Een vaasje herfst.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Regelmatig komt de vraag voorbij: Waarom hebben jullie eigenlijk voor Hongarije gekozen? In de meeste gevallen uit de mond van de Hongaar zelf. Nu is op deze vraag niet één antwoord te geven, om de doodeenvoudige reden dat één antwoord voor mij niet bestaat. Maar de laatste dagen toont één antwoord zich  in haar volle schoonheid.

Het leek alsof ze er zomaar was, op die ochtend in oktober. Na dagen van grijs en grauw was er die eerste heldere nacht. Een plafond van sterren, een heldere maan en de aarde als een grote witte fondant van ijs in de ochtend. De zon stralend aan de hemel. Niet heet maar heerlijk om hele dagen buiten te willen zijn. Bomen nog vol in blad in kleuren die variëren van goudgeel naar roestbruin en alles wat daar tussen zit. De herfst draagt haar tooi in alle pracht die een herfst in zich zou kunnen hebben.

Hij keek uit het raam en bleef maar roepen: te mooi dit licht! Te mooi deze kleuren! Hij zei nog net gedag en de deur klapte achter hem dicht. Ik zag de auto wegrijden als een koe die in de lente voor de eerste maal de wei in mag, met Hans achter het stuur. Vele uren later keerde hij terug, zijn missie was nog niet volbracht. En nu riep hij: dit moet je zien! Dat licht! Die kleuren!

We stonden midden in de onmetelijke bossen van de Mecsek. Het dak van bladeren die het zonlicht filterde, waardoor een onwezenlijk licht inviel. Een soort hemels licht, als dat al zou bestaan. De geur van verrotting en paden vol paddestoelen die ik niet zou durven plukken. Intense stilte die soms ruw werd verstoord door het vallen van bladeren. Hans keek gelukkig nadat hij zijn laatste foto had gemaakt. De herfst als stilleven gevangen op een foto. Een vaasje herfst, zo zou ik het het liefst willen noemen.

Als je op de foto klikt komt hij vol in beeld.

Dat klikken geldt ook voor deze foto.

De link naar de panorama:

http://www.360cities.net/image/mecsek-indian-summer-3-hungary

(sorry, link pakt niet… dus even copy & paste….)

 

Mip

6 thoughts on “Een vaasje herfst.

  1. Prachtig zo’n vaasje en dat allemaal omdat de bossen hier goddank gemengd zijn en niet uit eenheidsworstige bomen door saaie mensenhanden geplant bestaan. Het mooiste vind ik dat de herfst je al weer de lente belooft waarin een miljoen kleuren groen plus tinten wit een zelfde vaasjeseffect geven, die weer beloven dat in de herfst, enzovoort….ik hou van cirkels!

  2. Als je ze nou ook 360 kan afdrukken dan heb je wel een heel waanzinnig fotobehangetje zeg, een heel bos in je kamer! En wat knap dat je (op eentje na) nergens de auto of een ander spoor van jullie ziet.

    Lieve groetjes van een niet meer blonde maar sinds vd week chocoladebruine dochter. xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s