronken van de trap…dood. In ons dorp, zo heb ik de indruk, zijn sinds wij hier onze intrede deden opvallend veel mensen aan kanker overleden. Hebben we net de ene buurman achter de rug, maak ik weer eens een verkeerde opmerking. Zsoly Disco ( ja, die hebben we ook…) maak ik een complimentje dat zijn haar zo lekker kort en mooi ge-tondeuzerd is. Nee, dat zie ik verkeerd. Met moeite krijgt hij eruit dat het ‘fout’ is in zijn hoofd. Hij kan de ‘R’ niet meer of soms met heel veel moeite uitspreken……hersentumor, zo begrijp ik. Hij is onder behandeling en moet iedere twee maanden door de scanner. Prognose? Geen idee… durft hij niet eens over te denken. Godverdomme, is het dan nooit over. Ik bedoel, als ervaringsdeskundige kan ik wel blijven uitroepen dat ik ‘levende bewijs’ ben dat er leven is na kanker, maar hier in dit dorp krijg ik verdomd weinig navolging.

Gisteren dan naar de plechtigheid van Zsoly Tractor. Een rare bedoening eigenlijk. Hij was verleden weel al gecremeerd en dan wordt dus bijn twee weken later de urn pas ‘bijgezet’. Mooie gelegenheid om ook meteen eens de sociale verhoudingen in het dorp te bekijken, want wáár is de burgemeester? Waar zijn een aantal andere ‘notabélen’. Lag hij dan toch minder lekker in de gemeenschap? Bloemen, erg veel bloemen.. neen, vreselijk veel bloemen en dan uiteindelijk na de hele devote ceremonie waarin veel ingehouden verdriet ( goh, wat kunnen die Latijns-Amerikanen en die Afrikanen er toch een feest van maken)  dan uiteindelijk de bijzetting en wat treft dan het oog? De kitspuit! Nee, niet even wachten tot de massa is vertrokken, maar meteen, onder het oog van een ieder, de multipurpose siliconen kitspuit die een mooi kringeltje van zekering tussen deksteen en grafje uitspuugt.

Alsof het inmiddels de normaalste zaak van de wereld is.... multipurpose......

Even terug dan maar naar Zsoly. Al meer dan een jaar beloofde hij mij dat hij, in ruil voor wat foto’s, zou voorzien van muziek. Echte zigeunermuziek dat heeft hij wel, zo weten wij van diverse gelegenheden waar hij zijn muziek over de feestgangers uitstrooide. Altijd hard, snoeihard, loeihard, zodat de boxen bijna uit hun voegen barsten, net zoals je trommelvliezen. Hij komt me ophalen en bij hem thuis mag ik dan mijn keuze maken uit zijn MP3 bestanden…  Ik wil weten hoeveel muziek hij dan wel heeft…….  duizend nummers misschien? Hij ramt wat toetsen, kijkt nog eens door wat bestanden en concludeert …. 20.000…   ongeveer, dan.

Met zijn Prednison-gezonde uitstraling.

Na het overspelen van de gewenste nummers kan ik het toch niet laten. De kinderen zijn er ook en dus vraag ik aan zijn partner wat zij er nou van denkt, al dat gekanker. Het wordt stil en ze staren met z’n allen naar de wand… onmacht, ongeloof en eigenlijk te bang om nog te hopen. Om de spanning te breken dwing ik ze met hun allen op de bank… een mooie terugblik… je weet maar nooit. Shit.

Family Affairs

Ja, en dan toch ook nog even wat positief nieuws en dat is dan meer in de categorie Hendrik Johannes Cruijff.. ieder nadeel heb ze voordeel.

