Soms gaan dingen anders

Nee, eigenlijk een foute titel, want dingen gaan altijd anders… anders dan we ons hadden voorgenomen. Of er komt onverwacht bezoek en passen we de plannen aan… of ineens blijkt er in de nacht toch wat regen te zijn gevallen waardoor de sproeiplicht eventjes vervalt, maar vaak heeft het dus niét geregend en moet het schema van om de twee dagen naar dagelijks worden aangepast. Ja, het is wat werk en ja, het oogt op dit moment misschien een klein beetje chaotisch maar….. het begint vorm te krijgen ( heb ik toch indertijd die tuinbouwopleiding niet helemaal voor niets gehad). Al de verschillende grassen beginnen aan te slaan en ook de vaste planten beginnen hun plek op te eisen. Terwijl ik dan de sproei op me neem gaat Míp dus aan de pluk. Vrachten frambozen toch weer en dat terwijl we daar eigenlijk helemaal vanaf hadden gewild, maar laten hangen en verrotten… dat is toch ook weer zonde, nietwaar? De courgetteplanten hebben inmiddels vormen aan genomen die het bijna onmogelijk maken om de oogst te controleren en dan kan je zo maar iets over het hoofd zien. Bladeren zo groot dat sommige courgettes met hun mooie schutkleur zich knap weten te verstoppen. Jammer, want juist die hele kleintjes zijn het lekkerst.

't Is iets meer, mag dat?

Steeds wanneer dat gebeurd dan gaat er een kruiwagen geladen met het het bovenmaatse dus naar L&E en die hebben tegenwoordig varkens….. en die zijn er gek op en dus zal de smaak bij de in december geplande slacht alleen maar toenemen. ( Misschien ook maar alvast de kruiden er bij doen?) De varkens zijn bedoeld als aanvulling op hun inkomsten en hebben dus alvast namen gekregen die moeten voorkomen dat je zou vergeten wat het doel ook weer was, want voor je het weet ga je je eraan hechten. Sierlijk klinkende namen, dat wel…. Kolbász en Szalonna, maar vertaald is het wel gewoon Worst en Spek. Als biggetjes gekomen maar ze zitten nu al rond de 80 kilo en het richt-gewicht is straks zo rond de 120 kilo en geloof maar dat ze het goed hebben nu.

Voor vandaag weer een kook-workshop op de rol en dus is Míp zich alvast weer aan het voorbereiden op iets nieuws. Okra in de moestuin en dus gaat dat mee in het programma en zo worden er weer nieuwe salades en gerechten geboren die mede  bepalend zullen zijn voor wat er komend jaar verbouwd gaat worden. Niet lekker? Afvoeren. Wel lekker? Plekkie in de zon…. zoiets dus. Dat we daarnaast ook doende zijn met het uitwerken van alle oude en nieuwe plannen maakt het ook alleen maar spannender en bewijst hoeveel rek de mens eigenlijk blijkt te bezitten. Hoe was het ook alwaar? Motivatie? Zeker weten! Al deze dingen bij elkaar veroorzaken wel dat we allemaal, het beestentuig incluis, aan het einde van de dag totaal verrot zijn. De hitte eist haar tol ( ja, ik weet het, we zouden het niét meer over het weer hebben.. maar ja, we zitten er wel mee…) en dus vloeren we ons in avond gezamenlijk uit voor de ventilator. ( trouwens…. er is geen mobiele airco meer te koop en ligt kennelijk de halve bevolking voor zo’n ding af te koelen. Maar wat zullen ze straks schrikken van de stroomrekening…. oei oei…) Gezellig is het wel die door de omstandigheden afgedwongen rust, maar of ik er nu echt zo van afkoel…. daar hebben de beesten dus kennelijk geen boodschap aan.

"Volgens mij pas ik daar nog precies naast...."Míp lacht glim en maakt een foto… voordat ze ook ineen stuitert …. morgen weer een nieuwe dag.

Hanszio

5 thoughts on “Soms gaan dingen anders

 1. Ja, je wordt hier wel makkelijker, het gaat meestal niet zo als je had gedacht, maar uiteindelijk komt het wel goed, meestal.
  En als je dan zo met die beestjes ligt, kan niemand je toch meer raken?
  Goede workshop vandaag! PK

 2. Ik zal het maar eerlijk melden: ik wist niet wat “okra” was. Helaas stond op Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Okra_(plant)) geen foto van de volwassen plant, wel van de vrucht. Uit het verhaal begrijp ik dat deze plant past in de Hongaarse hitte.

  De courgette is inderdaad enorm. Is-tie dan niet voos? Op de foto zie ik dat de buurman nu maïs heeft geteeld.

  En voor wat betreft die hitte: nog even en hij is weer voorbij, die mooie zomer. De extremen waren op het noordelijk halfrond in Eurazië dit jaar weer uitzonderlijk. Wat ben ik blij in Nederland, maar wat staat ons nog te wachten?

 3. Je zou zomaar Stijn Streuvels-achtige literatuur kunnen gaan produceren. Of een Hugo Claus-dirty story als ik die dame die enorme eh… courgette zo zie presenteren.

 4. zoiets als met jullie buurvarkens bedenk ik altijd als ik langs de uien etende schapen hier kom. Wat knof er bij en je hebt een zalig stukje vlees.
  Hoop voor jullie dat het weer wat aardiger voor jullie is, ik zal wat frisse lucht naar jullie toe wuiven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s