Eten, drinken en dansen.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

De geur van warme reuzel walmt de ruimte van het kulúrház in. Spetterend vormt het dunne beslag zich tot een palascinta (Hongaars voor het midden tussen pannenkoek en flensje). De palacsinta glijdt uit de pan op de stapel. De vrouwen vegen het zweet van hun voorhoofd en tellen. Tachtig stuks, nog zeventig te gaan. De reuzel sist in de pan. Nog even en ze worden gevuld met cacaomengsel en jam. Alles keurig in rolletjes naast elkaar.

Half zeven. De eerste gasten verschijnen. Nette kleren, gekamde haren. Handen met lange nagels keurig in de lak houden tasjes vol cadeautjes vast. De meeste cadeautjes zijn van chocolade of ander snoepgoed en natuurlijk bloemen, heel veel bloemen. Een grote taart met daarop de cijfers 60 verdwijnt voor even naar de koelkast. Na het handen schudden en zoenen nemen ze plaats op een stoel in de schaduw in afwachting wat gaat komen. De eerste palacsinta’s worden uitgedeeld.

In de hoek van de tuin, naast het gebouw, staat een enorme gasvlam onder een grote platte pan, gevuld met zonnebloemolie. De deegjes voor lángos (Hongaars voor een soort oliebol maar dan plat met opstaande rand. Kan belegd worden met kaas of zure room of knoflook. Kan ook “en en”, dus allemaal tegelijk) rijzen op een schaal. Mannenhanden trekken het deeg in vorm. Ze verhuizen naar vrouwenhanden die ze sissend in de pan laten glijden en met een schuimspaan in beweging houden tot ze goudbruin en borrelend uit de pan komen. Een rij voor de tafel, wachtend tot hun lángos wordt aangereikt. Allemaal nemen ze “en en” dus alles tegelijk. Zo lekker heeft nog nooit iemand ze gegeten. En dat is helemaal waar.

De muzikanten nemen plaats op een stoel op het grasveld. De muziek laat mensen dansen en lachen. De jarige danst met een jonge partner die haar over het grasveld laat zweven. Ze lacht en voelt zich jaren jonger dan haar zestig jaar.

Het spek brandt in de warme olie terwijl het pannenkoek beslag er langzaam wordt bijgegoten. Twee pannen tegelijk sissen op het vuur. Het is de bedoeling om eerst een stapel te vormen, maar het komt er niet van. Handen met papieren bordjes worden bij de pan gehouden. Iemand giet er stroop overheen.

Nu de lángos allemaal op zijn en de olie in de grote pan nog heet is worden courgettebloemen en ééndagslelies in een dun beslag gedoopt op basis van bier. In de hete olie krijgen ze een mooi bruin jasje. Niemand staat in de rij. Iemand vangt de hete bloemen op in een teiltje met op de bodem keukenpapier. Hij loopt langs de tafels en biedt de bloemen aan. De eerste eet, daarna volgen er meer. Een rij vormt zich bij de grote pan waar op kleine bordjes stapels bloemen worden gelegd. Ze eten bedachtzaam, alsof het niet zou kunnen. De schaal vol bloemen vertoond nu een bodem. Teleurgestelde gezichten, omdat het nu al op is.

De zon zakt weg in het donker van de avond. De mug doet zijn intrede. Mensen vluchten naar binnen en later snel naar huis. Een clubje blijft hangen en ruimt alle losse stoelen en tafels op terwijl de muziek blijft doorspelen. Er wordt nog gedanst. Vriendin E straalt geluk uit. Blij dat haar feestje een feest is geworden.

Tussendoor ontstaan gesprekken, de meeste gaan over eten. János, burgemeester van dit dorp, klampt mij aan. Zijn gezicht lacht maar zijn ogen staan zorgelijk. Honderd kilo te zwaar of ik daar een oplossing voor weet? Ik denk terug aan deze avond en zeg: ja, die weet ik. Morgen hebben we een afspraak en daarom ga ik nu mijn naam veranderen in: Mipie Groenteman (ipv Sonja Bakker). Van dieet heb ik geen verstand, maar wel van gezonder eten. Wordt vervolgd.

Mip

" ''k heb moooooie bloemen......"

petterde pet.... ( oh, voor je het gaat vragen.. die pan is Made in Croatia)

De jarige danst de steren van de hemel...

Tot slot het feestvarken met haar vriendinnen op de kiek...

5 thoughts on “Eten, drinken en dansen.

 1. Ik gun je meer privacy en geluk dan SB, maar wel haar rijkdom! En de burgermeester wens ik sterkte, ondanks jouw talenten en lekkere groentes, is het wel een mega klus……
  Mooie beschrijving van het feest!
  Katinka
  ps. Mip Zöldség Nö of nog beter Zöldség Mip!

 2. Mooie naam Mipie! Maar vertel eens…wie bakte die pannekoeken met spek en stroop??? Das toch wel typisch NL?
  Vond de burgemeester ook wel lekker zeker?
  Kijk met spanning uit naar het vervolgverhaal over de 100 kilo!
  Ben al jaren bezig mn Hbuurvrouwen te overtuigen van het kunnen bakken van vlees of gehaktballetjes in een paar eetlepels olie in plaats van in een laag olie van 4 cm te laten “koken” Oei dat kost moeite! Succes groentevrouw!

 3. gefeliciteerd Elizabeth, met je 60e verjaardag en het prachtige feest met prachtige vriendinnen.
  Het water loopt mij in de mond, net nu ik vandaag de handschoen weer heb opgepakt en de koolhydraten grotendeels verban uit mijn menu. Het begin he, da’s de grootste drempel en natuurlijk de alcohol laten staan, wens me sterkte.

 4. Geen foto van de pannenkoeken ;)? En inderdaad wat een geweldige frituurpan! Maar goed dat ik zo weinig frituur anders zou ik meteen naar Kroatie rijden!
  Vraag over de eendags lelies: Ik heb oranje eendags lelies in mijn tuin maar ik weet niet of ik deze kan eten want ik heb gelezen dat je lang niet alle lelies kunt eten. Is er een speciaal soort dat je gebruikt of maakt het niet uit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s