Doordat we flink moesten inkrimpen kunnen we ons geen extra uitgaven meer permitteren en dus staan we nu zelf ook voor hele tuinonderhoud. Drie jaar lang hadden we getracht duidelijk te maken dat we géén biljardlaken wilden, maar een jungle aan kleur en pracht. Niks daarvan. “Nee, Hans, dit is Hongarije. Dat groeit hier  niet!” Wij dus maar allerhande zaden in de grond stampen en zodra er een sprietje boven de grond kwam… whammm….. de bosmaaier er overheen. Honderden euro’s aan zaaigoed, planten en stekken gingen zo de mist in en van ons hele plan van een natuurlijk evenwicht kwam geen barst terecht. Min of meer ingegeven door de terugkerende adviezen dat dit soort dingen hier toch niet zouden gedijen hadden we al bijna de moed opgegeven, totdat….. We laten nu de kanten met rust en maaien die niet meer en weet je wat? Daar komen ze ineens. Al onze exotische grassen komen op, de margrieten, de exotische klavers, al die zaden die ik jarenlang inzamelde via kwekers en hobbykwekers… ze doen het gewoon nog nu we het met rust laten. Natuurlijk begrijpen wij ook wel dat het voor L. een hele klus zou zijn geweest en daarbij een bijna tegennatuurlijke handeling om andere zaken dan wat bekend is te laten groeien. Gladiolen,chrysanten en rozen a la, maar al dat andere gedoe… onzin, dat doet het toch niet en geeft alleen maar extra werk. Kortom, we blijven hopen dat het lukt en dat we de boel in een zo natuurlijk mogelijk evenwicht gaan krijgen.

Dan maar meteen als laatste nog even dit. Al jaren roep ik hard dat nu dít, deze of die camera toch echt mijn laatste investering moet zijn geweest op fotografisch gebied, maar ja, de tijd staat niet stil. Met een aantal producties op til is het maar goed dat ik mijn oude connecties nog kan en mag gebruiken. Neen, ik ben dus nog niet uitgeteld en mag van Meneer Nikon Europe met het allerlaatste aan digitaal vernuft een lange periode spelen. Een bizarre lens die net een paar weken uit is en onbetaalbaar… doe je best. Een camera waarmee ik nu vanaf de mast avondopnames kan maken.. niet laten vallen, joh. Uiteraard willen ze er wel wat voor terug. Opnames voor op de Photokina en voor hun magazine en ook gaat de fabrikant van het mooiste fotopapier ter wereld ( Innova Art) een aantal panorama’s op gigaformaat van afdrukken en op een aantal grote beurzen tentoonstellen. En dan dat boek over Hongarije? Ja, dat gaat er ook komen…. op den duur… op z’n Hongaars, natuurlijk, maar het stáát vast. En dan misschien als laatste nog over de installatie van het nieuwe parlement hier in Hongarije? Daar wil ik het gewoon lekker eens even niet over hebben, want schaamte over wat er in zowel Nederland als Hongarije allemaal aan het gebeuren is, dat is door mij in woorden niet uit te drukken.

Hanszio

Eindelijk... na twee jaar durven ze hun koppie boven de grond te steken.

"Psstt, hoor jij wat?" "Neen!" "Nou, kom op dan... groeien... bloeien..!"

Ja, Míp, dat wordt weer bladeren in al je boeken... wat was wat ook alweer...

5 thoughts on “Kankeren en andere dagelijkse beslommeringen

 1. Als dankbaarheid zou uitbetalen, zou je nu zeer rijk zijn, met de mooie familie bankfoto!

  Erg mooi die bloemenpracht!

  En wat die kit betreft, ik vind het nooit erg dat zij het afmaken, onder dit toeziend oog van velen, weet je tenminste zeker dat het netjes en zorgvuldig gebeurt…

  Leuk die avond masten, zal prachtig worden.
  Katinka

 2. Er staat mij een eerder bericht bij dat Zsoly Disco deze zomer naar Frankrijk zou gaan om te spelen op een festival. Het is een cliché, maar laten we hopen dat zijn ziekte te bestrijden is.

  Prachtige bloemen! Hier moeten bijen de heerlijkste nectar kunnen verzamelen. Is een bijensteek ook funest voor Miep?

  Succes met je nieuwe camera! We verheugen ons al op de resultaten.

  • In beiden gevallen Nee Leen.

   De man die naar Frankrijk zou gaan is Kleipot Zsoly. En bijen en hommels zijn mijn vrienden, slechts de wesp heeft een wat dodelijk effect mij. Gelukkig dit jaar heel weinig (tot nu toe) wespen, maar wel heel erg veel bijen.

   Mip

 3. wij waren getuige van een franse begrafenis, van onze overbuurvrouw. Na de kerkdienst met een klein gezelschap naar het kerkhof, onze buren dus.
  Daar werd de baar neergezet, de gasten liepen een rondje om de kerk en gingen naar het schooltje voor een borrel. Moesten wij er dan niet bij zijn als de kist in het graf ging? Nee, dat lieten ze aan de begrafenisondernemer over, er was namelijk al eens een kist scheef gaan hangen en dat wil je niet zien werd ons verteld. Of was het toch de borrel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s