Toevalligheden

Er moest iets gebeuren om de schoorsteen rokende te houden tot de AOW gerechtigde leeftijd en zoals de vaste lezers van deze blog wellicht weten ben ik dus dat oude archief aan het inscannen en op die manier toegankelijk aan het maken. Afgelopen week krijg ik bij een zeker negatief dat op de monitor verschijnt een rare associatie. “Rodeo fietsen, Miep…. ooit van gehoord?” roep ik naar haar en ook zij is verbaasd bij het horen van dit merk. De volgende dag gaat de telefoon en spreekt een man dat zijn grootvader ooit een fietsenfabriek had en dat hij nog een foto van de vrachtwagen had maar dat die helemaal vervaagd was en of ik misschien nog dat negatief had voor een nieuwe afdruk. Ik bedoel maar…. per dag gaan er stapels beelden voorbij en nog niet één keer had ik de behoefte om dat met Miep te delen. Ik heb de man medegedeeld dat binnenkort die foto te koop zal zijn via de Nederlandse afhandelaar.

Rodeo Rijwielen.... ooit van gehoord?

Dan komt er een ander negatief aan de beurt en ineens komt me een geschiedenis opborrelen. Het is begin zestiger jaren en gaat over dit bedrijf en over schijnheiligheid.

Gij zult niet chaufferen.... op de Dag des Heren....


De eigenaar van dit bedrijf was lid van een kerkgenootschap dat het niet toestond dat er op de Dag des Heren arbeid werd verricht. Tja, en kwamen dan de chauffeurs terug van een rit buitenland en haalden ze het niet om dan op zaterdag vóór middernacht het bedrijf te bereiken dan was de opdracht om maar aan de gemeentegrens te parkeren en vervolgens moesten de chauffeurs dan maar zien hoe ze thuis kwamen en erger nog, ze konden dan alsnog de truck op zondag middernacht de trucks dan alsnog naar het bedrijf rijden om dan direct daarna weer te vertrekken voor hun nieuwe ritten. Tot ze dat zat waren al die hypocrisie en een plan ten uitvoer brachten. De kerk waar men de zwarte kousen droeg lag onder aan de dijk, en die was ook de route naar het bedrijf. Ja, je voelt ‘m al aankomen. Met een keurige timing reden de chauffeurs toeterend in een klein konvooi precies op het moment van het ter kerke gaan. Je zult er weinig fantasie voor nodig hebben om al die schijnheilige smoelen voor de geest te halen. Het bedrijf bestaat niet meer en is opgeslokt in de race naar schaalvergroting maar veel oudere Vlaardingers zullen het nog gniffelend kunnen herinneren.

Binnenkort zal ik wat schrijven over gezondheid en de toekomst. Ik zal ook wat meer aandacht schenken aan onze directe woonomgeving en zij die daar wonen. Wat meer fotografie over het dorp en ook ook over de vorderingen van al onze plannen met betrekking tot alle projecten. Belangrijker bij dit alles is ook dat ik weer trouw zal gaan worden aan mijn uitgangspunten van toen ik de eerste keer kanker overleefde: Geen tijd meer besteden aan onbelangrijke dingen of mensen. Maar belangrijker… ook de dingen benoemen zoals ze zijn en het zou dus best kunnen zijn dat ik daarbij op een soms wat gevoelige teen ga staan. Dus zet je maar schrap. Want mensen kunnen dan in mijn ogen dan wel onbelangrijk zijn, hun handelen zal toch soms even aan de paal moeten worden genageld… met forse spijkers.

Om dan toch maar weer positief af te sluiten hier alvast een inkijkje in de vordering van één van de plannen….. de broodoven in aanbouw. Plan? Iedere zaterdag om elf uur heet en dus meebrengen dat deeg en bakken die broden en terwijl er wordt gewacht op het bruinen lekker kletsen…. veel kletsen en trachten om de saamhorigheid in het dorp weer ietsjes op te vijzelen.

De ruwbouw is aardig op streek nu...

En straks liggen ze ze daar te bruinen........

Hanszio

5 thoughts on “Toevalligheden

 1. Mooi “opzoomeridee”: een broodoven!

  En de gristenfundamentalisten zijn net zo erg als andere religieuze fanatici en ook net zo hypocriet, huichelachtig en achterbaks. Prachtig verhaal overigens. Ongetwijfeld zal deze transportondernemer er spijt van gehad hebben dat zijn personeel niet slechts uit geloofsbroeders bestond.

  En inzake de interne kerntakendiscussie over de belangrijke dingen des levens: groot gelijk!

 2. Hallo Hans en Miep,

  Wederom een leuk en boeiend geschreven stuk.

  Wat zal de oven mooi en funcioneel zijn. Als hij af is krijgen wij hem dan te zien op een foto?

  Het is natuurlijk goed om je gevoelens te uiten. Of het een goed idee is om daarmee mensen tegen de schenen te schoppen lijkt mij een minder goed plan. Voor zover ik je ken zal dat ook niet gaan gebeuren.

 3. Mooi dat bible belt verhaal! Ik verheug me op de oven, hij wordt prachtig.
  P en ik hebben laarzen met beschermneuzen, hopelijk niet nodig…..
  Doeg!

 4. O wat wordt de oven mooi, nog even inderdaad en ik ruik al het brood dat gebakken wordt en dan zo’n lekkere salade erbij en smullen maar.
  En pizza’s zullen nog lekkerder smaken.

  groet, Marijke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s