Ingeburgerd.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Hoewel er hier in Hongarije niet echt een cursus voor bestaat, zoals in Nederland, heb ik toch het idee dat wij het afgelopen jaar zijn ingeburgerd. Misschien nog niet helemaal, maar we zijn een heel eind op weg. Hoe hebben wij dit onderricht van de Hongaarse cultuur ondervonden? Aan den lijve. En wij noemen dit de wachtkamercultuur.

Wij begonnen natuurlijk bij huisarts Eva. Daar leerden we uren wachten maar tegelijk ontdekten we als we gewoon even belden dat we dan keurig op de afgesproken tijd werden binnen geroepen. Bij de uroloog hebben we ook uren doorgebracht op plastic stoelen tussen veelal zuchtende mannen. Communiceren leer je niet echt in zo’n wachtkamer. Dat was wel anders bij de oncoloog in Budapest maar daar breng je dan ook gemiddeld drie uur met elkaar door. Het zou wel vreemd zijn als daar geen gesprek uit voort zou komen. Ondertussen raakten we door de wol geverfd en draaiden we onze hand niet meer om toen wij bij de radioloog een overvolle kelder met wachtenden zagen. Of het laboratorium waar tientallen mensen keurig in de rij stonden te wachten tot hun nummer werd opgeroepen. Bij de reumatoloog ging het wat rapper maar bij röntgenafdeling zat ik weer gewoon een uur in mijn eentje. Niemand voor me, niemand achter me. Bij de neuroloog leek het alsof het wachten lang zou worden maar deze volle gang bleek plaats te bieden voor meerdere patiënten en verschillende artsen. Dan valt een uurtje vanzelfsprekend mee. Het leukste wachten was trouwens in Pécs toen wij een gebouw binnen stapten waar Hans zijn eerste echte Hongaarse pensioen ging aanvragen. Althans, het ging om wat stempels en kopieën die door speciaal daarvoor opgeleide mensen wordt afgehandeld. Wij hadden nummer 97 en nummer 51 stapte net de deur van het afhandelingskantoor binnen. We hebben onze strategie gewijzigd en dat heeft de betekenis dat je overal de humor van in moet zien. We hebben samen (Hans is daar beter in maar ik leer snel) mensen zo aan het lachen gekregen dat er tranen aan te pas moesten komen. En toen waren we ineens aan de beurt, de tijd vloog echt voorbij. Vanaf nu zullen we dus als komisch duo door het leven gaan als het om volle wachtkamers gaat.

Wat maakt het uit, op je pensioen moet je ook jaren wachten.


Maar het fijnste wachten is in het zwembad van Szigetvár. Het duurt nooit lang, de elektrotherapie werkt fantastisch en de massage is om te kwijlen. En de mensen zijn aardig. Wie wil er niet wachten op mensen die je beter maken en nog aardig zijn ook?

Vanmorgen om acht uur hebben we Laci en Eszti opgepikt om het jaar mooi af te sluiten. Ik had mijn laatste afspraak van dit jaar en vonden dat wel een feestje waard. We reden naar Szigetvár, zij en Hans verdwenen in het warme water. Ik liet de fantastische behandeling volledig over me heen komen en voegde me later bij hen in het water. Om elf uur dekten we de tafel op de bovenverdieping en genoten van de door ons meegenomen picknick. Laci en Eszti lachten, ze straalden zelfs een beetje. Ze zagen er gelukkig uit en eerlijk gezegd was dat alweer een tijd geleden dat we dat gezien hadden. En de picknik was het afsluit stuk van onze inburgeringscursus. Vers gebakken witbrood, gerookte ham van onze dorpsrokerij, kolbász, salami, fikse omelet van onze eigen Gina’s en als afsluiter chocoladetaart van eigen hand.

Wat fijner dan een warm bad en dan.... eten
Gelukkig? Ja en Nieuw jaar natuurlijk ook.

Gelukkig nieuw jaar!

Mip en deze keer natuurlijk ook van Hans.

5 thoughts on “Ingeburgerd.

 1. Ingeburgerd zijn jullie zeker maar gelukkig nemen jullie niet alles over van onze medeburgers. De NL-se strijdlust is er nog en het woord lehet wordt gebruikt met humor en niet als waarheid.
  Ik had jullie wel een inburgering gegund in de rij voor het theater en de wachtkamer van de goudsmid ipv deze dokters…..maar wie weet wat het nieuwe jaar allemaal gaat brengen!
  Veel geluk in het Nieuwe Jaar.

 2. Inburgeren in Nederland moet je vanaf 1 januari zelf betalen zo’n 275 euro.
  Weer een goede stimulans voor alle mensen die hier hun leven willen opbouwen maar niet heus.
  Wachttijden in Nederland zijn misschien iets minder maar met een goed gesprek met de mensen die er zitten verkort de tijd inderdaad.
  Hadden we in Nederland ook maar van die mooie baden, in Vlaardingen is door de bezuinigingen het zwembad 2 dagen gewoon dicht.
  Ik wens jullie een goede jaarwisseling toe en het allerbeste voor 2012.

 3. Het regent wensen voor jullie. Ik stuur ze van harte. Pluk ze elke dag. Zwem in de druppels. Laat paraplu’s in de bakken. Kom er in om, wentel je teefjes.
  Wensen als regendruppels: ze komen uit de hemel vallen. Voor jullie!! Een fantastisch 2012. trouwens 2011 was ook erg leuk, als je humor hebt. En 2013 wordt ook dolle pret. De wereld is dan helemaal niet vergaan. We hebben een fijne doorstart met elkaar gemaakt. Omdat het wensen regent.

 4. wachtkamers ,ik kan me herinneren dat je daar een grote schurft aan had Hans en als het te lang duurde in de Daniel drukte je snor en maakte een nieuwe afspraak met veel gemopper. Nou ja, andersom dan.
  Door mijn werk ben ik ook een wachtkamer kletskont geworden. eerst kijken ze je aan met een gezicht van : laat me met rust, ik pieker, maar als het lang duurt zijn ze wat blij met wat afleiding.
  Toen ik langer daar werkte voelde ik me de wachtkamer conferencier en daar ben ik nog trots op.
  Picture: moeder Aad, vader Nico en zus Lena zitten in de wachtkamer van de Daniel. Natuurlijk ga ik ze begroeten, kus, kus, hallo mama, kus, kus, hallo papa, kus, kus, hallo zus. Zit er een wildvreemde man naast: en ik nou? Natuurlijk, kus, kus,hallo vreemde man. Gelach alom, heerlijk in zo’n trieste omgeving.
  Blijf het doen, dan zijn er geen cliniclowns meer nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s