As tears go by

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Goed georganiseerd door Sandor

Ze vraagt ons paspoort  en tikt de gegevens in de computer. Aan de muur hangen foto’s, in zwart/wit, die ik even niet thuis kan brengen maar die de deprimerende ruimte wel verfraaien. Wat ik wil? Nou, ja alles maar. En Hans? Ook alles? Ja, behalve mammografie. Ze lacht er hartelijk om. We krijgen nummertjes mee en een vel met plakkers vol gegevens over ons. Eerst de longen op de foto. Daarna, voor mij en niet voor Hans, de mammografie. Dan volgen testen op huidkanker waar veel vragen aan vast zitten.

"Wat is de slechtste tijd om buiten te zijn...?"

De blaastest voor longen. Ja, ja ik rook dat kan ze zien maar ze is verbaasd over de inhoud en conditie. Toch maar stoppen met roken, dat is nergens goed voor is haar advies.

Ja, voor die kids een goede les om het niét te gaan doen.....

Als laatste naar het “bloedmonster”. Een prik in de vinger en niet veel later weten we dat ons suikergehalte heel mooi is en het cholesterol iets verhoogd. Een eitje minder dus.

Buiten is het een kermis van jewelste. Auto’s uit omliggende dorpen rijden af en aan of staan schots en scheef op verschillende plekken geparkeerd. Het dorp leeft en iedereen is in de weer. Op het speelterrein staat een kasteel gevuld met lucht (die mij terug brengt naar het boek: voor altijd samen, amen. Waarin de vader zijn dochter een kaart stuurt waarop staat: Is er wel genoeg lucht voor onze kastelen?). Er zijn optredens van zangers en dansers in de vrouwelijke en mannelijke vorm. Ze vermaken de kinderen terwijl hun ouders af en aan lopen naar de trailers die speciaal ingericht zijn voor bovengenoemde onderzoeken.

Levendigheid in dorp? De dokter is er... woepie....

Een deel van het kulturház is ingericht als eetzaal. Borden gevuld met een koude kippenbout en een koude aardappelsalade die weggespoeld mag worden met heerlijk bruisend water.  Zo gaat dat dus in de dorpen in Hongarije. Als de dokters in het dorp komen is het feest! Dan wordt alles uit de kast getrokken om zoveel mogelijk mensen over de streep te trekken om zich te laten controleren. De zon scheen die dag en er bekroop mij een gevoel van klein geluk. Dokters schijnen saamhorigheid te brengen. Misschien moeten ze toch iets vaker langskomen. En alle credits gaan hierbij naar Fehér Sandor, die dit via een web van subsidies heeft losgekregen voor de zigeunerbevolking en daarmee voor iedereen. Door de subsidies zijn de onderzoeken gratis.

Gaan geluk en ongeluk hand in hand? Soms wel. Druk in de weer met de voorbereidingen van de workshop voor zaterdag. Eerst nog even langs de kapper voor een extra kort koppie. Dit keer goed bewerkt door de tondeuze. Kapster trots, ik heel blij. En zo kwam ik ook thuis. Nog snel even plassen en aan de slag. Hans? Ja lieverd! Ik denk dat ons probleem iets groter is dan we dachten! Hans reageert niet. Kun je even komen kijken? Achter mij hoor ik een vloek, dezelfde vloek die op ons lijkt te rusten. Terwijl ik de wc door had getrokken stroomde het bad vol met de inhoud van het riool en ook de wc bleef vol water staan. Naast mij gorgelde de wasbak. Na enige tijd stond het water er nog. Om kort te zijn. Hans haalde bij een vriend een speciaal apparaat om riolen door te spoelen. Dat hielp niet. Wachten tot de volgende ochtend dan maar en ondertussen zegde ik de workshops af, want met borrelende riolen is het niet fijn werken. De volgende ochtend bleek het probleem niet verandert. De waterman gebeld die zondagmiddag wel tijd had. Hij kwam lachend aan en dacht aan een fluitje van een cent. In zijn geval een fluitje van een forint. Na drie uur samen beulen en graven en zoeken en wroeten tot aan de ellebogen in het riool kwamen Hans en de waterman tot de volgende conclusie. Riool verzakt en daardoor totaal verstopt. Vandaag, als het stopt met regenen anders later, nieuw stuk riool. Gaten weer dichten en verder gaan met leven.

