Aap.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Geen kwaaie aap. Geen donder aap. Nee, zelfs geen slingeraap.

Begin jaren tachtig kwam ik in het bezit van een heel klein zwart katje. Ze had een diepe donkere blik en neus die deed denken aan geurige zwart lederen handschoenen. Omdat ik, na het zien van de film, in het geheim verliefd was geworden op Kingkong kreeg deze poes de naam Aap. En omdat ze zo klein was werd het vanzelf Apie. Later, om verschillende redenen en vraag me niet waarom, kwam er een J voor, zodat de naam Jaap ofwel Japie werd. Dit leidde weer tot enige verwarring, omdat de poes werd aangezien voor kater terwijl zij daar in de verste verten geen trekken van had. Met Japie heb ik veel lief en leed gedeeld. Na jaren van trouwe dienst ging zij wat vreemd gedrag vertonen. Kakken voor de kattenbak, de boel omwoelen in de kattenbak, eruit stappen en dan toch weer die lucht tegen komen. Dus stapte ze weer in de kattenbak en zo kon het zijn dat zij uren bezig was en het uiteindelijk maar opgaf. Ook werd ze doof. Zat ze rustig spinnend voor het raam naar buiten te staren maar hoorde mij niet aankomen. Bij het plotseling voelen van mijn hand door haar vacht schrok ze zo dat ze pardoes van de vensterbank lazerde. In de nacht deed ze stemcontrole. Eerst in de badkuip en daarna in het trapgat. Harde schreeuwen met hoge geluiden. Waarschijnlijk weerkaatste het geluid niet in haar oren, maar wel in de onze en zo kon het gebeuren dat wij stijf overeind in bed zaten en de poes maar bij ons namen, zodat we in ieder geval alle drie konden slapen. Ik hield zoveel van haar dat ik haar beloofde na haar dood een handtasje van haar te laten maken, zodat ik haar altijd bij me zou dragen. Maar op de noodlottige dag van het spuitje, ze was toen ruim 18 jaar, brulde ik de hele wachtkamer van de dierenarts bij elkaar. De wachtenden snapte er weinig van dat ik snikte dat ik geen handtasje wilde.

En nu hebben we weer een Aap. Een logeer Aap. Vendég macska in het Hongaars. Maar er is een klein verschil, deze poes netjes is opgevoed. Als men haar roept wordt hierbij geen Vlaardings gebruikt maar ABN: Men roept Aapje. Ze zal hier waarschijnlijk blijven tot ergens in april en in de tussentijd zal er vrede gesloten moeten worden met de andere twee katten en twee honden. Jolene begroet haar al neus aan neus. De poezen mekkeren soms wat en Pip is altijd heel voorzichtig met zijn ogen. Was haar bazin nog ongerust of deze Aap wel zou kunnen wennen, kijk maar naar de foto die op de dag van aankomst genomen is. Voor de herkenbaarheid: Aapje ligt op Hans’ knieën.

Mip.

7 thoughts on “Aap.

 1. De kat is prachtig, maar die blik, die blik. Is het slaafs, is het sluw, het zekere voor het onzekere gekozen.
  Ik wil weten hoe aap uit de mouw komt? Ligt zij binnenkort op de borst van Hans?
  Wij zullen het vast te zijner tijd lezen.

  Ineke

 2. Als opvoedster van dit apekoppie, haar blik is er altijd een van verbazing geweest, wat doet mijn baas nu weer voor rare dingen? Na een goed gesprek met Aap was zij het meestal niet met mijn akties eens maar altijd vol vertrouwen dat het uiteindelijk veel goeds voor haar opleverde. Wij zijn nu ook alletwee heel blij met het logeeradres bij een warme familie, ondanks de eerdere protesten van Aap om tijdelijk van me te moeten scheiden. En dat protest was niet slaafs, sluw of onzeker, maar liever niet willen. Ben benieuwd wat er gebeurt als ik terug kom, katten eigen … geen warm onthaal maar: wie ben jij?
  Ik leerde ooit: een hond vergeet in zeven jaren niet wat je in zeven dagen voor hem hebt gedaan, een kat vergeet in zeven dagen wat je in zeven jaren hebt gedaan.

 3. Lidewijde

  Bedankt voor je reaktie. Nu wij er achter zijn dat Aap niet wilde, heeft hij natuurlijk voor het zekere gekozen. Een lekker warm nest en vertroeteld worden op een logeeradres, wie wil dat niet. Weglopen kan altijd nog.
  Ik weet zeker dat Aap een hele fijne tijd zal hebben bij Hans en Miep.

  Fijne en warme feestdagen voor allemaal

  Ineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s