En toen gonsde het door het dorp.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Terwijl ik koffie maakte stond zij tegen het aanrecht geleund. We wisselden wat algemeenheden uit en natuurlijk de stand van de eieren. Hoe het mogelijk is dat onze kippen nog steeds elke dag een ei leggen en dat haar kippen (alle twaalf) de laatste drie maanden nog zelfs geen kalksteentje hebben gelegd. Na wijs beraad met mensen die er verstand van hebben vertelde zij haar conclusie: Gino is een fantastische haan die zijn kippen goed verzorgd. Toch had ik niet de indruk dat dit de reden van haar komst was.

De televisie ter sprake. Nu weet ik dat zij dagelijks naar vaste soaps kijkt. Maar daar ging het nu niet over. Ze had een serie gezien waarin veel Nederlanders voorkomen en had daarin ook onze vriendin E herkend. Bij toeval had ik die uitzending ook gezien, omdat iemand ons een email met een verwijzing naar het internet had gestuurd. Op de tekst bij het filmpje had ik niet zo gelet, omdat ze bij de Hongaarse televisie altijd een “voice over” gebruiken, iets wat ik nogal irritant vind. De buurvrouw zette haar handen in haar zij en ik wist dat er een aap uit de mouw moest komen. En die kwam dan ook. Ze had een nieuwtje voor mij. Ze had iets ontdekt, iets wat ik haar nooit verteld had. Ze verstevigde haar houding. Via de televisie had ze gehoord hoeveel pensioen elke Hollander krijgt.

Toen zij haar woorden sprak vroeg ik haar die te herhalen waarna ik in bulderend lachen uitbarstte. Ze zag de humor er niet van in. Ik riep Hans erbij en samen lachten we nog harder. Hoeveel? Tweeduizendvierhonderd euro! Dat zeggen ze op televisie. Iedere Hollander krijgt dat als pensioen! Ze verhief haar stem, alsof wij haar voor leugenaar uitmaakten en wij niet begrepen dat wat er op televisie wordt gezegd allemaal waar is. Ik probeerde haar uit de droom te helpen door uit te leggen hoe het Nederlandse systeem in elkaar zit en waar elke Nederlander op (nu nog) vijfenzestig jarige leeftijd, inclusief onze Koningin, recht op heeft. En dat dit zeker niet het genoemde bedrag is. Ook legde ik uit hoe sommige mensen aan een pensioen komen en daardoor inderdaad over meer geld beschikken. Hoeveel? Geen idee. Ze luisterde wel maar ik kreeg niet de indruk dat ze me echt geloofde. Voor haar zijn alle Hollanders rijk. Ze zag het op de televisie. Met dank aan degene die dit spookje (nee, geen verschrijving) de wereld in hebben geholpen. De batterijen van onze deurbel zijn na het vele drukken er op nu leeg en dat laten we ook even zo. Er zijn namelijk meer mensen die televisie kijken en goed nieuws gaat als een lopend vuurtje door het dorp.

Mip

6 thoughts on “En toen gonsde het door het dorp.

 1. Ja…..ik zag het filmpje ook, kan het nu even niet terugvinden,dus weet niet WIE het in het filmpje noemde, dat bedrag, maar wel dat in de aankondiging al gesproken wordt over 600.000 huf per maand pensioen ( en dat is omgerekend op een koers van 250 inderdaad 2400 euro) en dat mijn wenkbrauwen toen ook grote hoogten bereikten…
  Of de aankondiger het ook had over “voor elke nederlander” weet ik niet meer, maar dat maakt ook niet zo veel uit. Mensen luisteren slecht en onthouden wat ze willen onthouden, toch? Ook zonder de TV krijgen wij regelmatig vragen over ons inkomen en dan maken we vaak een lijstje van wat wij Nederlanders daarvan moeten betalen en hoeveel alles in NL kost. Vooral huurprijzen, uurlonen van bv. bouwvakkers of electriciens, ach er is veel waar wij in hongaarse ogen erg veel voor moeten betalen en dan komt e.e.a. een beetje in een ander perspectief,. Maar dat we in Hongarije rijk zijn praat je niemand uit het hoofd en das ook niet helemaal onterecht, denk ik, Zelfs ondanks de verschillen tusssen Nederlanders onderling die er zijn. Wij waren laatst in een hongaars dorp waar een gemiddeld gezin per maand van een uitkering moet (over)leven van plm. 50 euro…

 2. Tja, fictie & feiten. Welke beelden zouden wij weer hebben van anderen en stemmen deze beelden overeen met de werkelijkheid? En hoe groot is de teleurstelling als een beeld moet worden bijgesteld. Hoe wantrouwend kan je worden? Laat je je direct overtuigen? Of denk je dat “DE WAARHEID” wel ergens in het midden zal liggen? En wat moet je er dan mee?

 3. Ik vind dit toch best wel scary hoor.. straks hebbie weer een bijl door de tuindeuren omdat ze nu echt overtuigd zijn dat er wat te halen valt, getverderrie… is hier via de nl pers/ambassade niet iets aan te doen ofzo, moet echt rechtgezet worden hoor!

  Kus, Tas

 4. Ik vind dit gewoon een slecht stukje t.v. maken, ik heb gevraagd of onze hongaars/ned. vriendin het ook wilde bekijken, ik ben al vaker met onze hongaarse vrienden bezig geweest , maar ze geloven dus niet dat wij zoveel vaste lasten hebben p.m.Ik heb wel eens de neiging gehad om de bankafschriften op tafel te gooien. Maar hoe krijg je dit uit de wereld?
  I.i.g. sterkte ermee, en zoals wij in ned. zeggen , er zal heel wat water door de zee stromen voor de waarheid boven tafel komt.
  Want je kan kan uitleggen wat je wil , ze willen het niet snappen, dus de rek .van de schilder, de timmerman enz. zal de komende maanden fiks hoger uitvallen voor verschillende hollanders. Groetjes.

 5. Kan je niet gewoon wat ‘artistieke’ vodden voor de ramen hangen? Of een manke koe aanschaffen? Jullie zijn voor je dorpsgenoten gewoon te perfect denk ik en daar is makkelijk zat wat aan te doen. Maar ja, waarom zou je. Ook hier te lande wordt volop op basis van ongefundeerde vooroordelen geredeneerd en gehandeld. Ik bedoel: 130 km (omdat het nou wel schoon genoeg is), provincie Flevoland versus staat (de EHS alsnog ten uitvoer gebracht) enfin, zo lusten we er nog wel een paar. En misschien moet je de dorpelingen wat genoegdoening gunnen met hun merkwaardige perceptie, want ze hebben het blijkbaar al rot genoeg. Als ze maar wel der lui klauwen thuis houden, want anders stuur ik m’n jongens op ze af. Haidewietska!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s