Erop of eronder

Recht die ruggen

Gek worden we er van. Gek van onmacht. Niet langer die gebukte houding en niet langer die gezichten die al jaren niet meer een lach hebben vertoond en waar de groeven van zorgen dieper staan dan in de bochten welke de Colorado river door de Grand Canyon trekt. Ja, aan me hoela, we kunnen wel voor flappentap blijven spelen en de beloftes van ‘we betalen volgende week terug’ voor zoete koek blijven slikken, maar die stations zijn nu gepasseerd. Nieuwe ronde…. nieuwe kansen, dus. En vandaar dat het brein de laatste maanden niet heeft stilgestaan of gelegen. Ja, natuurlijk, onze eigen sores, maar wanneer die voorbij is dan ontwaken we alsnog in een nachtmerrie en dus is het tijd…. tijd voor verandering.

Armoede

We kunnen er kort over zijn…. er wordt hier armoede geleden… echte armoede. Wat wil je dan ook met een bevolking van net over de zeshonderd inwoners waarvan gemiddeld honderd werklozen en dan hebben we het nog niet over bejaarden en alleenstaanden, in de steek gelaten met of zonder kinderen. Ga d’r maar aan staan met een bedrag van omgerekend 60 euro per maand of zelfs helemaal niets en dat terwijl de prijzen hier in de afgelopen jaren die van het westen evenaren en van sommige producten zelfs hebben ingehaald. Het enige dat hier goedkoop is? Arbeid…. en dat zal nog wel even zo blijven.

Het roer om

Omdat ik ooit een periode voor Novib werkte ben ik een overtuigde aanhanger van het belonen van initiatieven en het leggen van de verantwoordelijkheid waar het hoort….. bij de mensen zelf. Nou, als je daar hier op moet wachten dan kun je dat dus schudden. Lam geslagen, helemaal murw en niet meer in staat om creatief te denken behalve wanneer het gaat om hoe laat een volgende met reclame doorspekte soapserie zich weer op t.v. zal tonen. Sommige mensen zien er wel vier op een dag…. hallo. Maar wat doe je daar dan aan? Op hetzelfde moment dat hier bij ons de nieuwe burgemeester ( leuke vrouw, maar weinig steun zo te merken….) aan tafel zat om de plannen te ontvouwen, verscheen in op Volkskrant.nl een artikel getiteld: “Saamhorigheid in buurt bevordert de gezondheid.”  Welk een toeval? Want daar gaat precies ons plan over…. saamhorigheid!

In heel deze regio, neen, sterker nog, in heel Hongarije kent men in alle steden en dorpen wel een specialiteit. Meestal op het niveau van de veredelde braderie, maar dan toch. Wijndorpen en steden… goulashsteden en dorpen en nu zelfs in Budapest afgelopen weekend het Mangalica-varken-vlees-festival. Maar wat dan met Gerde? Gerde moet mensen trekken, net als al die anderen, maar hoe….. Toen viel het muntje… gewoon door die paar rare en bijna vergane knotwilgen bij ons achter in de tuin. Achter in die zelfde tuin waar afgelopen week is huisgehouden door een paar barbaren die het zo nodig vonden om daar de laatste notenbomen om te halen om zodoende de kou te weren. Natuurlijk is dat te begrijpen, maar gelijk ook weer niet. “Blijf met je klauwen van onze bomen af verdomme” was onze eerste reactie, maar hoe dan wel. Nou, die knotwilgen, dus.

Het blijkt dat hier vroeger veel, héél veel wilgen werden opgefokt om daar manden, bezems en nog veel meer aan huis te fabrieken. Maar mandenmakers zijn er genoeg en wie, buiten Eucalipta, gebruikt er nog een bezem gemaakt van wilgentenen. We zijn nu een stuk verder en de plannen krijgen vaster vorm. Dat wil zeggen.. er zullen nog tal van vergaderingen moeten volgen om werkelijk iedereen om te krijgen om woorden in daden om te zetten.

Slechts een voorbeeld

En dan na enige maanden de eerste resultaten

Gerde Groen

Meteen toen ik op ‘wilgen’ ging zoeken stuitte ik ( of toch stiet?) op Weidenbau… op Living Willows en nog veel meer. Enorme bouwwerken waar mankracht en energie van pas komen en gemaakt van levende wilgentenen. Wow… that’s it.. dat moet het dus worden. Gerde met wel twintig, misschien wel dertig van die projecten. Ontworpen door kunstenaars, architecten en mogelijk zelfs door onze eigen inwoners. Gerde moet knallen van de energie en daar moeten mensen op af komen en wanneer ik Marcel Kalberer (internationaal min of meer de Gothfather van de Weidenbau) mag geloven dan zouden daar wel eens duizenden bezoekers per jaar op af kunnen  komen. Nee, niks geitenharensokkers, maar gewoon publiek die de liefde hebben verklaard aan dit fenomeen en die graag de groei van zulke projecten door de jaren willen volgen. Daarnaast hebben we nu ook plannen om een aantal mensen aan het werk te krijgen door een werkplaats op te starten waar schuttingen en hekwerken voor luxe segmengaan worden gemaakt van natuurlijke producten. Ja, natuurlijk al lang de behoefte gepeild en die is aanwezig en ook over de mogelijke export, distributie en transport….. natuurlijk, al lang aan gedacht.

Een scherm van wilgentenen

Zoiets moet het dan worden.....

