Afstand

Afstand… een dilemma

Ja, dat heb je goed gelezen…. afstand. Maar dan letterlijk, wel te verstaan. Zoals velen die dezelfde stap als wij hebben genomen is afstand een relatief begrip. Om met vakantie te gaan is het geen enkel probleem, want je vakantie begint voor je deur zodra je in de auto stapt of de trein neemt. Maar moet je voor een minder leuke gebeurtenis een flink aantal kilometers onder de wielen doorjagen, dan wordt het ook een minder leuke afstand.

Vaak hebben wij al besproken wat te doen in geval van overlijdensgevallen in onze beider families. Voor welke graad ga je wel en welke dus niet… kortom, waar plaats je de grens. Heel recent werden we daar dus weer mee geconfronteerd en moesten wij een keuze maken. Lineke, een schoonzus, werd tijdens haar vakantie in Spanje steeds minder spraakzaam en niet al te lang daarna zelfs helemaal onaanspreekbaar voor de samen met haar op vakantie zijnde familie. Na uitgebreid onderzoek ter plaatse werd besloten om versneld terug te reizen. Acht weken zijn we verder en is dus Lineke inmiddels gecremeerd. Een hersentumor die onbehandelbaar bleek. Nu behoorde Lineke tot een van onze aller trouwste bezoekers en was zij samen met haar hele gezin een welkome gast. Wat te doen in zo’n geval en dat temeer daar vliegen naar Nederland geen optie was. Ja, wel een heenreis, maar terug pas veel later. Natuurlijk kon het wel eerder retour, maar dan wil Oom vliegmaatschappij ineens een record bedrag neergeteld zien. Daar komt nog bij dat ik zelf op de dag van haar crematie een afspraak had voor een CT scan om te zien hoe mijn ‘vlag’ erbij hangt. Dat Miep een expressieve smoel heeft moge vele bekend zijn en dus was al snel de wanhoop af te lezen van haar gezicht, want je familie… je naaste familie. Wat te doen in deze…… want zoals bekend…. daar waar emotie verschijnt, verdwijnt de ratio.

‘Niet lullen…. maar poetsen…’

Als Vlaardinger mag je dan niet echt Rotterdammer zijn, maar je bent wel 010 en ook nog eens ‘onder de rook van’ geboren en dus was de keuze snel gemaakt. De arts werkte mee en dus is de afspraak voor de CT even twee weken uitgesteld. We deden ‘even’ Nederland en zagen de Autobahn als een schim onder ons doorschieten en nu, een paar dagen later, zijn we weer thuis en wel met een zeer tevreden gevoel. Miep glimt en zal nog wel een paar dagen na sidderen van alle emoties, maar het was het meer dan waard om haar de warme deken van familie over zich heen te zien hebben waaronder ze lief en leed kon delen. Ja, ook dan wordt afstand ineens weer heel erg relatief….. toch? Dag… Lineke.

Hanszio.

7 thoughts on “Afstand

 1. Inderdaad, soms moet je het woord laten aan het hart en als dan het verstand een beetje meewerkt kom je tot een bevredigend arrangement. Gelukkig maar.

 2. Lieverds,

  gelukkig zijn jullie weer veilig thuis. Jullie hebben er goed aan gedaan. Ondanks het weer………Ik kan me jullie siuatie goed voorstellen. Lineke was een fijn en prachtig mens en jullie konden nu de nabestaanden steunen!

  Dank nogmaals voor jullie privé mailtje.

  Probeer te slapen voor zometeen……

  Dikke kus,
  Ine

 3. Fijn bericht. Mooie foto’s. Het woord laten aan het hart. Zo is het. Mooi gezegd van Rens. En inderdaad net als frouke…iedere dag aan jullie gedacht.

 4. hans en miep ontzettend bedankt dat jullie zo’n lange reis hebben willen maken om aanwezig te kunnen zijn bij de crematie van (moeder) lineke
  ondanks de reden was het ontzettend gezellig
  wij (jan patrick gérard) willen jullie nogmaals bedanken
  en de rest van de blog volges voor hun steun

 5. Wat een prachtig eerbetoon aan onze lieve schoonzus Lineke

  Heel veel warmte toegewenst

  De omhelzingen van vrijdag hou ik stevig in gedachten.

  Ineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s