Eigenaardigheden.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Szappanopera noemen ze het hier. Dagelijks terugkerende series altijd op hetzelfde tijdstip. Ik ken iemand die er dagelijks drie volgt en daarom haar tijd goed moet plannen om niets te missen. Zelf hou ik niet van Soaps, te dwingend. Ik moet er niet aan denken dat televisie mijn leven bepaalt. Maar dit hierbij gezegd heeft ieder mens natuurlijk zijn of haar eigenaardigheden.

De kamer staat vol dozen, opengeklapt. De lichtbak ligt vol beelden. Negatieven, kleine dia’s, grote vierkante dia’s en panorama dia’s. Allemaal verleden, ver en heel ver. Max geheugentraining kan hier een voorbeeld aan nemen. Want elk beeld heeft zijn eigen plaats, tijd en herinnering. In zijn enthousiasme sleurt hij mij mee van Cuba naar de Sahara. Van Alaska naar Japan en via Ethiopië naar zijn hippietijd  of terug bij zijn kinderen in Nederland. Lieve brutale meisjes smoeltjes met ogen die kunnen beroeren en je ziet dat ze het kunnen uitspelen. Voor Hans herinnering voor mij een kennismaking, omdat ik ze zo klein niet heb gekend.

Hiroshima 1988

Budapest 1978

11-Stedentocht 1985

Toen reeds een mast.... van zes meter uit de hand. Had nog nooit iemand gezien...

Toen reeds een mast.... van zes meter uit de hand. Had nog nooit iemand gezien.

 

Maar buiten zijn we natuurlijk ook te vinden. Hoewel de winter weer is ingedaald, de temperatuur is in de nacht weer flink onder nul en er ligt weer sneeuw, is het heerlijk om buiten te zijn. Zoals van de week. Terwijl Pip jaagt op zijn frisbee of in vliegende vaart in opdracht een bal haalt bij het huis, ongeveer driehonderd meter verderop (dit om hem lekker te laten bewegen) struint Jolene met haar neus het gebied af. De laatste tijd is ze nogal eens in de bosrand te vinden, op een plek waar ik niet bij kan komen en waar ze regelmatig met stukken bont of een bek vol met veren uit komt. Ook dit keer denk ik dat. Eenmaal op de terugweg fluit ik naar haar en meestal komt zij in volle vaart achter mij aan. Ik fluit, maar zie haar een stuk verderop bij de bosrand lopen. Ik fluit nog een keer maar het lijkt alsof zij….. hé wacht eens even, het zijn er twee. Heeft ze een vriendje? Ik loop in haar richting maar plotseling staat zij naast mij. Dat is vreemd want ik zie haar daar. Of toch niet? Dan pas geef ik mijn ogen goed de kost en zie dat de staarten groter zijn en de kleur meer oranje is. De vossen kijken nog één keer om en verdwijnen dan op diezelfde plek in de bosrand.

Eenmaal thuis zet ik de espressomachine aan. Een machine die commando’s kan geven. Vul water! Vul koffiebonen! Leeg koffieafvalcontainer! Maak mij schoon! En juist dat uitroepteken maakt dat het een opdracht is die uitgevoerd moet worden anders werkt de machine niet meer. Dit keer moet ik schoonmaken. Ik zoek het programma maar ineens valt mijn oog op “statistieken”. Nieuwsgierig als ik ben wil ik daar wel meer van weten. Nu is het zo dat getallen bij mij soms omgezet moeten worden in beelden. Iemand weegt bijvoorbeeld tien kilo teveel. Ik denk dan goh dat is veertig pakjes boter, lijkt me lastig om dat elke dag met je mee te dragen. In dit geval geeft de machine 14.326 kopjes espresso aan. En dat in nog geen vier jaar tijd. Nu probeer ik te denken in emmers of badkuipen of zelfs zwembaden. Ik ben er nog niet uit want ik zal eerst moeten uitrekenen hoeveel kopjes er in een emmer gaan. Maar ik weet nu in ieder geval wel waarom de machine ondertussen het geluid maakt van een in de mist slecht startende oude auto, inclusief slippende v-snaar met daarna het geluid van een schooljuf met lange nagels wiens krijtje net te kort is waardoor die nagels zich aan het schoolbord scherpen. Zoiets. 14.326 kopjes, misschien toch wel tijd voor een servicebeurt.

Mip

5 thoughts on “Eigenaardigheden.

 1. 14.326 kopjes. Stel een kopje espresso bevat 50 cl koffie, dan is dat toch mooi een dikke 700 liter, oftewel 70 emmers. Kun je wel een badje in nemen.

 2. Nou, je hoeft het alvast niet meer uit te rekenen, heeft Peter al gedaan. Fijn , zo’n “gewoon gezellig”verhaal. Goed dat jullie dat kunnen zo tussen de ernstiger bedrijven door. Levenskunst heet dat! Met liefs van hier.

 3. HOI!!! jullie koffie is altijd heerlijk. Ik kom er heel snel weer eentje drinken, of misschien ook wel meer dan 1. Leuk die vossen van Jolene. Zag er van de week 1 voor mijn auto, een oude vader vos, knipoogde naar ons. Tot snel. PKCFD

 4. wat fijn om weer een mooi en vrolijk verhaal te lezen na het tragische einde van leen poes.
  Ook hier is koningwinter weer even terug (gelukkig) nog geen sneeuw

  Maar de dagen worden al weer langer en de zon geeft heel wat warmte (achter de ruiten)
  nog even, dan komt de lente!

  Anneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s