Szalonna

http://www.youtube.com/user/Hanszio#p/u

De hazelaartak moet recht zijn…. kaarsrecht en zonder uitsteeksels. Daar prikt dan de gastheer een stuk spek aan van een gewicht waar je gewoonlijk wel  een week mee kunt doen . Gerookt spek, dat wel natuurlijk, want anders zit er geen smaak aan.

We hadden het al tijden van ons af kunnen houden, al die uitnodigingen. “Je komt binnenkort bij ons wel een keer spek eten, toch?”  Waarom we dat dan niet deden?  Gewoon, omdat het altijd weer uit de hand loopt. Drank, veel wit brood en bovenal.. spek.. heel veel spek, want anders heb je het als gastheer niet goed gedaan.

A+E wonen in een dorp hier een kilometer of zeven vandaan en de zeden en gewoontes zijn daar door de jaren heen niet echt veranderd. Als Arie met zijn bestelbus voor een van de armere bewoners maar weer eens naar de stad rijdt om een zak veevoer te gaan halen voor de koe die nog nooit melk heeft gegeven of zal gaan geven dan is zijn beloning, vaste prik,  een stuk spek…. een groot en smakelijk stuk spek. Vet… veel vet, want daarmee kom je door de winter. Wanneer er wat dan ook maar voor reden kan worden verzonnen om iets te vieren…. dan gebeurd dat onder het genot van….. een stuk spek…. en vooral niet te zuinig.

Jani is inmiddels ex-burgemeester. Op de vraag indertijd of hij nu niet eens campagne moest gaan voeren haalde  hij veelbetekenend zijn schouders op… want ach, wie moest het nu tegen hem opnemen. Hij zou zijn derde termijn met glans en wimpel wel even binnenhalen, zeker weten. De waarheid zou anders uitpakken en met slechts 31 tegen 34 stemmen kon hij zijn plekje uitruimen. Verloren van een knul van 31 die nog bij zijn moeder woont en die nog nooit iets aan bestuurlijke ervaring heeft opgebouwd. Een bekend fenomeen…… onvrede-stemmers, dus. Om de pijn iets te verzachten nodigde Jani ons dus uit voor die zaterdagmiddag en dus togen wij gevieren naar de wijnberg waar hij zijn stulpje heeft en waar we dus niet om de spek heen zouden kunnen. Niet helemaal fit bereik ik als laatste de top van de helling en krijg meteen, geen ontsnappen aan, een glaasje palinka in mijn handen geduwd want het is, behalve en verlate verjaardag, tenslotte ook nog eens een nationale feestdag. (Het feest van “De dag van de Oktoberrevolutie” van 7 november is opgeheven en “De dag van de staat” is verhuisd naar 23 oktober. Op die dag brak in 1956 de volksopstand uit en op 23 oktober 1989 moest de Hongaarse Volksrepubliek voor de Republiek Hongarije wijken.) Het is vandaag mijn drinkdag en Míp dus de BOB. Geen reden om niet ook Míp een glas ter hand te stellen onder de mededeling dat ook alle politieagenten vandaag vrij zijn en dus ook wel aan het infuus zullen liggen.

Na nog een tweede glas en een derde en een hik…. vierde… is het tijd voor szalonna. Een grote kartonnen doos wordt op tafel leeggemaakt en ja hoor, daar zijn ze dan. Grote stukken spek die door Jani een voor een aan de mooie rechte hazelaartakken worden geregen en die een ieder volgens traditie naar de vuurplaats torst. Nu niet te ongeduldig zijn, maar precies op die plek houden dat het wel heet genoeg wordt om te garen en toch niet verbrandt. Vooruit met de geit, nog een glaasje? Hik.. hoeps…..

Een stilleven van szalonna en palinka.

Ik kan het niet laten en tik nog eens op de fors vooruit stekende buik van Jani en stel hem de vraag hoe hij nu denkt die honderd kilo overgewicht te gaan lossen. Met enige weemoed  merkt hij op dat hij nu geen burgemeester meer is, maar slechts een gepensioneerde en dat daarmee de dwang om dat gewicht te verliezen is komen te vervallen. “Nog een glaasje….?” Het al begint  zowel letterlijk als figuurlijk te schemeren en aangezien de BOB van vandaag een weinig last heeft van nachtblindheid houden we het voor ‘gezien’ en aanvaarden we de terugtocht. Elizabeth roept mij nog bezorgt na dat ik goed uit moet kijken voor…..oeps… te laat.

Spek…. szalonna… hoe je het ook noemt….. dit was weer genoeg voor het komende jaar. Of zou die bijbehorende palinka daar ook debet aan zijn geweest? Met enigszins geknepen ogen rijdt de BOB me veilig naar huis en merkt nog even fijntjes op dat zij nu rijdt en dat ik het wellicht allemaal niet meer zo zuiver zie.  Dat rot spek ook.

Hanszio

N.B. Het hierbij behorend filmpje heeft slechts de bedoeling om de bereidingswijze te tonen en heeft geenszins de pretentie om verantwoord eten te promoten.

8 thoughts on “Szalonna

  1. Heb het ook twee keer gedaan, zonder de palinka dan en met een gezond tomaatje erbij om in het vet te dopen. En ik vond het nog lekker ook! lekker zout! gewoon 1x per jaar doen…katinka

  2. Ja hoor! Heerlijk zo af en toe…vooral die (witte) boterham eronder houden en daar het vet op laten druipen, beetje paprikapoeder erop en wat rauwe ui…..mmmmmm…….en..dan hadden jullie nog de luxe(ex-burgemeesters-)uitvoering met spek met nog een beetje een rood randje erin. Normaal gebeurt het met een stevig ingekerfd stuk volledig vetspek……En,gehoord de geluiden op het filmpje: gezellig toch zo met z’n allen om een vuurtje?

  3. Oh, dat spek, dat goddelijke spek!! De laatste keer (overigens veuls te lang geleden) dat ik bij H&Min H was heb ik daar in een wegrestaurantje tussen Szigetvar en Gerde genoten van een schnitzel met daarop knoflookpuree en een paar stukjes van dat spek, dat goddelijke spek.. Dus ik snap het helemaal ! En inderdaad, wat zalig gezellig zo met z’n allen om dat vuurtje.

  4. In lippenstift zit soms ook varkensspek. Om je lippen bij af te likken. Lancome 343 die mooie kleur van Mip, die ik ook direct heb nageaapt, zal vast geen varkentje hebben gezien. Laat ik annemen. Maar neem nou die foto van dat spek op die spietsen. Het is gewoon kunst. Dikke lippenstiftkus

  5. Spek ? Heerlijk. Als wij vroeger kaantjes kregen in huize Molenkamp werd er om ge vochten , want veel blijft er niet van over na het uitbakken van het vette spek.
    Nog steeds kan je me heel gelukkig maken met een krokant uitgebakken speklapje met kerrie.
    Het zou dan ook heel moeilijk zijn om dit te mijden. Inderdaad een jaarlijks hapje. We weten nu wat het doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s