De mug.

KortLevens verhalen en andere dierenvertelling.

“Hier maar even voorzichtig rijden. Dit is echt zo’n plek voor overstekend wild”. Nog maar net de voet van het gaspedaal en daarna op de rem. Daar stond hij, net voorbij de bocht. Zijn mooi gestoffeerde gewei prachtig op zijn kop. Hij bleef staan en even leek het erop dat hij zou gaan poseren in het licht van de koplampen. Zijn glanzend bruine ogen keken rustig en met een dans zoals alleen een hert dat kan verdween hij in het donker van de nacht het bos in. Hoewel onze avond al heel leuk was maakte hij het nog eens compleet. Hans gaf weer gas en we genoten nog even na.

We kwamen van vrienden die ons vol stopte met lekkernijen van Turkse recepten. Maar ook was daar weer die Hongaarse ham. Gerookt, droog en precies lekker zout. Gemaakt van een varken met een naam uit het dorp zelf. Dat maakt Hongarije dan toch weer zo bijzonder. Want ook al neig ik de laatste tijd steeds meer naar vegetarische maaltijden, dit soort heerlijkheden eet ik alsof het mijn laatste avondmaal betreft. Gulzig en het liefst met twee handen. Maar natuurlijk was niet het eten alleen bijzonder. Zonder warme vriendschap zou dit alles zonder smaak zijn.

Net zoals een paar dagen later. Wij mochten aanschuiven bij andere vrienden die ons dompelde in de Indische keuken. Een groot genot, temeer nog omdat de ingrediënten hier niet of nauwelijks te verkrijgen zijn waardoor het verlangen ernaar groter is. Alleen al die krakend verse in de verse olie gebakken kroepoek. Maar ook hier geldt weer: zonder warme vriendschap zou dit alles zonder smaak zijn.

Op ons landgoed is alles rustig. Nu geen enkele boom vrucht draagt is te merken hoeveel werk er anders in gaat zitten. Plukken, bukken en sjouwen. Daarna verwerken tot jam of compot en het resterende in het palinkavat. Toch hebben we één vat wel gevuld met kersen, de enige boom die nog iets wilde afstaan. Maar door wormen bewoond waren ze niet echt geschikt voor consumptie. Laat we zeggen dat het geen “vruchtbaar” jaar is. Voor fruit in dit geval, want muggen lijken zeer vruchtbaar. Vooral op schaduwrijke plekken, daar waar je beschermd bent tegen de hitte van de zon, hangen zij in wolken afwachtend op de komst van een bloedtankstation. Zij zouden ons leven zuur willen maken, maar daarin ben ik nog veel beter. Ik kookte grote bossen citroenmelisse in azijn en deed dat in flessen. Elke keer bij het naar buiten gaan besprenkelen wij ons en walmend van het zuur vinden wij onze weg. Alleen in de avond trotseren die krengen de walm en komen daarbij alsnog aan hun quotum. Maar gelukkig was er veel voetbal op televisie waardoor het leek alsof wij niet voor straf binnen moesten zitten. Na zondag zal dat allemaal weer anders zijn. Of misschien word ik wel weer opnieuw fan van de Tour de France en dan maar hopen dat er geen rustdag tussen zit.

Maar ondertussen gaat het gewone leven ook door. Hans werkt hard en veel en nog steeds op vreemde tijden in de nacht. Tussendoor geef ik nog workshops, maar die verhalen publiceer ik alleen op “Koken voor Liefde” anders gaat het allemaal zo op elkaar lijken. De moestuin is voor dit jaar een “eitje” nu de permacultuur haar kracht laat zien. De tomaten onder gaasdoek, dat tevens dient als hangmat voor een zonnig middagdutje voor poes FeFe, staan beschermd tegen hagel en zware regen. Vooralsnog wil de zon een gat in de dag branden, dus dat water zullen we zelf moeten doen. Dat dan weer wel.

Mip

3 thoughts on “De mug.

 1. Dank voor compliment! Inmiddels heb ik de courgette koekjes nog een keer gemaakt nu met koriander ipv peterselie en met knoflook. Ook heel lekker, maar de peterselie variant was denk ik frisser.
  Hier ook veel muggen en ook veel tv, zondag is het weer voorbij. Hier in het dorp stonden de kaarten op Duitsland, dus het is nu stil hier….
  Ik hoop op nog veel workshops! En op steeds meer mensen die het waarderen.
  Fijn weekend, Katinka

 2. muggen, ik haat ze en daarom is het hier in zeeuwse zo heerlijk: ze zijn er niet!!!.
  Hopelijk blijft dat zo want er zijn 2 grote waterplassen gekomen naast het nieuw aangelegde wegennet, hier net om de hoek.

 3. Hoi,

  praat ons niet over muggen.

  Ik kreeg een tip van een vriendin uit Nederland, dat 100mg vitamine B1 de muggen op afstand houdt. Wij slikken nu driftig. Eerst bij de apotheek gekocht, duur…..later bij de Tesco, scheelt weer.

  Ook branden wij RAID buiten en daar houden ze ook niet van.

  Groetjes,
  Ine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s