Overeenkomsten?

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn vader ouder werd en toen kennelijk de behoefte had om dingen op een rijtje krijgen en te houden. Hij werd wat verward zullen we maar zeggen. Hij begon op te ruimen en zo kon je verwachten dat je met regelmaat een envelopje met oude foto’s kreeg toegeschoven. Vreselijk leuk, maar alleen jammer dat hij er dan, dwars over de foto, met een fors maar warrig handschrift op had geschreven wat, waar en wanneer het dan voorstelde, die foto. Nu ben ik deze winter aan een aantal nieuwe projecten begonnen die nu allemaal flink op de rails staan. Eén ervan is het zelf produceren van een fotoboek. Waarover en wanneer klaar zal ik binnen niet al te lange tijd wel melden en ook waar je het, mocht je al interesse hebben, kan aanschaffen. Maar goed, om dat boek te kunnen samenstellen ben ik gedwongen om voor de zoveelste keer in mijn archieven te duiken. Nu moet je weten dat ik van karakter kan worden omschreven als een chaoot en wel eentje van het ergste soort. Opruimen doe ik dus alleen wanneer de puinhoop niet meer te overzien is en er dus moet er dan worden ingegrepen wil het niet erger worden.( Kan natuurlijk ook komen door het te gemakkelijk worden afgeleid en dan meteen maar met enthousiasme aan iets nieuw beginnen?)

Voor onze emigratie was zo dat je maar hoefde te vragen of ik beeld had van puntje puntje en met wat kort denkwerk toverde ik dan probleemloos het gezochte beeld tevoorschijn maar met het inpakken van alle mee te sjouwen verleden is er hier en daar wat wanorde ontstaan waardoor ik die zoekopdrachten niet makkelijk meer kon oplossen. Tot de laatste maanden, want ineens beginnen dozen en enveloppen hun rijke geheimen prijs te geven en verbaas ik me hoe een paar retour gekomen dia’s van Arizona zich in een envelop bevinden met een opschrift als “Milieuschade Polen”. Het scannen van al die voor dat boek benodigde dia’s neemt veel tijd en werkgeheugen van de computer in beslag en dus is de Mac dan voor ander werk bijna onbruikbaar, wil dat scannen goed gaan. Mooi de tijd dus om verder te spitten in en zodoende heb ik al heel wat leuk en oud werk aan de diverse belanghebbende doen toekomen. Zonder met balpen geschreven fors handschrift, uiteraard. Moderne instrumenten stellen je immers in staat om het nu heel efficiënt te doen… per mail. Maar is die behoefte ook het ouder worden en dus een overeenkomst?

En dan ineens iets waar ik ook een overeenkomst tref. Ik kom een aantal dia’s tegen van een Algerijnse chauffeur die zijn stokoude en zwaar mishandelde Berliet niet meer tegen een helling in het Hogargebergte op kon krijgen. Het ding hikte nog een keer en begon terug te rollen en dat vervolgens de remmen weigerden leidde ertoe dat hij ietwat ongelukkig parkeerde. Ik weet het nog goed, het schemerde al en het moet tijdens de verbindingsroute van PD in 1985 zijn geweest. Ik heb nog met de man gesproken en herinner me dat hij een passerende chauffeur had gevraagd om zijn baas te waarschuwen. Maar waarom riepen die dia’s nu een overeenkomst op……..? Ineens wist ik het. Het was die lichaamstaal van die man, zo’n houding van “Tja, ik kan er ook niets aan doen hoor…. ik sta hier ook net en heb er niets mee te maken…”.  Plotsklaps had ik ‘m… en verdomd… even graven en na een paar minuten had ik ze. Een soortgelijke situatie, ook zo’n chauffeur die in de fout was gegaan en uit schaamte voor die fout ook zo’n rare houding uitstraalde. Het was langs de Transbrasil Highway en daar was hij in slaap gevallen tijdens een veel te lange en uitputtende rit en zie hier ge gevolgen.  Gewoon plaatjes kijken, kan ook wel eens leuk zijn, toch? Ik ben in ieder geval blij dat het weer werkt, dat opzoeken en geloof me, dat is wat anders dan een zoekopdracht in je computer.

Hanszio

 

4 thoughts on “Overeenkomsten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s