Een heerlijke zonnige, warme, prachtige herfst.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

De herfst is ingetreden. Het leek op een onbewaakt moment toen de bomen naar goudgeel en diep donker rood verkleurden. Nu vallen de bladeren tot een prachtig tuintapijt waaruit de geuren van langzame verrotting voorzichtig aan opstijgen. Als de mist zo optrekt en de zon doorbreekt zal ik wandelen en die geuren opsnuiven. De geuren van herfst.

Terwijl de schoorsteen rookte klonk tegelijk het geluid van knallende walnoten. Knallend omdat ze een klap met een hamer kregen, uiteen barsten en de noten daarna in een speciaal daarvoor bestemd bakje werden gelegd. Of toch niet allemaal? Gino was niet meer bij Hans weg te slaan en hoewel hij zijn kippen altijd roept voor lekkere dingetjes deed hij dat nu niet. Hij had zelfs geen tijd om te kraaien. Hans installeerde de Piteba (een mooie naam voor alternatieve oliepers) en samen met vriend P draaide hij de walnoten tot een zuivere goudeerlijke olie die nu in een pot staat te blinken. De schoorsteen die rookte was die van de broodoven om daar vers brood en verse pizza’s in te bakken. Nu valt er veel te leren in het leven dus ook het bakken in zo’n hout gestookte oven. Vriendin K vond alles lekker, maar ik ben nog steeds niet helemaal tevreden, hoewel het wel steeds beter gaat. Dat is niet erg, want hout genoeg in voorraad om uiteindelijk het predicaat “goed” te kunnen krijgen. We genoten in ieder geval van de zon, de warmte, het eten en elkaars gezelschap. Tussendoor zat ik ook nog een beetje op te scheppen over de eieren van onze Gina’s. Nadat we twee weken geleden Ed trakteerde op zo’n kakelvers gebakken eitje en hij bijna emotioneel raakte tijdens het eten daarvan kan ik dat opscheppen niet laten. Als overtuiging deed ik zes eieren in de doos met de mededeling: “Ga deze morgen maar eens proeven”. En gisteren kregen we een email waarin de perfectie van de eieren bevestigd werd.

Wat minder perfect was is het volgende. Vorige week hadden we onze vrienden E en M te Vlaardingen op skype. Na veel gezelligheid toch ook nog even de laatste roddels doorgenomen zoals een speciaalwinkel in oosterse kruiden. Die winkel is nu gesloten, omdat het een dekmantel bleek voor drugshandel. Hans was verbaasd want nog vorig jaar had hij daar een hele tas aan speciale kruiden gekocht en de winkel bleek een hele mooie voorraad te hebben. Maar toen ik van de week tijdens het koken op zoek ging naar de kruiden en de data nog eens goed bekeek, begreep ik de dekmantel. De kruiden waren al jaren over de uiterste gebruiks datum.

Een mooie selectie, zo leek het.


Of misschien is de Oosterse jaartelling anders.Of toch niet?

Mip

4 thoughts on “Een heerlijke zonnige, warme, prachtige herfst.

 1. Poeh, dat is wel erg ver over de datum…..en heb je de poeders toch nog geproefd, wie weet wat er in zit…..
  Ga vanavond ook wat doen met Oosterse kruidjes, garam masala. En dat met de laatste eigen aubergines.
  Hier is het ook prachtig!

 2. Hoi Leen, dat “zomaar” rapen geldt voor mensen die een stuk grond hebben met een of meer notenbomen erop. Hier in H. zie je ze ook op de markt en in de winkel te koop hoor, gepeld en ongepeld en aardig duur dit jaar. Mensen zpnder eigen boom klagen erover. In NL had ik trouwens ook een walnoot, waar elk jaar zo’n 8 kilo afkwam, mmmmm. Dus wie een tuin heeft van enig formaat? In H of NL? Planten zo’n boom!

 3. Ik mocht bij de buren in Hu rapen, laat ik me geen 2x zeggen,onze bomen geven niet zoveel, maar een groot krat bij elkaar geraapt , vindt het heerlijk voor de winter.
  Sommige verklaren je hier voor gek , ze doen maar.
  De Piteba werd trouwens besproken incl. recepten in de Seasons of de Landleven, weet niet meer welke ,lees ze beide.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s