Herfst in zicht.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Omdat ik geen verstand van paddenstoelen heb moet ik ze kopen. Ik zou willen dat ik er meer verstand van had. Niet om het geld maar om de bosgronden af te struinen en met manden vol mooie en lekkere exemplaren gelukkig huiswaarts te keren. Want gelukkig word ik zeker van.

Ik vond dat Hans moest opschieten, want voor je het weet zijn ze allemaal uitverkocht. Dat hij iets later weer op mij moest wachten doet er nu even niet toe. We reden door de regen en de lucht was zo somber dat ik er zelf somber van zou kunnen worden. Vreemd genoeg was het druk. Op de weg, op de parkeerplaats en op de overdekte markt. Het leek of er een soort blindheid in de mens was gevaren waardoor van normaal lopen geen sprake meer kon zijn. We botsten en struikelden naar binnen met de kangaroe als aanhangwagen achter me aan die regelmatig bleef hangen achter één of andere voet. Hans kreeg er de kriebels van maar ik was met geen zeven paarden meer te houden. Al bij de ingang zag ik kleine tafeltjes met waar die ik graag in mijn bezit zou willen hebben. Maar binnen was een lange rij tafels helemaal ingericht voor de paddenstoelen. Achter die tafels zaten over het algemeen allemaal vrouwen. En die vrouwen waren over het algemeen allemaal zigeunervrouwen. Op mijn gezicht moet iets te lezen geweest zijn: HEBZUCHT!!. Inderdaad met hoofdletters. Tegelijk begonnen ze hun waar aan te prijzen. Stoer liep ik door, omdat ik eerst alles gezien wilde hebben. Even nog bedacht ik dat ik best bij iedereen een beetje zou kunnen kopen maar al snel kwam ik tot de conclusie dat er in de auto niet genoeg ruimte zou zijn om dit allemaal te vervoeren. Ik begon met twee stuks eekhoorntjesbrood, bij elkaar één kilo. Op de tafel aan de kopse kant verzamelde ik een aantal metalicblauwe en groene exemplaren en stopte er nog een grote bij waarvan de hoed leek op een akkerpaddenstoeltje maar dan in een reusachtig formaat. Helaas ken ik alle namen niet, omdat mijn paddenstoelenboekje nog steeds in een doos ergens op zolder zit.

Druk in de weer met recepten voor deze heerlijkheden voor de avond, omdat er gasten aan zouden schuiven in het huiskamerrestaurant. En aangezien het hier ging om een vegetarisch diner kon ik de registers lekker opentrekken. Maar eerst wilden ze graag een wandeling door de tuin maken. Eén van de gasten bleek tuinman met een enorme kennis van alles wat groeit en bloeit. Hij raakte helemaal enthousiast van de verscheidenheid terwijl hij de hele tuin bijna geknield doornam. En ik knielde met hem mee, omdat ik geen woord wilde missen. Helaas heb ik niet alle kennis opgeslagen maar ik weet wel dat wij rijk zijn. Hartstikke steenrijk aan een hoeveelheid kruiden en bloemsoorten waarvan ik het bestaan nog niet eens afwist, terwijl ik toch regelmatig boeken en internet raadpleeg. Helaas bleven ze maar een avond want deze had ik nog wel een weekje in de buurt willen hebben.

Tijdens mijn dagelijkse hondenwandeling door de tuin ga ik ook altijd even op inspectie, waardoor deze wandelingen altijd iets langer worden dan gepland (zo kwam ik van de week een paar uur later thuis omdat ik een pad volgde waar het bezaaid lag met walnoten). Nu was me al eerder opgevallen dat we dit jaar een veel grotere verscheidenheid aan wantsen hebben. Qua kleur en tekeningen. Maar ook hun aantal lijkt met de dag toe te nemen. Nu is van wantsen bekend dat zij alleen dood hout eten, maar deze exemplaren kwam ik toch echt tegen op levende planten. Hans heeft er foto’s van gemaakt. En zeg nu zelf, zitten er geen prachtige exemplaren bij?

Mip

7 thoughts on “Herfst in zicht.

 1. Was vast en zeker een heerlijk diner, ik zie liever die paddestoelen dan die wantsen. Kijk uit voor de bedwants!
  Erg mooi die markt! Katinka

 2. Ik wou dat ik zo’n markt in de buurt had. Gelukkig had mijn Thaise groenteboer van de week ook heerlijke paddestoelen: cantharellen, eekhoorntjesbrood en pied de mouton. Ik heb voor mijn Engelse gasten een paddestoelenrisotto gemaakt. Hadden ze nog nooit gegeten, en lekker dat ze het vonden!
  Groeten Peter

 3. Paddo’s lijken me toch lekkerder dan die griezelige beestjes, alhoewel ik het met je eens ben dat ze het esthetisch winnen van die knobbelige vreetsels. Fijn dat je enthousiasme niet van voorbijgaande aard is! Heb hier (Leipzig) gisteren een einheimische Eintopf gegeten. Niet duur, ook niet echt lekker, maar wel voedzaam, zoals het hoort in ex-Ossiland.

 4. Ik dus vannacht meteen gedroomd van bedwantsen :-S
  En hier nog even een mededeling vanuit het Rdamse: lieve Mariëlle verblijft sinds vandaag in een hospice. We wisten natuurlijk al dat het niet beter ging worden, maar dit maakt het toch wel heel definitief 😦

  Hou van jullie x Tas

 5. Sorry, maar m’n mail werkt niet op m’n laptop, dus reageer ik maar even hier!

  Lieve Gekke Hongaarse Haringkoppen!

  Bedankt voor je mail. Weet niet of ik nou opgelucht moet zijn (omdat het een kleine is…) maar zo te horen is het reparabel en dat is een felicitatie waard. Goed dat jullie er op tijd bij waren! Hopelijk wordt het een echt lokaal gebeuren, zodat de gevolgen niet al te storend zijn voor jullie avontuurlijke leven. Ik wens jullie vanuit het kille Leipzigsche een warme groet en wees ervan overtuigd dat ik meeleef!±

  Liefs

  Rens

 6. o wat een heerlijke paddestoelen , om op te vreten en dat hebben jullie ook gedaan. Dat zijn nog eens markten.
  Ik ga zeker een van je plaatjes adopteren om in deze herfsttijd op mijn “bureaublad” te laten prijken.

 7. Lieve Hans en Miep

  Ik zou die paddestoelen maar lekker blijven kopen als je niet helemaal weet of je al dan niet de juiste eetbare plukt.
  Het kan goed fout gaan.
  Op de veluwe staan er ook talloze. De enige die ik herken is de vliegerzwam, rood met witte stippen en die zijn prachtig. Ook staan er paddestoelen, die de tentakels van een inktvis hebben. Volgens mij heb ik die bij jou op de mooie foto’s gezien.

  Ik wens jullie enorm veel warmte en liefde toe en hoop dat jullie daar de komende tijd mee omringd zullen worden.

  Dikke kus
  Ineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s