De kip en het ei.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Met enige verbazing sloeg ik hen gade. Zij, parmantig als ze kan zijn, besteeg de trap terwijl hij haar zwijgzaam volgde. Hij nam de zijdeur en met één sprong was hij op dezelfde plek als zij. Het gestommel en gekakel maakte me nieuwsgierig. Via de deuropening keken we elkaar aan. Ik sloot de deur want ook pluimvee heeft recht op privé. De wip van de kip gebeurd dus keurig in het kippenhuis. Een waar “Kippen Liefdes Huis”.

Het "Kippen Liefdes Huis" met naast het hekwerk de vindplaats van de eerste eieren.

Van kippen heb ik niet veel verstand maar ik leer elke keer weer wat bij door mensen die mij voeden met allerlei mooie informatie. Toch maakte ik me zorgen. Zijn ze gelukkig? Krijgen ze wel genoeg te eten? Geef ik wel genoeg lekkere dingetjes? Aan de groei zou je zeggen: ja, natuurlijk. Maar aangezien er nog geen ei gelegd werd bleven die vragen toch hangen. Tot gisteren. Ik liep langs de permaheuel en zag daar iets wat er niet hoorde. Ik was verrukt. Een ei! Maar toen ik beter keek zag ik in het kleine holletje nog zeven eieren liggen. Mooie, kleine, bruine steenharde overheerlijke eitjes.

De eerste leg.


Vijf minuten later.


Tien minuten later.


En aangezien we aangenaam bezoek kregen besloot ik gelijk tot het maken van een omelet gevuld met (een oude soort) courgettes uit eigen tuin. En vanmorgen vond ik er twee in het hok, keurig op de kippenbroedplaats. En nu maar hopen dat ze niet steeds ergens anders gaan leggen, want dat wordt toch wel zoeken.

Waar ik niet naar hoef te zoeken zijn tomaten. Die verraden zichzelf door hun kleur. Ondanks dat de oogst wat later is dit jaar is er ondertussen toch al zo’n dertig kilo verwerkt. Allereerst natuurlijk de niet te versmaden, dit jaar geïntroduceerde huisgemaakte z(®)ongedroogde variant. Maar natuurlijk ook tomatensap, tomatensaus en een pittige tomatenjam met hete rode pepers uit eigen tuin. Volgens ons aangename bezoek de lekkerste die ze gegeten hebben.

Mijn lief achter de kookpot.


Een mooie, fijne passata als eindresultaat.

En zojuist zong de bel een vrolijke toon. Voor de deur stond de geitenboer samen met zijn vrouw. Of zij de z(®)ondroogoven mocht bekijken. Haar enthousiasme was zo groot bij het zien en proeven dat we nu een afspraak hebben dat de geitenboer binnenkort de maat op komt nemen. En hiermee Ron zal de z(®)ondroogoven jouw naam dragen. En gezien haar reactie op het kippenhok zou het goed kunnen dat hiervan binnenkort ook de maten worden genomen.

Mip

11 thoughts on “De kip en het ei.

 1. Wat een leuk verhaal en wat een mooie foto, die eitjes in de kom. En ik denk dat je gelijk hebt, die tomatenjam met rode pepers, die lijkt me wel wat!
  Binnenkort in het hele land te zien, jullie droogoven en jullie kippenhok!

 2. Prachtig! Die eerstelingen, wat moet dat goed voelen (en smaken niet te vergeten) En ik vind dat Ron met deze naamgeving echt krijgt wat ie verdient. Nu nog zo’n naamvondst voor het kippenpaleis!

 3. Maak je niet teveel illusies over het liefdesspel van een kip: het is niet meer dan een vluggertje, de haan kijkt even rond met een blik van “wie volgt?” en de kip schudt haar veren weer in de plooi.

  Om te voorkomen dat je de eieren iedere keer op een andere plek moet zoeken is een stenen ei nuttig of moet je gewoon één ei laten liggen en dat merken met een viltstift. Als een kip een ei ziet liggen, zal deze er één bij leggen. Het maakt voor die kip niet uit of het een zojuist gelegd ei is, een ei van gisteren of iets dat héél erg veel op een ei lijkt.

  De Rondroogoven…..leuk!

 4. Goh weer wat geleerd van onze Leen. Van die eieren. Maar hoe weet ie dat van dat vluggertje? Kan hij kips of haans praten? Hebben ze het hem verteld. Of is hij zelf vluggertjesspecialist. Wie weet.
  Maar heerlijk zien ze er uit. Als je ze wortelen voert (heb ik gelezen) wordt de eierdooier mooi okergeel. Dat stond laatst in de krant. Herman de Blijker verhaalde erover aangaande de specifieke pasta. Home made en met recept van eierene van kippen, die buiten scharrelden en wortels gevoerd kregen. Misschien een idee.
  Ciao. Tot kips. “t zal vlug zijn.

 5. Eindelijk eitjes, en prachtige ook! De kippen zijn er sinds mei geloof ik.
  En wat je met al die tomaten gedaan hebt is ook heerlijk.
  Genieten van wat de tuin je geeft.
  In onze tuin staat de vijg goed te bloeien, hij heeft veel vruchten en ik eet er regelmatig van. Het is zoveel dat ik er best jam van zou willen maken.
  Ook de druif in de kas doet het goed, lekkere zoete druiven.
  Wat is de natuur toch mooi.

 6. Hallo Hans en Miep,

  wat heerlijk om zo de belevenissen te lezen uit Hongarije.
  gerard heeft het doorgestuurd en hier in het koude en natte Holland is het even een zonnetje en glimlach.

  veel goeds
  Herman en Mieke

 7. ha, ha, in een doosje gelegd Ik zie het voor me: effe naar links, nee nu een beetje naar rechts,Gina3, goed zo laat maar vallen.
  Het ziet er allemaal schandalig mooi en lekker uit.

 8. Inzake de sexuele belevenissen van een hen en een haan is het gewoon een kwestie van goed observeren. Daarvoor hoef je geen goed gesprek met ze te hebben. Overigens communiceren kippen wel leuk!

 9. Dat ziet er goed uit! Ik hoop echt dat de droogovens een succes worden! En wat een tomatenheaven hebben jullie toch! Hier ben ik al blij al ik drie tomaatjes heb die rood willen worden. Maar ja, ik werk dan ook niet volgens de permacultuur en moet nog veel leren. Ik zo best naar jullie toe willen komen om de projecten te ondersteunen. Ooit komt de dag..echt! Veel succes en zonneplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s