Over twijgen, hekwerken, vlinders, slangen en uilen.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Ze zijn in de weer met de tekening. Zetten er cijfers bij, tellen nogmaals en komen tot de conclusie dat alleen de hoofdpalen kunnen blijven staan. Rekenen, binden en opnieuw rekenen. Afstand nemen, kijken en dan tevreden zijn. Dat is een mooi moment, een rijke glimlach van tevredenheid. Nog maar twaalf meter te gaan. Terwijl ik het overtollige onkruid eruit trek bedenk ik dat het toch nog wel een lange weg te gaan is. De volgende ochtend hervatten ze het werk en bij de telling blijkt dat er toch nog twijgen tekort zijn om het hekwerk af te maken. Geen probleem er staat nog een bos vol.

Ron en Hans gaan linksaf om als stoere mannen wat twijgen te gaan hakken. Ik wil Arwen graag de minstens een eeuw oude wilg laten zien en daarom slaan wij rechtsaf. Zij wijst mij op een prachtige vlinder en ondertussen vertel ik over al die bomen die afgelopen winter gekapt zijn. We passeren de plek waar ooit een enorme boom heeft gestaan. Alleen de stomp wijst er op hoe groot die geweest moet zijn. Arwen is nieuwsgierig naar de sleuven die in de stomp zitten en nietsvermoedend stapt ze er naar toe. Een gil. Een sprong. En dan een blik van enorme schrik. Samen kijken we naar de dikke vette slang die zich een weg naar veiligere oorden kronkelt en waar ze zojuist nog bovenop stond. Hmm. tja, ahum en dan nu nog de bosrand in.

De mannen voegen zich bij ons en wij vervolgen onze weg naar de oude wilg. Hans loopt voor, hij weet de weg. Een zachte kreet: oh nee toch! En daarmee wordt duidelijk dat hij een prachtige bosuil in zijn slaap heeft gestoord en die er meteen vandoor gaat. We vinden nog meer twijgen die bruikbaar zijn en slepen die naar de werkplek. Een uur later komt het sein dat het werk klaar is en zie hier een prachtig mooi hek dat volgend jaar in groene vorm zal schitteren.

Wat een samenwerking!

Het resultaat van geduldig vlechtwerk.

En natuurlijk champagne om het te vieren.

Maar alsof het nog niet genoeg is voor deze dag komt er een nieuwe vraag. Wat kunnen we nog meer doen? Tja, jullie doen al zoveel! Na enig overleg krijgt het houten hek aan de voorzijde voorrang. Die moet hoognodig weer eens in de prut gezet worden. En ook dat is nu klaar.

Het toegangshek wordt onder handen genomen.

Ieder aan een kant en in het midden ontmoeten zij elkaar weer.

Vandaag is het grijs en het lijkt te gaan regenen. Voor nu wordt het houthok nog in de lijnolie gezet en wordt het tussenhek naar de tuin van nieuwe planken voorzien. En vanmiddag gaan we zwemmen en heerlijk bijkomen in de sauna. Want je moet je gasten natuurlijk ook nog enige vakantiegevoelens kunnen geven. Maar ook voor Hans is dit een mooie gelegenheid om even los te komen van zijn nachtelijk en dagelijks werk. Scannen van achtduizend dertig jaar oude negatieven en die ontstoffen en stippen. Duizenden stippen per dag. Maar het resultaat wordt mooi en ook hij heeft soms een rijke glimlach van tevredenheid. En als de wereld om mij heen lacht, lach ik vanzelf mee.

Mip

5 thoughts on “Over twijgen, hekwerken, vlinders, slangen en uilen.

  1. Omdat je schrijft zoals je schrijft hgeb je niet eens foto’s nodig. Vooral die gil en de sprong bij de bekende boomstronk van de prachtige gevelde reus is al beeldend genoeg…..alhoewel, ben ook wel heel benieuwd naar het nieuwe lange wilgenhek.
    Veel plezier, fijne avond, katinka

  2. Ik sluit me bij Katinka aan: met je teksten laat je zien dat je prachtig beeldend kunt schrijven! En eigenlijk kan Hans prachtig beelden maken die geen tekst nodig hebben. Wat een lekker setje zijn jullie toch!

  3. fijn om zulke behulpzame gasten te hebben, daar heb je wat aan.
    Het hek, grandioos. Lieve mensen geniet van jullie gezelschap.

  4. Super zo’n heg, die sprong kan ik me voorstellen ,heb het zelf een keer meegemaakt toen ik ’s ochtends vroeg de eerste stap op de veranda zette, zonder te kijken waar………..bovenop een slang,je schrikt je wezenloos.
    Heb gezien dat jullie wilgen met draad of tyrib vastgezet hebben? wilg groeit ook snel in de breedte dus pas op dat je ze niet afknelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s