Steun hard en hard nodig

Dat we die kar helemaal zelf gaan trekken?  Ik dacht het even niet. We nemen het initiatief en proberen de vonk te laten overslaan en vervolgens houden we een oog in het zeil, een vinger aan de pols en zullen we trachten om nog meer mensen erbij te gaan betrekken. De Weidenbau projecten zullen moeten leiden tot voor- en najaarsevenementen. Samen bouwen, samen eten, drinken en ’s avonds feest in de vorm van muziek. Het klinkt allemaal wat vaag misschien, maar geloof ons, we hebben er dik en dik over nagedacht en we gaan ervoor. De burgemeester is om en ook een aantal mensen die in dit dorp een stem hebben….. zijn om. Misschien dat we nog een soort Hongaarse BoerenLeen nodig hebben om de boel helemaal te laten exploderen, maar dat komt allemaal nog wel.

Maar hoe dan?

Er zal een stichting moeten worden opgericht. Er zullen fondsen moeten worden geworven. Onderzocht wordt hoe we buitenlandse kunstenaars een project kunnen laten uitvoeren, uiteraard met subsidie van hun thuisland of misschien zelfs als Artist in Residence. Hoe architecten zich kunnen en willen engageren door absurde en prachtige ‘trekpleisters’ te ontwerpen. Vrijwilligers zijn er in ieder geval ook te verwachten vanuit diverse landen en het enige wat zij verwachten is voornoemd eten, drinken, onderdak en saamhorigheid voor die perioden. Tenslotte hebben we hier zat muzikanten in de regio en is er voldoende potentieel aan cultuur aanwezig in de provincie.

Wat wij nu van de bloglezers hopen te mogen verwachten

Meedenken. Het verhaal spreiden als een virus. Denken of je nog een relatie hebt die mogelijk gereedschappen in onbruik heeft staan voor de houtverwerking. (Zaagbank, verdiktebank, schaafbank en dergelijke)  Maar ook zij die b.v. zware spanbanden, dunne staalkabels en meer van dat soort zaken die nodig gaan zijn bij de constructies van de Weidenbau…. denk mee als je wilt. Wijs vrienden en familie op deze blog en toeter het in het rond. Nogmaals denk mee als je wilt.

Toekomst

De opzet is dat er over vijf jaar ongeveer dertig weidenbau projecten fulltime direct onderhoudswerk zullen bieden aan ongeveer twintig inwoners. Dat ter gelijkertijd de timmerwerkplaats mogelijk vijf tot tien mensen aan de slag zal helpen en dat de leiding in handen zal komen van diegene die zich in de komende periode als betrouwbare leider zal ontplooien. Daarnaast zal het groeiende aantal bezoekers leiden tot het ontstaan van allerhande andere activiteiten zoals b.v. kleine B&B’s en dito horeca gelegenheden.

Kort samengevat

Het is een laatste optie om dit dorp, of beter de inwoners, te redden van de totale uitzichtloosheid. Steeds meer huizen komen leeg te staan omdat na het overlijden van de eigenaren of domweg door vertrek er geen échte nieuwe inwoners bijkomen. In de komende tijd zullen we iedereen op de hoogte houden en we denken er zelfs aan om daar een aparte blog voor te gaan starten. We gaan ook publiceren wat er nodig is aan materiaal. We gaan laten weten wanneer er projecten van start dreigen te gaan en of je er voor voelt om er aan deel te nemen. Kortom, het startschot is gegeven en als voorschot hebben we de afgelopen dagen zelf alvast een voorbeeld gebouwd dat als inspiratiebron moet gaan dienen. Inderdaad, niet echt licht werk maar wel vreselijk leuk om te doen. En heel eerlijk… we hebben gekozen voor een makkelijk ontwerp wat we simpel konden uitvoeren. Zaterdag moeten de eerste kijkers gaan komen en hopen we voorzichtig de vonkjes te gaan zien overspringen wanneer we er de laatste definitieve vorm aan gaan geven. Of het gaat lukken? Geen idee, maar om het op z’n beste Nederlands te stellen “Nee hebben we en ja kunnen we krijgen!

De eerste gaan erin....

En nu nog af vlechten...

10 thoughts on “Erop of eronder

 1. Een paar jaar geleden was ik in Noordwolde (Friesland) en daar was ooit een hele rotancultuur ontstaan (http://nl.wikipedia.org/wiki/Noordwolde_(Friesland)#Rotanindustrie).

  Het is altijd belangrijk om met een goede S.W.O.T.-analyse te zien wat sterke en zwakke punten zijn en waar kansen en bedreigingen liggen. Het is in ieder geval duidelijk dat je je positief moet onderscheiden. Het heeft geen enkele zin om iets te gaan doen dat men elders veel beter en goedkoper kan.

  Mijn eerste indruk is dat het zeker perspectieven heeft. Er was ooit eens iemand die op het idee kwam om een sprookjespark in het dorp Kaatsheuvel te maken en er was bijv. weer een ander die een ponypark in het dorp Slagharen realiseerde. Ongetwijfeld zullen de eerste reacties afwijzend geweest zijn. Jullie hebben er al goed over nagedacht; voor mij is het idee nieuw, maar heeft het zeker kansen. Wordt vervolgd.

 2. Hallo Hans en Mip.

  Ik heb je laatste log gelezen. Ik heb iets liggen dat daarbij aan sluit.
  Kun je via mijn e-mail contact met me opnemen?

  Groeten Ton

 3. toppertje!! 🙂 zoiets hebben wij ook in ons hoofd om te gaan proberen in ons ? dorp alleen dan op andere vlakken, ook wij willen dit gaan doen in stichting vorm ! maar weten nog niet of dat een nederlandse of hongaarse stichting moet gaan worden . maar hou ons op de hoogte gr john

 4. Je verhaal nogeens gelezen, behoorlijk intrigerend. Ideetje:

  – Gerdewilgenwebsite, waarop je je (deel)gesponsorde wilg kunt volgen via een miniscule webcam. Verslag van deelprojecten. Verhalen ‘losweken; wilg in hoofdrol. Fotospecials… Projectdragers in de schijnwerper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s