Bijzonderheden over licht.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Heb je last van een ochtendhumeur? Neem een haan!

Sinds de warmte maar blijft hangen slapen wij met de slaapkamer buitendeur open. En de gordijnen. Want ik vind het plezierig om wakker te worden met het licht van de natuur. Ogen open, de zon zien gloren. Ogen nog even dicht en na een tijdje helemaal wakker worden. Maar sinds onze Gino hier woont wordt het toch een beetje anders. Natuurlijk niet het licht dat gloort, maar wel het wakker worden. Met de slappe lach.

Een horloge draagt hij niet. Het is slechts de natuur van deze Italiaanse haan die hem drijft tot kraaien. Mooi, melancholiek, met een vol geluid. Zodra de ochtend dreigt te gloren schraapt hij zijn melancholieke keel en kraait dat het een lieve lust is, rond de klok van vier uur. Althans dat dacht ik.

Door Hans’ “bijzondere” slaapritme en daarmee werktijden kwam hij erachter dat de tijd van vier uur niet helemaal klopt. In opperste concentratie om alle negatieven van alle stof en krassen te ontdoen werd hij opgeschrikt door een geluid: Gino! Hans wierp een blik op de klok en zag dat het nog maar net kwart over drie was. En dan moet de zomer nog beginnen.

Ja, wij hebben iets met echt licht en echt donker. Enige jaren geleden richtten wij het blauwe busje in als “camp”. Nee, een camper mocht het niet genoemd worden omdat het nou eenmaal geen rijdend huis was maar een rijdend bed met een kleine keuken aan het voeteneind. We reisden van hot naar her om uiteindelijk in Portugal te eindigen. Vooral natuurgebieden hadden onze voorkeur en vaak was het mogelijk om via de regionale beheerders van die natuurparken een plek uit te zoeken ergens in het nergens. De enige voorwaarden waren: geen voedsel en vuil achterlaten en na zonsondergang geen lampen. Een kaarsje mocht wel en per dag staken we daar eentje van aan. Hiervoor kregen wij in ruil de meest waanzinnige sterrenhemels, een enorm vogelconcert als wekker en soms zicht op nesten van gieren.

Na een tijdje moesten wij helaas de terugreis inzetten. Eenmaal in Frankrijk zagen we een bord: camperparkeerplaats. Een mooie plek aan een breed stromende rivier vlakbij een brug. Omdat we vroeg waren (dat bleek later) was er een mooi plekje voor onze blauwe camp. We parkeerden, sloten de boel af en liepen de stad in voor een terrasje, een drankje en een hap. Rond negen uur slenterden we terug. Opvallend was dat er zoveel licht kwam vanaf de plek waar wij stonden. Bij aankomst bleek dat de hele parkeerplaats overgoten werd met licht van hels stralende straatlantaarns. Ook de parkeerplaats was ondertussen helemaal vol komen te staan en het vinden van onze camp was geen probleem. Het mooie blauw tussen al die enorme witte kolossen was opmerkelijk. Nog meer opmerkelijk was dat al de campers afgesloten waren en afgeschermd tegen het licht, maar dat wel het geluid van televisies hoorbaar was. We pakten onze stoeltjes en liepen naar de brug en genoten nog lange tijd van de vleermuizen die ons als enig publiek een mooie show in vlieg en vangkunst lieten zien.

Ook in Hongarije kan het heel mooi donker zijn. In Pécs kregen we laatst zelfs een folder waarin de mooiste donkere plekken in Hongarije te vinden zijn. Ook hier in het dorp kan het ontzettend donker zijn. Dat heeft ook nog een andere reden. Mensen besparen op stroom, om de doodeenvoudige reden dat ze geen geld hebben om de rekening te betalen. Als je in de winter ergens binnenkomt is het altijd donker. Slechts de straling van de televisie verlicht de ruimte waar men zich bevind. En als er dan toch een lamp aan gaat is het altijd een kap waaruit een enorme niet passende spaarlamp steekt.

