Wijntje en Trijntje

Het sociale leven begint zich uit te breiden als een olievlek en van het een komt dus het ander. Netwerken heet dat, geloof ik.  Niet met het oogmerk om daar nu ineens veel beter van te worden, maar gewoon, om andere mensen te leren kennen en dat dwars door de grenzen van nationaliteiten heen met als enig uitgangspunt dat het áárdige en actieve mensen moeten zijn.

Een Duitse juriste en dito wijnbouwdeskundige namen twaalf jaar geleden het besluit om naar Hongarije te verkassen om daar een eigen wijngebeuren op te zetten. Wij hebben hen leren kennen door o.a. de Slowfood-organistatie waarvoor Míp het ambassadeurschap bekleedt. Na het diverse keren uitwisselen van ervaringen op het gebied van biologisch kweken werd hun interesse voor de permacultuur steeds verder vergroot en beloofden wij hen ook eens op hun wijnberg op te zoeken. Gisteren waren we er dan en bewonderden hun tuintje grondstukken. Vier hectaren met druiven van verschillende soorten en opgedeeld in drie percelen. Alles wat er moet gebeuren is handwerk en dat allemaal slechts met z’n tweetjes. Slechts bij het grasmaaien en het vervoer van de druiven gebruiken zij mechanische krachten. Toen zij daar ooit begonnen werden ze voor gek verklaard en kregen ze ook nog eens de schuld van mislukte oogsten die chemisch werkende vakgenoten overkwam. “Omdat jullie niet spuiten is nu onze oogst bedorven, want alle ongedierte komt nu onze kant uit….” en meer van die onzin.  Tot de eerste gouden medailles en oorkondes binnen rolden, totdat ze ook internationaal erkenning kregen voor hun biologische wijnen en dat jaar op jaar. Toen kwamen de eerste vakgenoten schoorvoetend informeren wat ze dan allemaal wel deden en belangrijker, niét deden.  Nu, twaalf jaar later hebben zij hoogstpersoonlijk voor een cultuuromslag gezorgd in het mekka van de Hongaarse wijnen, de Villány. Gisteren telden we met elkaar de wijnboeren op die nu ook volledig om zijn en voor 100% biologisch hun druiven verbouwen. Met elkaar vertegenwoordigen ze ruim 150 hectaren…. en dat is nu precies het zere punt.

Van oudsher wordt in de wijnbouw kopersulfaat gebruikt om de meest voorkomende ziektes te bestrijden en zelfs de Romeinen maakten hier al gebruik van. Voor Ralf en Suzanne is dit dan ook het enige middel wat zij spuiten en voor de rest…. niets. Dat is dus precies het pijnpunt, want door hun successen zijn nu ook de andere wijnboeren ‘om’ en hebben de chemieboeren hun omzetten drastisch zien dalen. Oorlog, dus en wat denk je? Ze zijn nu dus bezig om het koper op de lijst van verboden middelen te krijgen zodat de wijnboeren wel verplicht worden om als junkies terug te keren naar de religie van de chemische oorlogsvoering.

De uitgroei aan de onderkant van de wijnstok? Met hand eraf plukken? Niets daarvan, spuiten die hap en dan valt het er vanzelf wel af… Onkruiden? Zoeken naar een natuurlijk evenwicht en zorgen dat goede planten het ongewenste overheersen? Niks daarvan: Spuiten! Vandaar de conclusie van internationale onderzoeken: Oost Europese wijnen zijn gewoonweg chemische bommen? Hoe het zich verder gaat ontwikkelen zal de toekomst uit moeten wijzen, maar jammer genoeg zijn er, ook hier in Hongarije, vaak andere machten in het spel en die zouden die toekomst wel eens sterk kunnen beïnvloeden…. in negatieve zin wel te verstaan.

De foto van vandaag is een quizvraag. Ralf en Suzanne gebruiken zoveel mogelijk beplanting in de vorm van goede buur- slecht-buur en daarnaast ook veel natuurlijke plantensoorten die de grond goed doorwortelen en de juiste en goede insecten aantrekken.  Maar wat is nu dit plantje? En laat je niet misleiden door het groen er omheen, want een deel hoort weer bij een andere soort. Onder de goede inzenders wordt dus niets verloot maar zul je hooguit worden bijgeschreven in de lijst van deskundologen op het gebied van het vergaren van onnodige kennis.

