Nee, niet wéér het weer…toch?

Nee hoor. Ik ga het weer niet over het weer hebben. Ja natuurlijk, het wordt weer heet de komende dagen en ja, dat zal wel weer even afzien worden, maar nee, daar gaan we het niet over hebben of het moeten de gevolgen zijn, misschien? Een goede vriendin, we hadden het al eerder over haar, heeft kort geleden haar hele veestapel moeten verhuizen. Waarom? Ze had een pracht plek van over de zeven hectare pal langs een doorgaande weg en dus kon ze daar prima haar producten aan de man/ vrouw brengen. Vooral dat wat van de geiten kwam was erg in trek en stukje bij beetje begon ze dus letterlijk aan de weg te timmeren. Tot er een meneer langs reed en dacht: “Da’s een mooi stukkie land…..” vervolgens naar de eigenaar ging en een betere huurprijs bood. Het gevolg laat zich raden. Inpakken en wegwezen…. opzouten, want huurbescherming? Nooit van gehoord.  Wij zochten haar op en na veel zoeken over steeds verder omhoog kringelende en erg slecht verzorgde paden kwamen we op haar oude plek van voor de plek langs de weg die ze gelukkig nog had weten te behouden. Slechts een tiende zo groot en nog eens tussen allerlei wijnhuisjes van stadse mensen. We zijn slechts een half uurtje gebleven en toen waren we het allebei  meer dan zat. Waren we haar dan zat? Neen, de vliegen.. . Geen honderden, geen duizenden, maar tienduizenden vliegen die je het normaal functioneren onmogelijk maakten. De enige manier om er dan natuurlijk géén last van te hebben is dus helemaal kalm blijven en dus niet extra warmte en zweet produceren, maar ja….. dat is natuurlijk theorie. Wij hebben haar moed ingesproken en laten weten dat we binnenkort nog eens langs zullen wippen, maar dan wel als het een graadje of twintig koeler is waarschijnlijk.

"Ja, we hebben wat minder ruimte nu, maar het is wel gezellig , hoor."

Dan is er nog iets wat me van het hart moet. Al die commotie rondom die religie waar meneer W. en vele anderen zich zo druk over maken. Het gaat natuurlijk altijd weer over acceptatie en gelijke kansen. Over arm en rijk en nog veel meer van die tegenstellingen. Tja, als je de mensen laat onderdrukken dan drijf je ze vanzelf in de armen van fanatici die hen dan vervolgens weer misbruiken voor hun eigen doel en die hebben natuurlijk ook weer een verborgen agenda. Waarom deze aanloop? Nou, niks aanloop, gewoon een constatering. Toen we een aantal jaren geleden meer dan een maand op reportage waren van Djibouti naar Oeganda en, op doortocht in Kenia, langs de weg iets te eten gingen scoren trof mijn oog tussen alle tegeltjeswijsheid het volgende.

Misschien is het wel zó simpel is dat wij er gewoon overheen dreigen te kijken en er helemaal in doorslaan met het willen verklaren. Ik zag daar vreselijk tevreden mensen die hun godsdienst op hún manier beleefden maar die ook dat flesje fris als een verworvenheid beschouwden. En of dat flesje fris nu van de goede of foute kant kwam? Misschien is het wel zo simpel en staat dat flesje fris voor nog veel meer van waarin zij nu ook eens mee zouden willen delen. Toch?

Mooi, dit was dan de maandagochtend-beschouwing vanuit Gerde. Prettige vakantie verder en als je die alweer achter de rug hebt…..   werk ze.

Hanszio

3 thoughts on “Nee, niet wéér het weer…toch?

 1. Het “mooie weer” (’t is maar wat je mooi vindt) is hier een herinnering aan het worden, want wolken en regenschijn. Ik bewonder jullie geduld met de t…..vliegen, maar ja, veel anders zit er niet op. Jammer voor dat geitenmeisje, misschien kijkt ze nu terug op een tijd dat ze extreme mazzel had. En W.? Het gedonderd in de gristelijke glazen is er al, dat moet de jezuiet RL toch hebben kunnen voorzien. Dus: wat is de truuk die die doerak in z’n mouw heeft zitten? Of zou het een grapje van B. zijn geweest?

 2. Ach, we blijven allemaal lekker dicht bij onszelf en maken ons alleen druk om de oogst in de tuin, de gezonde veestapel en het weer ; . We kunnen nog heel wat van de Afrikanen leren!
  Politiek is zooo 2009!
  Volgend jaar moeten we toch weer stemmen omdat het kabinet wat nu gevormd wordt straks weer uit elkaar valt. Dus ik ga maar weer eens wat lelies plukken en genieten van de natuur.
  Zonder al te vliegjes(gister hadden we er honderden in en om de camper, brrr.).

 3. Ik gun jullie geitenvriendin het allerbeste!
  Wij hebben nu een stuk schapenkaas liggen, gekregen, uit Roemenie.
  En die politiek…..ik ben erg benieuwd wat er gaat komen in NL, echt standvastig zal het niet zijn.
  Katinka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s