Een heerlijk avondje.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Toen ik de bek van de schaar dichtkneep volgde een zachte knak met een sappig geluid. De tak van de frambozenstruik belandde op de grond. Een lieveheersbeestje vloog op. Ik knipte door en hing mijn jas over de stoel, omdat de zon vurig op mijn rug scheen. Het viel me op dat de takken nogal groen waren voor de tijd van het jaar en enige verbazing overviel mij toen ik de nieuwe uitlopers zag. Ondertussen kwamen paard en wagens voorbij met daarop Míkulás en zijn gevolg die zoetigheid uitdeelden aan de jubelende kinderen. Míkulás had het duidelijk warm met die plakbaard en die mijter en met de zakdoek in zijn hand veegde hij af en toe het klamme zweet weg.

Zo half in de middag maakten wij ons op voor vertrek naar onze vrienden K en P. Omdat het nog licht was deed ik een poging om de kippen alvast in het hok te krijgen. Een slapstick voltrok zich voor de ogen van nieuwsgierige honden die maar niet begrepen waar ik nu mee bezig was. Fladderend en rennend ontweken zij net de ingang naar het hok. En toen een achter gebleven kip met een zojuist gevangen muis in het tuinpad verscheen liet ik mijn poging voor wat het was. Ze renden er met z’n allen achteraan tot de muis als kauwgom tussen twee kippensnavels uit elkaar werd getrokken. Het plan was Jolene mee te nemen maar we besloten anders. Omdat er nogal veel vossen zijn bestaat het gevaar dat die, bij het invallen van de avond. gemakkelijk de tuin in kunnen. Een strooptocht in het kippenhok is dan een kwestie van luttele seconden. Maar zie hier Super Jolene die met haar kleine formaat maar oh zo grote bek alles verjaagt wat in de tuin beweegt. En hoe vreemd het ook mag klinken, zij dient als beschermelinge voor onze kippen. Dat “onze” is het juiste woord want andermans kippen lust ze nog steeds rauw.

We vertrokken eerst naar Pécs om nog even wat boodschappen te doen en daarna door naar onze vrienden. In de winkel leek alles gratis. Files bij de kassa met karren vol snoep en andere zoetigheid. Ook hier is het een feest van suiker. Eenmaal op weg waren wij blij met de koeltas want buiten was het nog steeds warm. De zon zakte prachtig in vol ornaat en pas rond vier uur voelde de temperaturen weer wat winters aan.

We hadden een ontzettend gezellige avond met lekker eten, mooie drankjes en gesprekken die er toe doen. De mannen in de keuken en K en ik lekker in de warme en gezellige woonkamer. Het was voor mij even wennen maar het voelde goed om me eens een keer niet met eten te bemoeien. Wie weet gaat dit wel bevallen. De avond vloog voorbij en bij het vertrek knoopten we onze jassen nog eens goed dicht om de kou buiten te houden. We reden naar huis en lieten de avond nog eens passeren. Buiten schermde de maan, de verwarming ging lager en met de jassen losgeknoopt deden we het raam nog maar eens een stukje open. Met 11 graden boven nul was het toch wel een zomerse St. Nicolaas avond.

Bij thuiskomst stonden de honden ons al aan de poort op te wachten. Snel rende ik naar het kippenhok om te bezien of Jolene haar taak voor deze avond goed begrepen had. En dat had ze, de hele club zat compleet op stok waarna ik met een gerust hart de deur kon sluiten. Ja, kippen als je ze hebt ga je er echt aan hechten.

Mip

5 thoughts on “Een heerlijk avondje.

 1. Goed gedaan Jolene! Wat een leuk kippenfilmpje. Vandaag was het ook weer zo’n zachte, zonnige dag. En ja, dat lui in de kamer zitten terwijl anderen koken, en dan ook nog met een gevuld glas wijn in de hand, daar zou ik aan kunnen wennen….
  Groet en een fijne avond.

 2. Kippen zijn leuk! Het kunnen echter ook moordzuchtige monsters zijn, zo blijkt uit het verhaal over de muis. Ik was er ooit ooggetuige van dat de kippen “er als de kippen” bij waren toen ik een aantal nesten met jonge muizen aantrof. De naakte jonge muisjes werden als een delicatesse opgeschrokt en de wat grotere werden inderdaad uitelkaar getrokken. Je vraagt je dan af welk dier een jonge muis beter kan tegenkomen: een kat, een hond of een kip.

  Voor het overige is het onverstandig om bij daglicht achter een kip aan te rennen. De kip gaat alle kanten op. Loop je echter voor een kip uit met iets lekkers, dan komt deze achter je aan. Als je vroegtijdig de kippen wilt opsluiten, lok je ze naar het kippenhok met wat voer.

  Zojuist ook de culinaire avonturen (en avonduren) gelezen bij K en P. Heerlijk om met vrienden je een avond te voeden met intellectuele, spirituele en culinaire input!

 3. Ik heb jullie mailadres niet meer dus op deze manier: wij zijn super benieuwd naar het kalfslever recept! Kun (en wil) je die naar ons mailen Hans?
  Het leuke filmpje van de kippen bekeek ik zojuist met zelf verse walnoten én verse hazelnoten aan het knabbelen: biologisch uit een tuin in het Groningse Wildervank waar inmiddels 7 kippen en 3 hanen rondlopen: echt idyllisch.
  De eitjes zijn ook zo lekker en klein; vanmorgen de laatste opgepeuzeld precies kort genoeg gekookt. Barbara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s