Naast ons wordt grond verhuurd aan mensen die met een caravan of camper op reis zijn. Als die caravans en campers er staan brand over de hele lengte licht, hels fel licht. Dat wil zeggen vanaf onze binnentuin tot ver over de helft van onze achtertuin. Als de caravans en campers er niet zijn brand het licht ook. Je zou hieruit kunnen concluderen dat het rijke mensen zijn die deze grond verhuren. We hebben mooie foto’s van deze ufo-landingsplaats. Die kunnen op verzoek getoond worden.

Mip

5 thoughts on “Bijzonderheden over licht.

 1. Nou..laat die foto’s maar zitten. Je verhaal is zó beeldend, we zien het vóór ons, dat helse licht van die UFO-landingsplaats. Gelukkig is Gino erg intelligent en vliegt hij er niet in. Kraait alleen bij het échte ochtendlicht. Anders zou het arme beest stapelgek worden.
  Toen wij in ons dorp begonnen was er geen straatverlichting en, dat hád wat…alle (rol)luiken dicht en buitenlampen? Nog nooit van gehoord. Duisternis, echte dus, alom. Nu branden er straatlantaarns; toch weer donker ingeleverd dus. Gelukkig is de hemeluitsnede boven onze binnenhof nog steeds een bron van genot: achterover en sterren kijken vanuit de donkerte. Heerlijk! En de slappe lach krijgen van Gino? wat heeft die haan een goed plekje bij jullie gevonden!

 2. Wat een mens moet je zijn om te lachen om kwart over 3 als je de haan hoort kraaien..Ik zou iets heel lelijks zeggen.
  Frits vertelde me dat je kippen en hanen het kraaien kan beletten door ze binnen te zetten ’s nachts.Nee, niet in de keuken maar in hun hok. Als ze geen licht zouden zien blijven ze stil
  Ook hebik eens gehoord dat als ze op stok zitten en het plafond niet al te hoog is ze zich niet kunnen uitrekken en dat moet als ze willen kraaien.

  Kijk maar of je er iets mee kan.
  Hopelijk kunnen jullie of in ieder geval jij Mip, nog een stukje verder slapen.

 3. Wees net zo onverstoorbaar als kippen kunnen zijn. Die gaan toch ook gewoon op hun stok zitten slapen, terwijl allerlei mensen dan zo hoognodig nog lawaai moeten maken. Natuurlijk is het zonde als er mensen geen respect hebben voor de duisternis, maar steek daar geen energie in. In het Westland is er regelgeving om de assimilatiebelichting in de kassen in goede banen te leiden en zijn er dus verduisteringsdoeken. Regelgeving in Hongarije lijkt me vooralsnog nog niet aan de orde.

  Het gekraai van de haan is nu nog even vreemd en daar wordt je dus wakker van. Als het een vertrouwd geluid is geworden, slaap je er gewoon doorheen. Hans heeft misschien een merkwaardig slaapritme, maar daar ben ik ook wel eens van “beschuldigd”. Ik sta nog steeds vroeg op terwijl daar geen aanleiding toe is en ik doe nog steeds een middagdutje waarbij ik dan helemaal weg ben. Vroeger waren in de wintermaanden de geluiden van de stal “normaal” voor mij en sliep ik overal doorheen, behalve als een koe loeide bij een barenswee. Dan werd ik acuut wakker en sprong eruit om te helpen bij de bevalling. Moraal van het verhaal: uiteindelijk wordt het gekraai van de haan in je hersenpan geregistreerd als “normaal” en wordt er niet op gereageerd.

 4. Eigenlijk is het vaak dubbel genieten met jullie blog. De teksten zijn informatief, geestig en historisch enz. en de commentaren van boerenLeen zijn een evengrote lust. Hij weet er tenslotte ontzettend veel van, van de natuur. Ik als wandelend brein van niks, weer heel erg weinig. Wel eind deze maand gepromoveerd, dat dan weer wel. Gino is natuurlijk ook een weldaad voor jullie naastgelegen campingsite neem ik aan en de campinggasten, die voor de natuur en natuurgeluiden naar Hongaria komen, toch? Heel mooie geste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s