Een drukke week.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Onze ogen waren gericht op Jolene. Ze gedroeg zich zoals een gasthond zich moet gedragen als ze bij vrienden op bezoek is. Toch was er een onbewaakt moment. We hoorde de zwarte moederkip schreeuwen terwijl haar kleintjes uit elkaar gedreven werden. Dat was de “thuishond” die de kippen graag plaagt maar er verder niets mee doet. Voor Jolene een sein om haar natuur te volgen. Ze schoot er achteraan en de jonge kip had geen schijn van kans. In een fractie van een seconde brak zij haar nek en hield haar trofee nog even in de bek. Einde van een jonge zwarte kip. De sfeer was voor mij even verziekt maar E zei: ach lieverd, dat is de natuur. Gelukkig had ik haar net ervoor zes kakelverse Gina eieren overhandigd. Niet dat het hielp maar het voelde als een kleine troost.

Een kakelvers eitje tussen de (voorheen) basilicum.


Ondertussen schijnt de herfst maar door. Elke ochtend stralend licht op het met ijs bedekte gras. Tijd om veel buiten te klussen. Bladeren bij elkaar vegen en de moestuin op orde maken en bedekken met diezelfde bladeren.

En natuurlijk pellen wij walnoten. Gewapend met een hamer slaan we de jassen stuk waardoor de noot in al haar rijkdom tevoorschijn komt. Dan mogen ze grof gehakt worden om niet veel later als olie uit de pers te komen.

Draaien en een beetje porren.


12 november 2011


En droge noten komen er als een drol uit.


Na een dag noeste arbeid.


De olie staat nu in flessen tot alle depot op de bodem is gezakt en wij een winter lang kunnen genieten van dit goddelijke goud. Morgen komt vriendin E haar noten brengen en zullen wij met elkaar haar eigen voorraad draaien.

Ook ben ik nog steeds onder de zeldzame fijne handen in het zwembad van Szigetvár. Voor Hans soms een mooi moment om los te komen van zijn archiefwerk. Vijf en half duizend negatieven zijn nu verwerkt waar per stuk ongeveer een kwartier werk in zit. Ach, nog twee en half duizend te gaan en dan zit dit karweitje er ook weer op. Maar de ontspanning in het warme water doet hem goed. Afgelopen vrijdag hadden wij een afspraak met vriendin L die bij toeval weer even in het land was. Zij woont niet al te ver van het zwembad en vond het een goed idee juist daar af te spreken. Ook zij had wel zin in een warm bad. De door Hans gebakken overheerlijke appeltaart aten wij met smaak na zoveel beweging in het water.

Zaterdag waren we op de markt. De sfeer was er goed en vooral vrolijk. Het is altijd fijn om vrolijke gezichten te zien, vooral omdat ik nogal de pest heb aan die zure uitgezakte gezichten die sommige mensen uiterst lelijk maken. Maar deze dag waren de meesten dus mooi en vooral toegankelijk. Een jonge man legde ons in korte tijd in perfect Engels uit waar we met dit Hongarije naartoe moeten en waar de oplossingen liggen. Kijk, daar heb je wat aan, iemand die de toekomst in de gaten houdt en zich niet alleen met vandaag bezig houdt.

En gisteren reden we naar de Drava om te genieten van alle natuurlijke schoonheid die dit land ons te bieden heeft. Voor zo lang het nog duurt. Want de kettingzagen zijn alweer een tijdje geleden van stal gehaald om niets ontziend weer hele stukken bos tegen de aardkloot te kwakken. Ik zou willen dat er meer van die jonge mannen waren die in perfect Engels een oplossing hadden voor dit probleem. Maar grote armoede laat zich nou eenmaal niet makkelijk oplossen.


Mip

6 thoughts on “Een drukke week.

 1. Het is een bizar najaar. In de bramenstruiken komt weer bloesem en de dahlia’s – die vanwege dreigende nachtvorst feitelijk de grond uit moeten – krijgen weer nieuwe knoppen. Recent zag iemand een eend met jonge pijltjes en nu zie ik Miep in haar hempje, alsof het een eerste voorjaarszonnetje betreft.

  Leuke foto ook van Hans met het beestenspul op schoot!

 2. Wat een mooi gezicht: een man die bladeren harkt. Inmiddels is de bladblazer hier al zo gewoon geworden, dat de hark en z’n functie straks aan Tjeu (onze jongste kleinzoon) zal moeten worden uitgelegd. Enne… hoeveel walnoten gaan er in pakweg een liter notenolie? En is die uitsluitend voor de sla bedoeld?

 3. HOI!! was dat topje nou alleen voor de foto??? Ik vind het ook heerlijk nog buiten, maar wel met een trui aan.
  Ach die Jolene, heel stout, en toch moet ik er helaas ook nog een beetje om lachen, makkelijk, Jolene is niet van mij en ik was er niet bij.
  Veel groeten morgen aan E.
  Katinka

 4. Rens: van 1 kilo walnoten maak je ongeveer 700 cl olie. Maar dan moeten ze wel vers zijn. En nee, niet alleen voor de sla. Ik ga er binnenkort recepten mee uitproberen. Dan laat ik je het weten.

  Katinka: Nee, het topje was niet voor de foto. Maar ik stond wel in het zonnetje in de garage en dus geen koude wind. Maar ook van dat draaien krijg ik het erg warm. En zie op de achtergrond, daar hangt Hans (zijn eeuwige) hemd. En ja, Jolene is een donderse hond en gelukkig heeft ze geen oog meer voor Gino en zijn Gina’s.

  Leen: Ook hier stond de goudsbloem en het komkommerkruid nog volop in bloei. Maar in de nacht vriest het behoorlijk en daar kunnen ze niet tegen.

  Mip

 5. wat voel je dan rot ;als je hond zoiets doet, maar daar kan je alleen maar jezelf op aankijken, de natuur laat zich niet dwingen. Onze Pralien heeft er ook wel eens een te pakken gehad. Gelukkig geen goeie jachthond, de kip overleefde het gelukkig.
  En Hans , wat fijn dat je zo’n gastvrij lang lijf hebt. Bij jou kan zelfs een giraffe terecht.

 6. En met die droge notenworst, kun je daar dan nog iets mee, door het brooddeeg ofzo ?

  PS: Morgen doen we nog wel even verjaarsvisite via de skype he ? 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s