Mag die kraan nu eindelijk eens dicht?

In de familie van Míp circuleert al jaren de volgende: ” Lieve Heer, als u nu even de was droogt, dan geef ik zelf de plantjes wel water….” Nou, het kan hier gewoon niet op en het blijft maar hozen. Overdag redelijk mooi tot loeiheet weer en dan einde dag en nacht … regen, onweer en dat allemaal zonder ophouden. Dat water brengt me meteen op ons waterprobleem. Sinds een tijd (we werden er door Laci op geattendeerd) blijkt onze watermeter door te blijven draaien terwijl we niets gebruiken. Afgelopen week dus een paar  mannen met de duurste apparatuur die het lek wel eens even zouden opsporen.  Na enige uren waren ze er van overtuigd….. het zat of hier….. ( klein geel stipje uit een spuitbus) of het zat hier…( weer een geel stipje) of misschien toch wel eerder …dáár… (grote gele stip). Vandaag gaat er dus een stuk nieuwe leiding in en dan moet het leed zijn geleden… hopen we dan maar, of het moet zo hard blijven regen dat er niet gegraven kan worden.

"Ja, nu even allemaal stil........"

Als een geluk bij een ongeluk was er ook een plek in de woonkamer aangewezen als mogelijk lek. Onze nieuwe klusman vroeg dus de volgende dag ” Nog genoeg tegels in voorraad?” om vervolgens het huis te doen trillen met een gigantische kango en verdomd, hij kwam precies uit bij de waterleiding die voorheen niemand had kunnen voorspellen. Laat daar nu ook precies de afvoer onderdoor lopen en laten we nu ook daar al sinds de verbouwing de grootste problemen mee hebben. Wanneer iemand nu eens een forse drol had gedraaid dan duurde het dagen voordat het gegorgel uit het huis was verdwenen. Afvoer van vaatwasser, wasmachine of douche veroorzaakte dan een opborrelen uit toilet of gootsteenbakken en wat blijkt? Een of andere klootmajoor ( was het kennelijk een beetje oneens met zijn baas, of zo?)  had vóór het afsluiten van de vloer in de afvoer een lege PET-fles gefrommeld. Grapje…. zo pak je baas lekker terug, toch? Nou, het is te hopen dat die eikel zich een keer dodelijk verslikt in zijn altijd stiekem mee naar het werk meegenomen palinka.

Misschien een alternatief voor de 'Top-Kill" methode.

Dan wat andere wetenswaardigheden. Afgelopen week een vreselijk leuke catering voor Míp’s Koken voor Liefde. Een van de bezoekers tijdens de opening van de expositie was zodanig onder de indruk van de toen geserveerde salade dat hij haar benaderde om dit eens bij hem ter plekke te herhalen. Een groep notabele dames zouden zijn bedrijf bezoeken en dan moest er nu eens een te gekke lunch worden geserveerd. Uit zijn ‘fabriek’ rollen de peperdure handschoenen die onder eigen naam worden verkocht door o.a. Gucci, JOOP, Escada en nog veel meer.  De dames blijken tot de top van het Hongaarse bedrijfsleven te behoren en het was zijn uitdaging om hen te laten delen in zijn liefde voor wat hij had geproefd. Nou, dat was dus midden in de roos. Of Míp ook iets in het Budapestse doet…. en of ze maar contact op wil nemen…? Kortom, you never know…

" Is it troe.... ken wie iet it oll "

Na deze snelle lunch moesten de dames weer door en de gastheer kon het niet laten om met een tweede bakje met salade mee in de bus te stappen ( hard roepend dat we toch echt nog mnstens drie bakjes voor hem over moesten laten) teneinde de dames over te gaan dragen aan de volgende gastvrouw/heer.

Dan was het afgelopen zaterdag weer dorpsdag. Disco in de aanslag en de versterkers op vol, gratis rondje paardrijden, het luchtkasteel en na de ergste regenbuien de kraampjes uitgestald met speelgoed en snoeperijen en dan natuurlijk niet vergeten.. ’s avonds dansen. We kennen inmiddels het patroon en hopen denken dat er ooit wel eens een kleine vernieuwing zal komen op het gebodene, maar vooralsnog is dit het dus en wie zijn wij om daar kritiek op te hebben… toch? Whatever makes you happy, nietwaar?

Je moet dan als marskramer toch ook een stalen ziel bezitten om niet ter plaatse alles weg te geven?

Als laatste nog even dit. Wij zijn er inmiddels aan gewoon geraakt dat de poezen de hele dag druk doende zijn met wachten. Eindeloos geduld met de ogen gericht op altijd geopende snackloketten die onze en andere tuinen rijk zijn. Molletje hier, muisje daar en soms een heerlijk klein vogeltje als desert. Maar die kleine Jolene toont zich nu toch echt een lekkerbek en is misschien aangestoken door de kookkunsten van Míp waarbij ‘het oog’ ook erg belangrijk is. Vanuit de dakgoot van het buurhuis worden door het jongste broedsel mussen proefvluchten ondernomen en dat is iets waar zij haar ogen urenlang op houdt gericht. Ja, de goede nestvlieders herkend ze meteen en besteed daar geen aandacht aan. Het zijn de twijfelaars en die pikt zij er, als  haar interpretatie van natuurlijke selectie, meteen tussenuit. Razendsnel ziet ze kans om die er tijdens fout uitgevoerde touch-and-go bij de kladden te grijpen en in haar bench uit te stallen als persoonlijke trofee. Doet toch erg denken aan een afbeelding van die Romeinen…. druivenblaadje, hapje, drankje….

