“Netwerk”.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Het begon met het stuk gaasdoek dat wij vorig jaar hadden gebruikt. Met touw gespannen en aan palen vastgemaakt. Het nadeel van het touw was dat het rekte waardoor het doek doorzakte. Het voordeel van het doorzakken was dat poes FeFe wel een eigen hangmat had waarin zij haar dagelijkse zonnebad kon nemen. Dit jaar moest het anders. Groter ook, omdat er nu twee moestuinen overdekt moesten worden. Er werd gemeten en nagedacht. Hoeveel doek en hoeveel palen.

Waarom moet een moestuin overdekt worden? Vanwege soms extreme weersomstandigheden die hier, en natuurlijk ook in andere delen van de wereld, steeds meer plaatsvinden. Na een periode van verstikkende hitte volgt meestal harde wind en plenzen regen tegelijk gevolgd door hagelstenen van behoorlijke omvang. En dan hebben we het nog niet eens over onweer. Vooral de hagelstenen zijn vernietigend voor het jonge gewas. Grote gaten in de bladeren en diepe wonden in de jonge vruchten, waardoor de oogst meteen als verloren kan worden beschouwd. En juist dat proberen wij te voorkomen met het doek.

Zo’n bui als ik net beschreef werd vorige week aangekondigd. Het doek lag al in de auto en hoefde nu alleen nog maar gespannen te worden. Terwijl ik nog wat rondbanjerde in de tuin viel mijn oog op de grote bogen die al vier jaar tegen het hek staan. Klaar om er een plan mee uit te voeren. Het bouwen van een foliekas. Ik gooide mijn idee in de groep en na wat tekeningen en gedachtewisselingen gingen Ron, Arwen en ik aan de slag. Een heus karwei dat zeker.


Eenmaal op de helft voorspelden de aankomende wolken geen mooie toekomst. Hans kwam erbij en ratste het doek met touwen vast waar maar mogelijk. Ik verdween naar de keuken voor de uitvoering van een mooi avondmaal. Hans’ woorden bij terugkeer: “dit is geen schoonheidswedstrijd” klonken mij zeker niet als muziek in de oren en na inspectie zag ik wel een overdekte tuin maar zeker niet dat wat ik in gedachten had. Hoewel de wolkenmassa dreigde dreef de bui toch over en konden wij weer opgelucht ademhalen. De volgende dag gingen Arwen en ik aan de slag om alsnog de schoonheidsprijs voor gaasdoeken in de wacht te slepen.


Maandagavond hadden we bezoek. Ten eerste omdat het fijn is om elkaar weer te zien en bij te praten en ten tweede was dit een mooie gelegenheid om onze broodoven met publiek in gebruik te gaan nemen. Zaterdag hadden wij onze proefbak. Totaal verrast dat wel. Jószi had een mooie ovendeur meegebracht en heeft gelijk het laatste stucwerk afgemaakt. Bij toeval had ik een pizzadeeg in de maak en zo keken wij met ons vieren hoe het hout knapperde en hoe de pizza’s gaarden. Nog even stonk het wel maar dat kwam omdat Hans iets te enthousiast de ovendeur open deed en er een vlam aan zijn pony likte. Hij hoeft even niet naar de kapper. Goed de broodoven. Hij ging niet aan omdat er regen dreigde en die kwam inderdaad. Een enorme hoos aan water liet alles geuren en toen werd het weer rustig. We hadden een heerlijke avond buiten en genoten van elkaars gezelschap.

Wat er dinsdag gebeurde hebben jullie op het filmpje op het vorige blog kunnen zien. Maar wat gebeurde er met het doek en de moestuin? Het doek hing doorgezakt tot bijna op de grond. Gevuld met kilo’s en kilo’s hagelstenen maar alle planten stonden er nog keurig bij. Dat was bij buurvrouw Brigita wel anders. Die zag haar hele groente voorraad in een paar minuten vernietigd worden, alsof er een mitrailleurvuur overheen was gegaan. Heel erg, vooral omdat ze er altijd heel veel werk aan hebben en het ook voor hen een noodzaak is om een eigen groente voorraad te hebben. En poes FeFe? Die zocht haar plek in het doek nadat de hagel gesmolten was en liet de zon haar vacht verwarmen.

Mip

2 thoughts on ““Netwerk”.

  1. Superpraktisch en het ziet er ook mooi uit! Erg leuk die oven, misschien toch nog een overkapping? Heel zielig voor de buurvrouw, inderdaad van levensbelang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s