Tot aan de ellebogen mevrouw, meneer.

Om deze blog net zo positief te eindigen als het begin, een paar foto’s van mijn eetbare bloemen collectie en de moestuin. Juist omdat de berichten over Hongarije niet al te best zijn. 60% minder aardbeien zijn er van het land gekomen. Deze uitslag valt nog mee, want bij ons het is nog geen 1%. De fruitteelt en druiventeelt, lees hierbij palinka en wijnproductie worden voor dit jaar als verloren beschouwd. Over groenten en andere eetbare dingen nog maar te zwijgen. Maar onze moestuin fluit (tot nu toe) en de eetbare bloemen zijn klaar voor consumptie. Dus verhongeren zullen we niet.

De eerste courgettes komen niet ver. Hier met die bloemen, in de pan!

Een klein deel van de collectie.

Een ander klein deel van de collectie.

Courgettes, groot en klein. Venkel bij tientallen. Sla in alle variaties.

Tomaten onder een veilig dak van doek, zodat hagel dit keer geen kans krijgt de hele oogst te vernietigen.

Hier komt geen geest uit de fles maar sla!

Oh ja, tussendoor werd ook nog hout bezorgd voor komende winter. Althans dat is wat we hopen. Want de zomer heeft heel rare kuren dit jaar.

Oh ja, tussendoor werd ook nog hout bezorgd voor komende winter. Althans dat is wat we hopen. Want de zomer heeft heel rare kuren dit jaar.

Mip

5 thoughts on “As tears go by

 1. Ik vond bij het opruimen van het huis van mam gisteren een heeel klein papiertje (3×4 cm) waarop mijn vader een paar citaten had gekriebeld, ooit. Één daarvan is volgens mij volledig van toepassing op Hongarije en op dit up and down verhaal van jullie: “You don’t have to be mad to live in this country, but if you are, it certainly helps”. Veel weggegooid gisteren, maar dit soort kleinigheidjes koester ik en je ziet, het komt gelijk van pas.

 2. As tears go by. Nu, hier gaan de tranen nog niet voorbij. Maar wel een mooi lichtpunt dat zoon afstudeert overmorgen. En andere lichtpunten.
  Dit weekend een mooi optreden van Gare du Nord gezien. Lekker wijf, goeie muziek. En dat zomaar te Vl.
  Mistte net je skype. Zat de krant beneden te lezen. Nu terug bij blog. Mooi verhaal, de blog. Las ik daar toch even …over stoppen met roken?? En minder eieren?? Welke kant gaan we op als het alsmaar regent? Overdenken we dan onze ongemakken of zo?
  Polen ook al met bakken uit de hemel en le sud de France of is het la sud? Nou ja in Polen kan je het nog voorstellen. Daar huilen ze tranen met tuiten over al die verloren gegane zielen met de vliegtuigstortvloed. Benieuwd wie ze gaan kiezen daar. Maar het zuiden van Frankrijk waar gaat het daarom?
  Pas weer aan jullie gedacht. Natuurlijk toen ik aan het smulpapen was bij de kraam van Peter…..overheerlijke haringen….sorry….de beste uit NL so to speak

 3. even snel vanuit de hotellounge….
  goed initiatief die doktersbus, en een beetje te hoog, daar word ik altijd wantrouwig van…..wat is een beetje en van welk cholesterol een beetje?? en in combinatie met roken is een beetje hoger ook weer anders….niet om je ongerust te maken hoor, en dat eitje kun je gewoon eten, slechts maximaal 11% van het chol % wordt door voeding beinvloed. eigenlijk tien maar ik kan op dit toetsenbord de nul niet vinden…..
  tot snel, katinka
  ps. prachtig en lekker die bloemen.

 4. Hoi lieverds,

  Effe snel via deze weg, jullie grote kleinzoon heeft gisteren te horen gekregen dat ie over is naar de 4e klas, weehoooo !!!! Gezien z’n kerstrapport belabberd was en hij er flink aan moest trekken was het best nog even spannend, maar hij heeft het dus gered 🙂

  Kus, Tas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s