We hebben getracht om het haar af te leren, maar zoals je al zult begrijpen…. zinloze en verspilde energie en dus geven we haar maar een schouderklopje voor de uitvoering en haar smaak. Jammer is het dat ze er alleen maar over gaat liggen waken en het zelfs niet aan ZsaZsa, haar lievelingspoes gunt.

Ze maakt er wel een erg mooi 'stil-leven' van, toch? Heel erg stil.

Weer een beetje op de hoogte op deze manier? Gegroet vanuit een langzaam verzuipend Hongarije waar we misschien straks meer aan een bootje hebben dan aan een auto?

Hanszio met een Z

7 thoughts on “Mag die kraan nu eindelijk eens dicht?

 1. Mooi dit beeld- en tekst verslag van jullie afgelopen week! Hopelijk is het waterprobleem nu opgelost
  En Jolene, een ontzettend leuk lief stout ding ben je!

  Hier regent het ook al de hele nacht en het ziet er nog niet naar stoppen uit.
  Katinka

 2. Ja, wel medelijden met het vogeltje, maar ook begrip voor de poes, net als medelijden met de kippen en begrip voor de vos. Medelijden en begrip, mensen-concepten, net als lief , stout, aardig, onaardig, wreed, gemeen, noem maar op. Het blijft moeilijk de natuur waardenvrij te beschouwen toch?

 3. Natuurlijk heb je gelijk Froukje! Het was dan ook gekscherend bedoeld.

  Gisterenavond was de laatste aflevering van de tv-serie “De reis met de Beagle” en dat drukt ons niet alleen met onze neus opnieuw op de feiten rondom de evolutie (en dus het gedrag van dieren), maar ook rondom de ecologische rampen die we over ons afroepen. Is er een verklaring voor die enorme neerslag in Midden-Europa?

 4. Szia Leen! Zeker, ik begreep dat je gekscheerde, maar soms
  kan een grapje aanleiding zijn ergens serieus over na te denken. En de vraag die ik opwerp is juist in H. op het platteland steeds actueel, merk ik. De enorme vossenhaat bijvoorbeeld, terwijl wij geneigd zijn solidair met de vos te zijn….maar het zullen je kippen maar wezen! Bovendien, je zult die kip maar wezen die door de vos wordt doodgebeten. Of dat vogeltje van hierboven. In hoeverre speelt de aaibaarheidsfactor een rol? Ik vond je opmerking in elk geval interessant genoeg er maar weer eens over door te denken. En gelijk hoef ik niet te hebben, want ik weet het veel te vaak zelf niet goed.
  Maar van grapjes hou ik ook hoor!

 5. het is en blijft spannend in jullie Hongarije, zou je nooit in ons lage landje meemaken. Honden die denken katten te zijn, met dat verschil dat een kat zijn prooi opeet, ach Jolientje, geef hem dan een stevige knauw en ga er dan naar kijken.
  Je riolering , wat een story, welke L. doet dat nou, of zou hij een lekkere palinka in dat flesje hebben gehad en moest het stiekem wegmoffelen. Wie weet wat je nog meer vind.
  Miep , wat fijn dat het koken zo’n succes heeft en wat jammer dat jullie ( liesje en jij) zo ver uit elkaar wonen, want wat zouden er prachtige ideeen uit jullie breinen opborrelen, nee begrijp me niet verkeerd, individueel is jullie werk ook niet te versmaden.

 6. Dat vogeltje is zielig en dat van die man die het riool vulde is zielig. En dat je niet kan poepen zonder borrelgeluiden ten gevolge. Dat is zielig. Maar neem nou dat meisje met dat brilletje aan die kraam. Dat is ook knap zielig. Kan Jolene daar niet achter aangaan en aan de poezen voeren? Dat zou nog eens zielig zijn. Allemaal zielig. Of we nu in Hongaria of NL zijn. Het is toch overal het zelfde. Ik at gisteren bij de Stam en zag daar twee werken van Hans hangen aan de muur. Ik heb er ook zo één hangen. Van de sahara. Ook zielig om woestijn te zijn. Regende het daar maar eens wat meer. Kortom Mip en jij moeten gewoon eens hard gaan blazen tegen de regen richting de droogte. Dat helpt. Dingen in beweging zetten. Dus dat koken in Liefde en het mastwerken vanuit het hart, dat zijn goeie dingen.
  Leen…..het wordt weer tijd voor een poesje!!!Die van ons zijn op inmiddels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s