t’ Is ook altijd wat

Neen, over het weer mogen we het niet meer hebben. Hoewel….. wanneer je zoals wij hier met dagelijkse gevolgen ervan te maken krijgt, dan moet je wel eventjes. Koud, regen en dat wekenlang. Rivieren die buiten hun oevers traden en ook zelf bijna letterlijk en figuurlijk doorweekt door de steeds aanhoudende buien, dan kunnen we daar niet omheen. Een van de vervelendste gevolgen? Muggenlarven die lagen te wachten een afnemende waterstand en op droogte. Die regen werd opgevolgd door een nu weer ietwat al te royale warmte en zijn dus temperaturen van rond de 34 klein nulletje C al knap lang normaal en het gevolg?  …. een muggenexplosie waar heel Hongarije gek van wordt. Je kunt geen twee stappen naar buiten doen of je wordt van alle kanten aangevallen…  wel of niet beschermd door Autan of soortgelijk.

Pécs heeft op een andere manier te lijden. Hitte… en niemand die er iets aan kan doen behalve water blijven sproeien en dan maar hopen dat de in overvloed aanwezige toeristen niet echt wegsmelten.

Als een druppel op een gloeiende...... goed zo...

De stad zindert en is loom. Zelfs de hoofdstraat die normaal om deze tijd is afgeladen met flanerende wandelaars is vrijwel leeg.

Normaal kun je om deze tijd over de hoofden lopen.

Zelfs oudere Hongaren nemen het niet meer zo nauw met de etiquette en laten zich op de vreemdste plekken neer donderen.

Dat is nog eens uitpuffen....

De stad kan dan niet helemaal naar mijn smaak zijn verbeterd, maar sommige dingen blijken dan in zo’n periode als nu ineens ontzettend nuttig te zijn zoals mag mag blijken uit deze kiek.

Even een nat pak halen

Het grote plein is overdag bijna uitgestorven en zelfs voor het maken van een familieportret zorgt iedereen dat ie knap in de schaduw blijft.  Niet voor niets zal je moeten geloven, want Accu Weather die geeft altijd zo’n leuke weersvoorspelling. Temperatuur: 34ºC… gevoelstemperatuur: 44ºC!! En als toevoeging: Extreme Hot Weather!

Probeer dán maar eens te lachen....

Tegen de avond koelt het gelukkig wel weer iets af en dan ineens… dan komt de stad weer tot leven. En eerlijk is eerlijk, het geboden programma van wat de Culturele Hoofdstad biedt is dan wat mager en voldoet van geen kanten van wat je van die tijdelijke sterrenstatus mag verwachten. Veel volksdansvermaak, geen architectonische hoogstandjes en al helemaal geen toppers op het gebied van cultuur. Het meeste geld is verdampt en dus domweg verdwenen. De inwoners van Pécs zal het allemaal worst wezen en zij genieten met volle teugen van het nieuwe jasje van hun stad.

"De Nieuwe Kleren van de Keizer"

Dan de laatste ontwikkelingen op culinair gebied of wel… hoe Míp stukje bij beetje haar veroveringen pleegt. Vanwege een enorm royale sponsoring door de Metro ( een dochter van de Makro) voelde zij zich verplicht om iets terug te doen en dus bood zij aan om in het bedrijf nu eens háár idee van eten te presenteren. Nou, de vestigingsdirecteur vond het een knap idee en aldus schiep ze voor zichzelf weer een podium om haar web site te promoten en flink kaartjes uit te delen voor haar workshops. Nu hebben al heel veel Hongaren kennis gemaakt met haar kookkunsten en met het bereiden van haar salades, maar hoe zou dat nu gaan in zo’n groothandel voor de Horeca en wie ben je dan wel om als echte Nederlandse al die ervaren koks eens even te gaan wijsmaken hoe het dan wel moet? De ervaring heeft geleerd dat als er niet minstens een flink stuk lekker vet varkensvlees doorheen zit, de gemiddelde Hongaar er al geen vertrouwen in heeft. Geholpen door Elizabeth en bezocht door een kleine schare supporters stond zij daar dan midden in die grote zaak haar idee uit te venten. Zou het werken? Konden we van tevoren al voorspellen wie er wel of niet zou doorlopen, of misschien zelfs een kleine weddenschap daarop? Op een paar uitzonderingen na ging iedereen voor de bijl. Kreetjes als ‘Finom… nagyon finom….” waren niet van de lucht en zelfs de meest geharde doorlopers konden door de dames worden gepaaid. Leukste was een jongere man die met twee oudere dames aan het inkopen was. De dames genoten en probeerden hem ook te overtuigen. Nee, hij liet zich niet, nee echt niet, zeker weten…. NIET verleiden!  Je zag hem denken… ik ben toch zeker geen konijn! Tot hij toch het recept las, in zijn zak stak en toch maar een bordje aanpakte. Het duurde even voor hij het toe durfde geven, maar hij genoot  zichtbaar en riep luid dat hij dít vanavond voor zijn vriendin ging maken. Nieuwsgierigheid alom en ook voor de workshop weer de nodige belangstelling. Kortom…. het inburgeren en het ankeren in deze samenleving kost nog steeds veel tijd en daarbij is de taal toch steeds weer het belangrijkste. Maar als we het vergelijken met een Amerikaan die we verleden week ontmoetten tijdens een  etentje… dan doen we het zo slecht nog niet. Ruim elf jaar is hij nu hier en nog steeds kan hij slechts met de grootste moeite zichzelf uitdrukken en moet hij alle zeilen bijzetten om begrepen te worden. De flair waarbij M & E de passanten wisten te overtuigen tijdens dit intermezzo was indrukwekkend en vandaar dan toch maar even een korte impressie.

"Mag ik u misschien wat aanbieden?"

Hij twijfelde lang, maar zelfs 'buurman' visboer ging voor de bijl.

"Geen vlees erdoor?"..... weg was ze en stiekem zou ze verdwijnen.

Zouden ze het proberen ... of niet....

6 thoughts on “t’ Is ook altijd wat

  1. In de korte tijd dat wij er waren leek het inderdaad een succes! Ik hoop op veel vervolg en ik gok op de jonge vrouw in de bermuda die samen met haar moeder veel spinazie en verse kruiden insloeg.
    Gewapend met zonnebril gingen we Pécs in, van terras naar terras en tussendoor smolten we weg. Maar leuk was het wel. Katinka

  2. wat knap, jij en je prestaties. Ga er maar aan staan in een vreemd land. Laat het ze maar eens zien en proeven hoe je echt eten klaar maakt. Dikke kus en strekte met het weer. Volgens de meteo hebben jullie nu weer regen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s