Hanszio

Wil je hun website bekijken? Google dan even op “Weingut Wassman” en wat betreft hun portretten op die site…. ze zien er nu stukken vermoeider, maar veel gelukkiger uit. Maar dat terzijde.

De Quizvraag... wat is dit?

6 thoughts on “Wijntje en Trijntje

 1. Het lijkt me dat binnen de EU overal dezelfde normen moeten gelden voor het biologische product en dus ook biologische wijn. De wet- en regelgeving in Hongarije zal zich op dit punt dus moeten conformeren naar de bepalingen en richtlijnen van de Europese Unie.

  Voor wat betreft het punt van “netwerken” is er veel informatie te halen op Linkedin. Dit is ook een internationaal netwerk en kent diverse groepen om informatie, ervaringen en standpunten uit te wisselen. Zo is er een Linkedin-groep “Slow Food” en is er ook een Linkedin-groep “biologische boeren en tuinders”. Wellicht dat deze netwerken van betekenis kunnen zijn om duidelijkheid te verkrijgen en eventueel verzet te mobiliseren.

 2. Denk en hoop dat Leen gelijk heeft met zijn opmerking over wet- en regelgeving. Dit verhaal over het kopersulfaat is weer eens te gek voor woorden.
  Wat betreft onnodige kennis: ik denk dat de plant een wolfsmelksoort is en die is nuttig! Mollen blijven er heel ver uit de buurt en dat lijkt me in een biowijngaard niet slecht toch? Zulke kennis lijkt me niet onnodig, maar je hoeft me ook nergens in bij te schrijven hoor!

 3. Ik heb de ballen verstand van planten maar ik moest gelijk denken aan de ouderwetse Flamingoplant oftewel Anthurium; is het daar familie van?
  Lieveheersbeestjes helpen tegen bladluis en sluipwespen zijn ook goed tegen ongedierte maar iedere plant heeft zo zijn eigen zwakheden, wellicht ook iedere druivenstok.
  In de Bordeaux zagen wij een aan het begin van ieder rijtje druivenstokken een roos geplant: nuttig of voor de sier?
  En in de kassen helpen kleine kwartels het ongewenste groen (gras en onkruid) weg te houden!
  Groet Barbara.

 4. Leuk om te lezen over de biologische wijnbouw in Villany. Het is een prachtig wijngebied met een groot aantal grote wijnbouwers en fantastische wijnen. Helaas nog niet genoeg bekend, maar daar komt gelukkig langszaam verandering in… Dit soort goede initiatieven dragen alleen maar bij aan het allure van de wijnregio en het wijnland in het algemeen. Hulde!

 5. Hans en Miep,
  Volgens mijn collega Ben van As, een expert op het gebied van inheemse flora, is het een cypreswolfsmelk (zie hieronder)
  —–Oorspronkelijk bericht—–
  Van: As, Ben van
  Verzonden: dinsdag 1 juni 2010 14:22
  Aan: Mielen, Hans
  Onderwerp: RE: E-mail met bijlage (attachment): fluitje_van_een_cent.jpg

  Hoi Hans,

  Ja,ikdenk dat ik weet wat het is. Als de plant gemiddeld 20 cm hoog is, dan is het Cypreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias)
  Hij groeit in ons land met name in de duinen en wel waar de Rijn vroeger gestroomd heeft. (zelf weet ik hem in Hoek van Holland en Kennemerduinen. Een typische renodunale soort, zoals dat in het vakjaron heet.
  Je kunt hemin Zuid Limburg ook in het Gerendal vinden, in de orchideeentuin is hij uitgezet.
  In de Eifel en de Ardennen (en ook Zuid- en Midden Europa groeit hij op veel plaatsen in het wild.

  Tot morrege op je feessie in de Vismus!

  groetjes,
  Ben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s