Elke dag een cadeautje

Moet je nagaan… elke dag weer worden we compleet verrast met de mooiste en de meest ongelofelijke luchten. Een paar plaatjes als bewijs en neen, niet ge-fotowinkeld, maar echt voor z’n raap, techniek, dus. Met het vooruitzicht dat we volgende week al reeds weer de eerste serieuze sneeuw en dus vorst kunnen  verwachten, is er best nog wel het een en ander te doen….. winterklaar maken dus.

En voor de winter echt invalt nog even de voorbereiding op het ondergrondse schaatsen. “Ondergronds schaatsen” hoor ik je denken. Waar slaat dat nu weer op. Nou, dat zal ik even snel uitleggen. Vandaag voor het eerst ná de waterleiding reparatie dus wezen betalen. Twee dames in een veel te warm en klein kamertje van het waterbedrijf waarin je jezelf meteen in de jaren zeventig waant. Wel een computer, maar voor de rest alles dus bij het oude tot en met de muurbekleding aan toe. Bonnetje uitschrijven in tweevoud, ook de klant een handtekening zetten… dan afrekenen en het wisselgeld uit een koektrommeltje en de rest uit een houten lade en terwijl de een dat doet kijkt de ander toe en geniet van een beker oploskoffie. En passant vraag ik naar de exacte prijs van één kuub water en ze schrijft het op de achterkant van het bonnetje. Met een vriendelijk tot ziens zien ze me graag vertrekken en voordat ik de eerste treden ben afgedaald hoor ik ze al weer kakelen. Thuisgekomen maken we dus snel een berekening, want we willen nu wel eens precies weten waarom het soms zo kil is in huis en waarom er uit het uitdampende gat naast de kandallo nog maar steeds kleine knoflookpadden kruipen.

Twee jaar na de renovatie ( oh, voor hen die het graag willen weten welke aannemer dit verziekte? Aquahid uit Szentlaszlo, ze doen hun naam eer aan…) is dus de uitkomst als volgt (ongeveer, hoor) Normaal gebruik 12 kuub per drie maanden en de laatste twee jaar was dat 35 kuub! Verschil was dus 23 kubieke meter water per drie maanden…. en komen we nu uit uit op ongeveer 185 kubieke meter water wat er onder het huis moet zijn verdwenen….. in de zomer een zwembad van formidabele afmeting, maar komende winter dus een  ondergrondse ijsbaan, misschien? En dat terwijl er in het Rijnmondgebied steden zijn die dus de openlucht ijsbaan hebben wegbezuinigd vanwege de crisis. Kortom, pak je schaatsen en kom lekker hierheen, dan schenken wij een heerlijke beker chocolademelk met polkabrokken. We zijn in ieder geval blij dat we dus de problemen op dit huiselijke gebied achter de rug hebben nu mijn eigen waterleiding nog. Als eerbetoon die na lang zoeken, spitten en vooral vrolijk blijven, het probleem wist op te lossen en foto van alweer een Laci. ( ja, in Nederland heten ze toch ook allemaal Jan?)

Na lang zoeken vond hij, net onder de muur van het huis, de 'nooit vast gedraaide koppeling'. Hulde, Laci. Nou weer aan het werk... ja... chop chop.

6 thoughts on “Elke dag een cadeautje

 1. Er gaat soms toch maar niks boven een eigenwijze vakman. En die luchten? Heb van de week aan de Waterweg staan knippen, dan wordt zelfs de industrie mooi. Stadshart Den Haag in ’t donker levert vanaf een duintje trouwens ook interessante plaatjes op.

 2. ….en de nachtelijke luchten boven Hoek van Holland ook!

  Overigens de complimenten voor met name dat plaatje met het smeedijzeren hekwerk in contrast met de mooie lucht! Ik heb toen bij jullie veel vergane glorie gezien uit de Oostenrijk/Hongaarse periode. Het smeedijzer is wat minder snel aan verval onderhevig, vaak heel sierlijk en daarmee ook tekenend voor de welvaart die Hongarije ooit gekend heeft.

 3. Prachtie fotos!

  maar waar blijft al dat water onder jullie huis?……..Een pomp kopen? Of anders de branweer huren…….ALS het zometeen ECHT gaat vriezen, gaat jullie fundering er ook aan.

  Kuss,
  Ine

 4. o jee, Katinka, ben je nog ZO jong? Moet eerlijk bekennen dat ik het woord ken, maar wat het precies zijn? Even Googelen.
  Ik dacht dat het zelfgemaakte toffees waren, van die harde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s