Zo maar een zondagochtend…

Vandaag eens een terugblik op een gemiddelde zondagochtend…. in plaatjes. Eens in de zoveel weken gaan we dan even naar de markt in Pécs. Niet om er echt inkopen te doen, maar om te kijken en te ontmoeten. Veel bekenden lopen we dan altijd tegen het lijf en dus is dit een leuke manier om even ‘bij te tanken’. Zowel ( leuke) Nederlanders als ( ook leuke) Hongaren maken onze rondgang over de markt tot een gezellig onderonsje. Onderweg naar Pécs kom je dan dit tafereeltje tegen. (Yuri zou er helemaal van uit z’n dak zijn gegaan, toch?)  Maar net op het moment dat ik deze plaat wilde maken was zijn bakkie leeg en dus ging hij…. slof…slof… terug naar het voorraadvat. Vulde z’n bakkie weer en begon weer gewoon opnieuw, waarbij de wieltjes…. piep…piep…piep…….. het onmiskenbare geluid uit een Jacques Tati-film maakten. Neen, al zou hij erbij neerstorten… dit is zijn job en dat neemt niemand hem af zo op die vroege zondagochtend.

Eenmaal op de markt is het tijd voor een kleine zonde. Ontbijten met een Lángos. Met gemalen kaas, zure room en…knoflook. Kosten? Goedkoop…. erg goedkoop, zelfs. Opvallend? De gevolgen van de overheidsmaatregelen van de nieuwe regering die dus de Belastingpolitie ( na eerdere ongrondwettelijke pogingen in het verleden) opnieuw denkt te gaan installeren. Bonnetjes voor van alles was al verplicht, maar zal straks nóg strenger gaan worden  gecontroleerd. Heeft de koper géén bonnetje… zware boete en vervolgens dus ook voor de verkoper. Gevolg? Waar je ook maar bent en wat je ook maar koopt…. bonnetje. Bosje tulpen of  klosje borduurgaren, dan dient de koopman die géén kassa heeft, dit bonnetje met de hand uit te schrijven… in tweevoud….dat wel.

En dan die knoflook.Vertel een Hongaar nu niet wat goed of slecht is op dit gebied, want als er een ding is waar ze van steigeren, dan is het knoflook uit China en dat ‘motten’ ze dus niet. Vrijwel iedere supermarkt of gewone winkel biedt het aan, want met containers tegelijk overspoeld het hier het land en dat terwijl ze zelf zulke goede kwaliteit kennen.  Nee, zit een Hongaar niét dwars als het over knoflook gaat, of over pepers, want die maken deel uit van vrijwel ieder nationaal gerecht waarbij je de vlammen in de keel schieten en die de gemiddelde külföldi (buitenlander) als plagerijtje heeft moeten ondergaan.

Tot besluit nog een bescheiden bloemetje voor hen die van kleur houden. “Makkelijk joh”, kon je in Nederland in de jaren zestig al horen, “Even door het sop en dan wat Eau de Cologne erop en ze zijn weer als nieuw. Het lijkt gewoon wel kunst, meid.”

Ondertussen geurt het hier in huis naar de meest uiteenlopende verse kruiden, want de voorbereidingen voor een catering zijn in een afrondende fase. Míp heeft een heuse klus op zeer hoog niveau binnengesleept. Voor dertig personen een zes-gangen-diner en geloof maar dat die genodigden verwende types zijn. Toppers uit het zakenleven, journalisten en parlementariërs…. nou maak dan je riemen maar vast, toch? Wel een leuk vooruitzicht dat ik nu, na zelf tientallen jaren vaak te zijn verwend in vier- en vijfsterren hotels, ook eens in de bediening kan en de diverse gangen mag uitserveren. Wij houden jullie op de hoogte en ik zal proberen om er wat kiekjes van te maken….. als het lukt. Het voorproeven hoef ik niet meer te doen, want dat heb ik al ruimschoots mogen doen….. yummie……

Tot van de week.

Hanszio met een Z

 

5 thoughts on “Zo maar een zondagochtend…

  1. heel heel veel succes jullie beiden daar in het hoge noorden…wacht in spanning op het verslag! en ja, was gezellig laatst in het zonnetje bij de NL-tulpenboer op de markt hè?

  2. Het waren de smalle gezichten die van die luie zondagmorgens hadden. The Small Faces dus Rens.
    En Hans, wat verwen je ons weer met prachtige foto’s. Die van de laatste keer met poezen was zo ongelooflijk gaaf. Ik ben u dankbaar voor zulks schoons. En die bloemen, je kunt ze door de blog heen ruiken.
    Zag vandaag een aanbieding naar Budapest bj vliegtarieven.nl. Voor 69 euro retour. Dan kan je kerstshoppen daar ter stede, maar ga je gewoon even met de trein doorreizen naar jullie. Oei wat heb ik daar zin in, maar kan hier onmogelijk weg van mijn wetenschappelijke zwoegerij. Maar goed het eind is in zicht en wat ga ik dan weer van het reizen smullen.’
    En…..Hans erkennen en niet ontkennen of miskennen of wegmoffelen…..dat je gewoon uit je bek stinkt …….van al die knoflook….. Have nice day

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s