Een interview, een dode kip en een kettinghond.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Ik vouwde mijn handen tot kommen en pakte haar voorzichtig op. Ze voelde warm aan en haar gesloten ogen zagen er vreemd uit in haar afhangende kop. Ik bestudeerde haar nog eens wist nu zeker dat het “Liefie” was. Ik legde haar in de gootsteen en toen ze eenmaal wat kouder aanvoelde begon ik met betraande ogen haar jonge verenpak uit te trekken. Er bleef een klein kaal wezen over die in het niets lijkt op een kip die je in de supermarkt koopt. Ze ligt nu in de vriezer, vacuüm getrokken in een plastic zak.

Gisteren waren we druk. Vroeg begonnen vanwege de zinderde hitte. Hans moest nog wat voorbereidingen treffen omdat hij een interview zou hebben met Radio Nederland Wereldomroep. Om kwart voor elf kwam hij in de uitzending van “onderweg” (een programma dat dreigt te gaan verdwijnen door ingrijpen van de minister) en bleef daar tot over half twaalf. Vrachtauto’s mevrouw, meneer, vrachtauto’s. Zelf luisterde ik op afstand naar de autoradio. Het had iets romantisch. Ik daar zittende in een donkere auto in de garage luisterend naar mijn man die vertelde hoe dingen zijn ontstaan en waar hij nu mee bezig is. Toen ik de garage uitkwam keek ik recht op het kippenhok. En net zag ik iets bruins de trap betreden. Jolene. Ik riep haar vermanend terug. Met een gebogen kop vol schuldbesef daalde ze de trap weer af. Nu liepen de kippen gewoon los in de tuin, maar toch, zoiets moet je niet hebben. We maakten ons klaar om af te reizen naar Pécs, plaatste Jolene in haar bench en in de auto bespraken we de ervaringen van het interview. We regelden wat zaken, deden daarna wat boodschappen en als traktatie kochten we een ijsje zoals we dat al in jaren niet meer geproefd hebben. We genoten ervan op een bankje in de schaduw en keerden weer terug naar huis.

Altijd als eerste wordt de bench van Jolene opengemaakt. Ook deze keer. Ze stapte er uit en liep de tuin in. Niet veel later hoorde ik een paniekgeluid van Gino. Hij gilde terwijl vier kippen voor hem uit stoven in de richting van het kippenhok. Ik zag iets bruins en keek nog eens goed. Daar zat Jolene met een bek vol veren terwijl “Liefie” (omdat zij altijd naast de haan op stok mag en de haan haar altijd als eerste lekkere dingetjes aanwijst) stervend in het gras lag. Nee, ik heb haar niet geslagen en zeker niet geschopt en nee ze gaat vanaf nu niet aan de ketting maar heb haar wel stevig in haar nekvel gegrepen en verteld dat wij hier zo niet met onze dierenfamilie omgaan.

Ja, het was een week van dierenleed. Bracht poes Fefe van de week nog vol trots een jong haasje thuis die haar laatste adem uitblies in de handen van Hans en kwam Laci vol trots vertellen dat hij een jonge hond van straat gered had en zich daar nu over ontfermt terwijl het arme dier de hele dag jankend aan een touw staat vastgebonden en waarbij de vraag dan direct opkomt wat is “gered”? Praten helpt niet want er worden allerlei drogredenen aangevoerd om het beestje aan het touw te houden maar natuurlijk hoop ik wel dat het beestje snel genoeg zulke sterke tanden heeft dat het touw kan worden doorgebeten en dan tegelijk kan bewijzen dat hij best los kan lopen. Nu hadden ze eerst Rex, die is nu dood. Een grote goedlobbes van een hond met kromme doorgezakte poten van het vele staan en het weinige lopen. Rex zat ook aan een touw. De reden daarvan was dat hij nogal graag wegliep en zij hem dan in een ander dorp op konden gaan halen. Rex diende als een soort waakhond en zelfs afgelopen winter nog werd Rex uitgeleend om de eigendommen van anderen te bewaken. Nu mag ik Laci heel graag maar vind hem in dit opzicht wel een hele domme man. Losse honden zijn veel gevaarlijker, kijk maar naar Jolene.

Mip

4 thoughts on “Een interview, een dode kip en een kettinghond.

 1. Oh wat erg van Jolene! Hoop dat ze het nu weet, dat het echt niet mag!
  En dat andere dierenleed ook, dat haasje….en die hond ook. Ik neem aan dat hij gered is van straat voor de bewaking. Dan moet hij zeker los. Hier in het dorp hebben de Hongaren veel ontzag voor losse honden en komen ze zeker niet het erf op. Zeker voor de nacht vind ik dat een veilig idee. Inbrekers komen toch vaak te voren even polsen, als een hond altijd vast zit, meten ze gewoon het touw en lopen ze met een boogje er om heen. Jammer dat Laci het niet van jullie aanneemt. Zijn er geen anderen in het dorp van wie hij het zou aannemen, de burgemeester of zo? Onze burgemeester heeft zijn hond ook los namelijk, voor de bewaking. Hij heeft zo een voorbeeldfunctie.
  Misschien krijgt Laci dan wel korting op zijn verzekeringspremie, of bestaat zo iets alleen in Nederland, met zo’n politiekeurmerk? Goede sloten en bewaking?
  Groeten uit een veilig H dorp.

 2. Toen waren er nog 3, of ga je er eentje bij halen? Altijd naar en zeker als je het voor je ogen ziet gebeuren.
  Praline heeft het in zuid frankrijk , bij Joke en Esther, de 2 boerende vrouwvrienden van Hester, ook eens geprobeerd. Het werd haar door de honden van de eigenaresses afgeleerd en zowaar , zie kijkt niet meer naar kippen om. Daarentegen was ze gek op het konijn van Inger die in een hok zat ,met Praline er voor. Het beest kreeg bijkans een hartverzakking.
  De natuur he?
  Gisteren nog een jong musje “gered”. Bij het uit de klit halen van takken, bessen en vleugeltje sneuvelde er een paar pennen. Dat gaat hij /zij niet overleven. Haar in het weilenad gelegd en hoop dat
  er snel een roofvogel is gekomen…

 3. Dat is ook toevallig, toen ik naar de TV keek en een item zag over de bezuinigingen die o.a. de Wereldomroep zouden treffen en ze hadden het over de vrachtwagenchauffeurs, dacht ik meteen aan Hans. Misschien dat hij via dit medium mensen kan bereiken die interesse hebben in zijn foto,s dacht ik.
  Maar denken en doen zijn twee dingen en in de eerste ben ik beter dan de tweede.

  En dan het relaas van de kip en de hond. Het is een hele tijd goed gegaan en dan verwacht je dit niet. Triest voor jullie en de kippenfamilie! Zou de haan nu een nieuwe liefste kip uitzoeken?

  Na een paar mindere dagen is het vanmiddag ineens weer zomer geworden. Heerlijk op het dakterras gezeten en de was was ook zo droog.
  Korte tijd terug kletterde het nog van de regen.

  Nog 1 week werken en ik heb weer 1 week vrij. Weet nog niet wat ik ga doen, wel iets in Nederland, even de komende weerberichten afwachten.

  Groetjes Marijke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s