De laatste loodjes


Voor het nationaal bureau voor toerisme moet ik nog een paar ontbrekende panorama’s maken. Is bij elkaar, zo heb ik uitgerekend, ongeveer 800 kilometer rijden en het weer dreigt om te slaan naar mooi, heel mooi…. wat? Heel erg mooi zelfs en dus rijd ik in de zeikende regen weg om dan toch maar niets van dat ‘mooi’ te gaan missen. Dit is de tweede keer in een maand dat ik naar het noorden ga en kom dus wederom over de ‘6’ en kan nu pas goed de schade overzien die de regen heeft aangericht.  De nieuwe snelweg is dan weliswaar kort geleden geopend maar over een afstand van meer dan 60 kilometer is het nog net niet helemaal af. De laatste loodjes, zullen we maar zeggen en ja, dan is het voor een aannemer wel goed balen wanneer je dus al je gras ziet weggevaagd, je asfalt en vangrails van de wegen die over de viaducten lopen… dat die geen contact meer hebben met moeder aarde, maar dat ze ook dreigen te verdwijnen en dat terwijl je er al wel alle hekwerken omheen hebt geplaatst. Dat betekend dus alles weer toegankelijk maken en zo goed en slecht mogelijk oplappen.

Zoals André van Duyn geroepen zou hebben: "M'n gras.... daar gaat m'n gras..!"

Niks weekend... werken!

Voor mijn eerste panorama staat Hollókö op het programma. Ja, op de lijst van beschermde Unesco sites en dus de moeite van een mooie plaat waard. Nou, alsof je in Volendam of Spakenburg binnenkomt, maar dan erger. Zelfs alle plantenbakken in de vensterbanken  zijn van een voorgeschreven uniform ‘poepbruin’. Ik maak mijn opname’s en terwijl ik bezig ben realiseer ik me dat ik de enveloppe met sleutels die aan het kantoortje van Tourinform niet heb kunnen vinden en vraag dus een passant of hij misschien een vendégház weet. “Slapen? Kamer?” zo wil hij weten en een kwartier later zit ik me, op het kleinste stoeltje waar ik ooit op zat,te realiseren dat dit een blunder van de eerste orde moet zijn geweest.

Hier moet Kleinduimpje nog hebben gezeten, misschien?

En dit schone uitzicht heb je vanaf dat stoeltje..... droevig.

Gastheer is blauw als een balletje en gastvrouw al aardig onderweg. Toeristen? Nee, die zien ze hier niet dit jaar…. geen geld, dus ook zij in malaise en ik heel erg welkom. Na minstens twintig keer het avondeten te hebben afgeslagen (waterig dunne Tök-soep met stapels witbrood) duik ik in bed en zet m’n wekker. Vijf uur! Dat zullen ze weten ook dat ik er vroeg uit moet en dus doe ik geen enkele poging om stil te doen met als resultaat dat ze binnen een minuut allebei beginnen te roepen dat ik toch moet ontbijten. Nee, ik moet meteen profiteren van het prachtige licht en dus volstaan ze met het toestoppen van een paar gortdroge pogacsa’s in wat aluminiumfolie verpakt ( ja, zoek dat maar eens even op, wat dat zijn) Onderweg ontbijt ik daarmee en spoel het weg met sloten water, want je moet toch wat?

Zonder hoofdbedekking voelde zij zich niet goed.

Onderweg prachtige platen waarvan ik de meeste op mijn netvlies heb bewaard, want uit ervaring weet ik dat je dat gevoel niet kunt overbrengen… Wel op sommige plekken dan toch een snelle kiek? Tuurlijk. Wat zou je denken van deze invasie van Chinezen? “Saturday? Then this must be Szentendele…”

Raar dat ze dat gedrag overnemen van die Amerikanen.

Of wat dacht je van dit ochtendlichtje?

Blijft altijd weer spannend

Gedurende die korte trip zag ik ook de Donau heel veel keren. Overal mensen aan het werk om de nog te verwachten waterstroom te keren. Campings waarvan alleen nog een straatlantaren boven water stak, forellen-kwekerijen waar men naarstig pogingen deed om de onsnapte vissen terug te vangen naar, tja, naar waar… alles was één grote vijver geworden…. genaamd Donau. Een plaat wil ik jullie toch niet onthouden, want wat is nu toepasselijker op een tripje waarop ik doende ben het maken van panorama’s? Precies, dit dus.

Hartelijk welkom.. maar nu even niet.

Wanneer je een mooi panorama wilt zien van die reis, kopieër en plak dan even deze link en je zult vanzelf zien wat ik nog meer maakte die dagen.

http://www.360cities.net/image/pannonhalma-archabbey-visitor-center
http://www.360cities.net/image/pannonhalma-seen-from-visitorcenter
http://www.360cities.net/image/pannonhalma-abbey
http://www.360cities.net/image/castle-of-sissi-godollo
http://www.360cities.net/image/godollo-castle
http://www.360cities.net/image/holloko-at-sunset
http://www.360cities.net/image/holloko-hungary
http://www.360cities.net/image/esztergom-basilica
http://www.360cities.net/image/fo-square-szentendre

3 thoughts on “De laatste loodjes

  1. Druk druk druk… pano’s ga ik later rustig bekijken, moet je gewoon de tijd voor nemen vind ik. Gefeliciteerd met het mooie weer en dat de wateroverlastellende maar snel opgedroogd mag zijn. Maar die sleutel?

  2. Zo, terwijl FinalCut lekker staat te renderen (nog maar 8 uurtjes…) heb ik in de pano-draaimolen gezeten. Vooral die van Szentendre sprak me aan. Hebben vast een stille camping. En dan ’s avonds nog even op het pleintje een pálinka… Mooi werk broer!

  3. Prachtige steentjes gebruiken ze in szentendre. prachtige panorama’s maak je. Ik hoop voor je dat je er wereldberomed mee wordt. Was zij niet mee? Die van dat lieve eten?? Moest je helemaal alleen bij de zeven dwergjes slapen en eten en zitten op die kleine stoeltjes?? Shahit.
    Morgen verkiezingen te NL. Sta je daar nog wel bij stil? Wat zou je stemmen? Waar doen we goed aan?? Gaan jullie stemmen? Informatie daarover graag. Het speelt wel ver van je bed, maar toch
    groeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s