Lusta

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Een paar weken geleden, er lag nog sneeuw en het was ijskoud, hadden wij een afspraak in Pécs. Deze afspraak kwam tot stand via onze Hongaarse vriendin die helemaal enthousiast werd toen Hans haar de foto’s liet zien van het wilgenproject. De afspraak was in een school, die we na lang zoeken vonden, waarvan de directeur een vrouw is. De school is voor zogenaamde “tweede kans leerlingen” waar praktijklessen worden gegeven in onder andere het vlechten van riet en wilgen.

Ze zaten er klaar voor, zij en haar assistente die goed Engels spreekt. Ze hoorden het verhaal aan en de plannen die daarbij horen. Ondertussen liet ze de foto’s door haar handen gaan. In haar ogen zagen wij mogelijkheden terwijl de assistente vertaalde. De directiekamer vulde zich met zoveel enthousiasme dat de sneeuw buiten ervan zou kunnen smelten. Ze had het over leerkrachten en goede leerlingen en ondertussen lieten we de Engelse vertaling achterwege, omdat we elkaar goed begrepen in het Hongaars. Ze zou een afspraak maken met onze burgemeester en elkaar treffen op 21 maart.

Er is een woord in het Hongaars en dat is “lusta”. De betekenis hiervan is: lui. Ik heb een hekel aan dat woord, vooral omdat het te pas en te onpas gebruikt wordt. Nog voor de directeur en haar assistente arriveerden had ik een gesprek met de burgemeester. Haar gezicht stond nogal zorgelijk, niet vreemd want in het dorp zijn heel veel zorgen. Ze had een gesprek gehad met haar wethouders en die denken dat de plannen niet van de grond komen, omdat iedereen in het dorp “lusta” is. Ze hebben liever een crossbaan waar auto’s en quads (of hoe deze vierwielige onzin dingen ook mogen heten) kunnen rond scheuren.

Er was geen speld tussen te krijgen. Vanaf het moment dat de directeur en haar assistente arriveerden was ze aan het woord. En net als de vorige keer liet ze de foto’s door haar handen gaan terwijl ze vertelde waar het toegestaan is om wilgentenen te snoeien. Eén grote waterval van enthousiasme. En het werkte aanstekelijk. Het gezicht van de burgemeester veranderde. Maar er was nog iets. De directeur had zich verdiept in mijn flessenproject. En na een rondleiding in onze tuin raakte ook de burgemeester overtuigd dat er veel mogelijkheden zijn om met weinig geld een goede moestuin op te zetten. De volgende afspraak is in mei. Dan wordt er een plek aangewezen om een proeftuin op te zetten. Die moet worden gemaakt in samenwerking met de dorpelingen. En het wilgenproject? Dat gaat er zeker komen, “lusta” of niet.

Mip

13 thoughts on “Lusta

 1. Ha! Ja…Lusta, rotwoord, wij lopen er ook regelmatig tegenaan, maar het is dus te doorbreken, met nóg een echt hongaars woord: turelem=geduld.
  Mooi allemaal en…even nieuwsgierig: de school is het ANK? Moeilijk te vinden de eerste keer? Leuke en enthousiaste directeur, Liszi? Vast! Eddy heeft er in november geexposeerd. Ze is to the point, praktisch, ziet haar kansen… Die school is het grootste educatieve centrum in Hongarije. Wij vonden het er fantastisch (als ouwe schoolfrikken) Succes dus gewenst! Dit komt goed…mét turelem wel te verstaan.

 2. Inderdaad, zoals de gestudeerde Engelsman zegt: Frappez toujours. Fijn dat jullie enthousiast weten te blijven en daarmee mensen over de streep trekken. Keep trucking!

 3. Pracht plan voor iedere luie reet.

  Trouwens mijn proefschrift is ingeleverd. Hiephoi. Nu de beoordeling afwachten en alvast feestvieren.
  De zon schijnt in het hart.

 4. Ik vind het op zich een geweldig woord, Lusta. Lusta, een hele wereld schuilt er achter zo’n woord. Het is meer dan lui, het is een soort levenshouding van sommigen/velen hier, soms uit henzelf, soms uit de omstandigheden geboren. In het Duits bestaat ook zo’n prachtig woord, lijkt er op, lässig. Onzorgvuldig, schlampig, nonchalant, lui, alles tesamen. Het NL kent niet zo’n woord denk ik….
  Mooi resultaat! Katinka

 5. En om het mooi af te sluiten was Lulla (uitgesproken als loela) volgens mij de bijnaam van Juliana, verzonnen door Bernard.

  Analysa: mooi feest gehad? Was er reden tot juichen? Of slechts opluchting dat het allemaal af is?

  Mip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s