In de ban van……

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

De zon brak niet door vanmorgen. Een zweem van vreemd blauw licht viel over de straat. Een dun laagje sneeuw, het begin van wat al zo lang verwacht werd. Mijn vorige relaas over de (te) warme winter was geen klacht maar een constatering. Dat heeft olh (voor niet gelovigen onder ons: sms-taal voor onze lieve heer) niet helemaal goed begrepen.

Al de hele week zijn we in de weer, omdat weerstations ons in de ban houden van dingen die zouden moeten gaan komen. Een deel van de houtvoorraad is nu opgeslagen op het terras. Vlak bij huis en zo voor het grijpen. Koelkast, vriezer en de voorraadkast puilen uit met etenswaar. Voor het geval we de deur niet meer uit kunnen. In het kippenhok ligt een dikke verse laag stro, zodat ze er warmpjes bijzitten. Het weer alarm voor onze regio is een halve meter sneeuw of meer. En koud! IJskoud!

Dieren zijn mooie wezens. Poezen ZsaZsa en FeFe hebben een mooie jas maar eenmaal buiten in de kou wordt het een echte heuse bontjas. Inclusief hoge kraag en moffen (voor niet bontkenners: dit zijn geen Duitsers maar een mof is een verbindingsgreep van bont die rondom afsluit) aan de poten. Kippen houden niet van sneeuw maar Gino en zijn Gina’s lopen tot twee keer zichzelf opgeblazen rond in hun dikke warme verenpak. Pip en Beau blijven in beweging en ook hun jas is dik genoeg tegen de snijdende kou. En Jolene? Die ligt in haar mand bij de kachel en rilt al bij de gedachte dat ze naar buiten zou moeten.

De kachel snort niet. Het vuur raast bijna door de kandálló om alle vertrekken genoeg te kunnen verwarmen. Alle dikke truien, broeken en thermokleding hangen aan het wasrek te drogen, zodat we schoon en welriekend de kou kunnen gaan bestrijden. De sneeuwschuivers staan klaar. En nu alleen nog even afwachten of de weersvooruitzichten kloppen.

En de plaatjes? Die volgen zo snel mogelijk.

Mip

2 thoughts on “In de ban van……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s