De tender.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Haar stem klonk bedeesd door de telefoon. Met een duizend maal sorry wilde zij graag de afspraak van 1 mei verplaatsen naar half juni. Te druk op school, teveel leerlingen die net in een examenperiode zaten. Zelf vond ik het al bijzonder dat er gebeld werd, want meestal hoor je niets meer. Maar niet in dit geval, half juni zou het worden en half juni werd het ook. Het wilgenproject is nog steeds in de race.

We liepen samen de tuin in om de voortgang van de wilgen te bekijken en ondanks dat het al bloedheet was liep ze er toch warm voor. Eenmaal terug in huis kropen we achter de computer. Ze riep iets op via haar email en toverde een aanvraag tevoorschijn. Achtendertig pagina’s, in het Hongaars. Nu is het eigenlijk wel de bedoeling dat we alles doorlezen, maar vijftien van deze pagina’s zijn wel het belangrijkst. De moed zakte me in de slippers. Maar, vertelde ze, onze uitleg mag in het Engels en dat zal zij dan weer vertalen naar het Hongaars. Het gaat om een tender. Het is de bedoeling dat de school, het dorp (de burgemeester), het job centre dat aan de school verbonden is en wij een uitleg beschrijven hoe en waarom het wilgenproject zo belangrijk is voor ons dorp. En als we dat met z’n allen goed doen dan zit er een prijs aan verbonden. Een geldbedrag. Niet erg hoog, maar toch ook niet erg laag. Deze prijs wordt uitgereikt aan de bedenkers van de beste toeristische attracties in Hongarije.

Ik ben al een paar keer door de vertaling heen gewandeld en sommige woorden snap ik zelfs wel. Maar Hongaars op ambtelijke wijze, daar is echt geen touw aan vast te knopen. Maar natuurlijk laten wij de moed niet zakken en zullen proberen hier zoveel mogelijk uit te halen en daarna zo’n verslag te schrijven dat niemand er omheen kan. Maar nu eerst weer puzzelen en proberen de hoofdlijnen van de niet hoofdlijnen te onderscheiden.

Volgende keer weer foto’s. Maar het komt er steeds niet van. Hans is ook nog steeds zo druk met zijn archief, dat ik hem hierover niet lastig wil vallen. En als het archief eenmaal netjes is is er weer tijd genoeg voor leukere dingen.
Mip

2 thoughts on “De tender.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s