Liefde voor kunst en eten.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

De uitnodiging voor de opening van de kunsttentoonstelling kwam al een tijdje geleden binnen. Een groepstentoonstelling die buiten en binnen plaats zou vinden. Daarna volgde nog een uitnodiging. Omdat de kunstenaars teveel werk op hun hals hadden gehaald zou het kunnen zijn dat tijd zou ontbreken voor het maken van eten. Een aanvraag voor circa 20 mensen. Hoewel het kortdag was antwoordde ik dat het geen probleem was. Vooral omdat er hulp in de buurt was. Keukenhulp. Arwen. Iets waar ik normaal gesproken toch niet goed in ben maar met het geven van kookworkshops heb ik daar toch zelf ook wel een les uitgetrokken.

Ik schreef mijn programma op papier en samen maakten we brooddeeg terwijl de broodoven buiten al stond op te warmen. We maakten gerechten die tegelijk in de oven konden.

De eerste echte bakserie.


Hoewel het nog even stoeien is met de temperatuur kwam alles er smaakvol en gaar uit. Zes uur later schoof het laatste gerecht op een bord en waren wij klaar voor vertrek.

Nu de broodoven bijna helemaal klaar is, er moet nog slechts een dakje boven gebouwd worden, werd het tijd om Joszi te verrassen. Een tijdje geleden gaf hij Hans negatieven van zijn trouwdag (21 jaar geleden) met de vraag of Hans er iets mee kon. Foto’s ervan waren nog nooit afgedrukt. Na het scannen en veel poetsen en bijwerken van de negatieven kwam er een verrassende fotoserie uit. Hans heeft ze allemaal in een boekje samengevoegd en zo kon hij hen alsnog na vele jaren een echt trouwalbum overhandigen. De vrouw van Joszi kon er geen genoeg van krijgen.

Na 21 jaar alsnog een trouwalbum.

De lucht betrok en transformeerde zich tot een kolkende zee. Terwijl veel mensen de buitenkunst nog met aandacht probeerde te bekijken was er geen ontkomen meer aan. Vluchten en wel zo snel mogelijk naar binnen.

Schuilen onder een grote paraplu is natuurlijk ook leuk


Gelukkig was er plaats genoeg voor iedereen. De sfeer was goed maar zo langzamerhand kwam de opening ten einde en iedereen begon wel een beetje hongerig te worden. Voor mijn opdrachtgeefster ontstond een klein dilemma, de genodigden vragen weg te gaan of het eten maar gewoon over ongeveer veertig mensen verdelen. Voor het laatste werd gekozen. Arwen en ik stalden het eten uit op tafel en bijna moesten wij onze lichamen er overheen werpen ter bescherming. Maar we hadden nog steeds vat op de zaak. Totdat werd geroepen dat het buffet geopend was.

Alles onder controle.


Tot dat opdrachtgeefster het sein gaf dat het buffet geopend was.

Ron reserveerde voor ons twee bordjes, iets wat achteraf gezien toch niet helemaal onverstandig was. Want ondanks dat er nog steeds een mythe bestaat dat Hongaren niet eten wat ze niet kennen, kan ik wel zeggen dat hiervan geen enkele letter waar is. Alles ging schoon op, tot aan de laatste kruimel. Maar vooral de liefdevolle omhelzingen en de vele zoenen heb ik met open armen in ontvangst genomen. Heerlijk dat eten toch zoveel liefde kan opleveren.

Toen was het tijd om te gaan. Alleen die autosleutels? Niet in zijn broekzak, niet in zijn tas. Hans zocht, iedereen zocht maar in het donker van de avond en door het stromen van de regen werd de zoektocht opgegeven. Arie bracht ons thuis en de volgende dag werd de sleutel gelukkig gevonden. Alles weer in orde.

Zondagmorgen hoorde ik een hoop gerommel in de keuken en zoete geuren stroomde mij tegemoet. Buiten rookte de schoorsteen alweer flink en het vuur knetterde. Hans had de slag van het kneden en vormen weer te pakken.

En als een echte keukenprins(es) maakte hij prachtige broden en een fantastische appel/pruimen/frambozentaart. Wat kan het hebben van fruitbomen toch een groot geluk geven.

En wat betreft die vraag over de droogoven kan ik zeggen dat bij de volgende blog foto’s worden geplaatst van beide droogovens, zodat het verschil goed zichtbaar is.

Mip

4 thoughts on “Liefde voor kunst en eten.

  1. Wat een groot succes weer! Goed om te lezen en te zien. En wat leuk die oven, ziet er zo al smakelijk uit, laat staan in het echt! En ook weer een paar stress momentjes ……40 ipv 20 en dan die sleutels……gelukkig kwam dat ook weer goed!

  2. Heerlijk om te lezen en om te zien! Gottegod je zal maar zo’n halfnaakte man in huis hebben die zo’n fruit taart voor je staat te maken. Fijn dat jullie weer zo lekker bezig zijn met zijn tweetjes. (en anderen).
    En die broodoven, zucht, droom, geweldig!

  3. Ha! Geweldig verslag….wij reden door de stromende regen naar huis, waar de nieuwe permaheuvel stond te genieten van al dat water. Leuk dat de foto van de vrouw van Jozsi met jullie gelukt is.. ik had geen bril op, dus twas een beetje gokken……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s