Handwerk

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Gabor ontvangt ons op zijn kantoor. Er is een korte trap naar boven waar een deur open staat. Op de deur hangt een grote spiegel. Wij zien hem en hij ziet ons terwijl we ons niet in dezelfde ruimte bevinden. Hij wenkt ons via de spiegel. Er is een klein bureau waarop een computer staat. De rest van het interieur gaat verborgen onder stapels handschoenen in alle soorten, maten en kleuren. Ze hebben één ding gemeen, ze zijn allemaal gemaakt van leer.

Onze stappen in het lege trappenhuis weerkaatsen tegen de kale muren. Het gebouw voelt zielloos aan. Er is niets wat emotie zou kunnen oproepen of het moet het koele ijzer van de trapleuning zijn die in de benauwde hitte wat verkoeling geeft. Hij gaat ons voor en neemt de trap met twee treden tegelijk. Aan de ene kant gewenning maar aan de andere kant is het enthousiasme waarmee hij ons een rondleiding geeft. Het gebouw blijkt vol geheimen.

Omdat er in de trappenhuizen niets hoorbaar is geeft het een gevoel van illegale arbeid. Verscholen achter dikke deuren. Maar niets is minder waar. Mannen, ieder aan een eigen tafel, bewerken het leer en sommige doen dat al meer dan vijfentwintig jaar. De man aan de achterste tafel rekt en strekt, voelt en kijkt. Poedert en rekt nog eens tot hij zeker weet dat er geen oneffenheid in de huid zit. Hij is een van de belangrijkste schakels in het proces dat uiteindelijk zal leiden tot een handschoen. Maar voor dat zo ver is zijn er nog veel deuren waarachter weer een wereld van verwondering open gaat.

Grote scharen knippen. Een hand met een hamer slaat met een pen gaten in het leer. Een hand met een kwast plakt een stukje leer voor de versteviging. Een hand met naald en draad naait strikjes op het leer. Twee ogen controleren het leer op kleur. Stempels worden geslagen. Een lap voor vier vingers. Een lap voor de duim. Kleine lapjes als tussenstuk. Kwastjes, kleine gaatjes, opgenaaide versieringen, drukkers, knoopjes. Naaimachines naaien de stukken aan elkaar. Iedere machine zijn eigen vrouw, iedere vrouw haar eigen specialiteit. Elke steek verantwoord.

Een vrouw trekt de handschoen over een warme ijzeren hand met vier vingers. De ijzeren duim staat er naast. Alles op maat. Ze legt de handschoenen behoedzaam neer op de controletafel. De laatste fase voordat de handschoen de fabriek verlaat. En dan besef ik dat ik voor altijd anders zal kijken naar een handschoen.

Mip

Trekken en strekken... voor de juiste maat en soepelheid.

En dan op maat knippen zodat er onder- en bovenkant in passen.

De stans zelf is al prachtig om te zien.

Zo naai je dus een 'vinger' in elkaar.

Na het verwarmen voor de perfecte pasvorm... de controle en het vouwen.

Iedere handschoen heeft op zo'n 'hand' haar vorm gekregen...

2 thoughts on “Handwerk

  1. Gelukkig, weer een blog! En een hele mooie, wat een mooi handwerk beschrijf je hier en de volgende keer als ik langs een kraam loop, koop ik een paar en doe ik niet zo moeilijk over die forinten. Als ik het zo lees, zijn ze het veelvoudige waard!
    Leuk dat je een rondleiding kreeg, allemaal dankzij je KvL!
    Katinka

  2. Prachtverhaal, mooi beschreven! Maar…..misschien moet je wel naar Parijs voor die handschoenen, Katinka, of naar Rome, want volgens mij maakt Gábor handschoenen voor heel erg zeer gerenommeerde modehuizen….De mensen die ze maken zijn toegewijde vaklui: onze Edit heeft er jaren gewerkt en krijgt nog tranen in haar ogen als ze aan die tijd terugdenkt en als ze leer ruikt borrelen de verhalen gelijk boven. Ik heb het idee dat de Pécser handschoenenindustrie in de communistische tijd ongeveer de enige industrie was waar de mensen zich echt betrokken voelden bij hun produkt, en dat wil wat zeggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s