Een feestelijke dag.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Mijn wekker ging vroeg vanmorgen. Hoewel dit voor Hans geldt als uitslapen is kwart over zes in mijn geval vroeg. Zeker de laatste tijd wil ik er nog weleens een uurtje extra aan vast plakken. Ik sprong direct onder de douche, nam daarna een kop koffie en toen bleek het alweer kwart over zeven. Tijd om te gaan. Maar eerst nog even flink de ruiten van de auto schrappen. Een klusje waar Hans heel handig in is en waar hij natuurlijk ook zijn lengte mee heeft. Een paar halen en er was zicht. We genoten van een prachtige zonsopkomst tussen de nog steeds in het blad staande bomen op de weg naar Pécs. Ik kuste Hans als felicitatie met de geboortedag van zijn kind. Nou ja, kind. Tweeënveertig jaar is toch al een hele leeftijd voor een dame die moeder en toch ook tegelijk dochter is. In gedachten hoopte ik dat haar zonsopkomst net zo prachtig zou zijn.

We reden de parkeerplaats op, vlakbij het gebouw waar we moesten zijn. In de hal heerste al een hele drukte van mensen die veelal met papieren in de hand door het gebouw sjokten. Een portier wees ons de weg. Bij nummer vier stopten we en namen plaats op de oranje plastic stoelen. Hans werd al ongeduldig: “kun jij vragen of die mensen ook allemaal om acht uur een afspraak hebben?” Ik was het niet van plan en bedacht dat ik eerst maar eens even mijn beurt af ging wachten. Een deur ging open. Een vrouw met half lang blond haar en een modieuze bril liep op ons af. Met één hand in haar witte jas gestoken nam ze mijn papieren over en niet veel later werd ik geroepen en nog wel voor acht uur. Het was niet de bedoeling dat Hans mee naar binnen ging. Even werd er gesputterd maar later mocht hij zijn jas ophangen. Wel moest hij bij de kapstok blijven staan. Gelukkig was dat vlak achter mij. Mijn excuses voor mijn slechte Hongaars wapperde ze weg terwijl we samen mijn gegevens doornamen en ik op haar vragen keurig antwoord gaf. Op de meest vreselijke ziektes antwoordde ik natuurlijk “nee”. Bij roken en drinken antwoordde ik natuurlijk “ja”. Ze trok niet eens haar wenkbrauwen op en noteerde slechts. Maar toen kwamen er vragen die ik niet goed begreep en hier werd de actrice in deze vrouw zichtbaar. Ze stond op en beeldde haar vragen zo precies uit dat zelfs haar collega stopte met werken. Alsof we bij de cast van Hints beland waren. Gelukkig kon ik ook op dit toneelstuk steeds weer “nee” antwoorden.

Met een klop op de deur kregen wij toegang tot de neuroloog. Een vrouw, ook al met bril maar minder modieus. Haar weke lichaam was wit, haar handen als die van een peuter met lieflijk kleine deukjes er in. Ondanks dat ze een zachte stem had was haar manier van typen opvallend fanatiek. Na een kort gesprek mocht ik me uitkleden tot op mijn onderbroek. Ik waande mij in een paskamer van een lingeriewinkel, omdat er een poster hing waarop een bevallige vrouw schitterend wit ondergoed van Triumph aanprees. De arts wees naar het bed waarop ik moest gaan liggen. Ondertussen pelde zij een tandenstoker uit een wit papier. Een vreemd idee om nu toch je tanden schoon te maken tijdens een in-take gesprek. Maar ik vergiste me. Nog voor ik het door had begon ze met de tandenstoker in het vel van mijn benen te prikken. Of ik dat voelde? En of ik dat voelde! Ze prikte door tot ze al mijn zenuwbanen had gehad. Daarna kwam de bekende hamer met reflexen als gevolg. Ik had alles goed doorlopen. Om toch zeker te zijn dat ze niets over het hoofd heeft gezien moet er nog een mri-scan worden gemaakt. “Wil je morgen? Dan kost het 120 euro. Anders wordt het volgend jaar januari of februari”. Vertelde ze terwijl zij de prijslijst met ons doornam. Ik kon mijn oren niet geloven. “Dit is het systeem van de ziektekostenverzekering. Maar ik wil je aanraden gewoon te wachten tot januari, omdat ik geen moeilijkheden verwacht. Kun je zwemmen? Zwem dan zoveel mogelijk”. Kijk, daar heeft een mens wat aan. Zwemmen doe ik graag. Met de borstcrawl baantjes trekken en waar het kan een keerpuntje en de vlinderslag als afwisseling tussendoor. Ik heb nooit kunnen bedenken dat ik zo graag fysiotherapie zou hebben. Ik ben gewoon een grote geluksvogel, omdat er hier in Hongarije zulke fantastische faciliteiten zijn (ik heb begrepen dat het zwembad in Vlaardingen dicht moet vanwege bezuinigingen). En vanavond proosten we op een mooie afloop en op de verjaardag van Annatasja natuurlijk.

Mip

7 thoughts on “Een feestelijke dag.

 1. Hoe een afspraak in het ziekenhuis zo goed kan gaan! Toch geweldig dat het ook een keer zonder dat eeuwige wachten kan, bij een dame de intake doen die ook meewerkt en moeite doet en dan ook nog een adequate dokter die gewoon praktisch is en eerlijk over kosten en baten! Dat is toch wel een klein feestje waard! En snel weer naar het water. Veel groeten, Katinka

 2. Een zoen voor de zwemkampioen ! x
  🙂 Opkomen heb ik hem niet zien doen, maar mooi was het zonnetje hier vandaag zeker ook. En je woorden doen me nu ook stralen als de zon 🙂
  Oh, en de lamslever was niet te vreten, Milan vond hem zowaar wèl lekker, hij was wel perfect gebakken, mooi zacht enzo, maar ik vond hem veel te penetrant smaken, alsof je met je kop boven een kattenbak zat te eten. Weet ik dat ook weer.

 3. Lekker , zwemmen, hoop dat het helpt. Ben zelf ook weer gaan sporten. En het zwembad in Vlaardingen gaat helemaal niet dicht.

  groeten,
  Jan

 4. fijn dat je recept bestaat uit: veel zwemmen, niks MRI.on ieder geval nog niet.
  Hier duurt het ook lang eer je hiervoor in aanmerking komt onder het motto : tegen die tijd kunnen je klachten wel over zijn.
  Ben vorige week ook weer eens naar het zwembad geweest. Iedere dag kan je om 12 uur in een warm bad. Leek me heerlijk met mijn stijve rug en roote knieen. Dat was het dus ook, even, want toen ik een half uurtje baantjes had gezwommen keken mensen me bezorgd aan, moest ik niet onder de koude douche? ik had een hoofd als een boei. Nu moet ik dus kiezen of warm poedelen of koud zwemmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s