De lente lonkt.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Dat zal P leuk vinden zei ze. Hij heeft er zelf ook zo één gehad. En P vond het leuk en vertelde enthousiast dat het zijn eerste auto was. De architecte lachte breeduit en vertelde dat ook dit haar eerste auto was. Al twintig jaar. Zo’n oude lelijke eend roept altijd maar weer mooie herinneren op.

De architecte kwam even langs om haar plannen te ontvouwen voor de nieuw te bouwen kerk en tevens multifunctioneel gebouw hier in het dorp. Als het wordt goedgekeurd door de bisschop van Pécs krijgt ons dorp er een prachtig object bij.

In huis hadden we ook een eend maar dan gebraden in sinaasappel en witte wijn. Van de week kregen we hem aangeboden na een mooi boeren leven. Niet opgehokt of aan de ketting maar heerlijk snateren op zoek naar lekkere dingetjes die een eend kunnen bekoren. Dat proefden ook K en P die na zes weken in Nederland te zijn geweest weer zijn neergestreken op hun Hongaarse landgoed. Ze brachten een tas vol heerlijkheden mee die hier niet of in ieder geval heel moeilijk te vinden zijn. Een tas vol “schatten” zou je het kunnen noemen. En daarom bracht de eend uitkomst, omdat het altijd feestelijk is om te maken en te eten. Vooraf maakte ik een bouillon van kalfsbotten die we in eerste instantie voor de honden kochten maar bij het uitpakken van functie veranderden. Eenmaal uitgekookt waren de honden er toch ook gewoon gelukkig mee. En omdat ik toch lange vingers had gemaakt besloot ik daar ook maar gelijk een tiramisu van te maken. Een nagerecht dat vult zullen we maar zeggen. Nu geniet ik altijd van eten maar eigenlijk nog meer van gasten die aanschuiven en genieten van alles wat hen voorgeschoteld wordt. En zo’n dag was het gisteren.

Wat ook in huis staat zijn potjes. Potjes vol aarde met daarin zaden die mogen kiemen om straks weer een mooie plek in de moestuin te krijgen. Rest nu nog een doos vol zakjes zaad die straks de volle grond in mogen. De sneeuw is bijna gesmolten alleen op schaduwplekken is nog slechts een herinnering van hevige sneeuwval. De lente schurkt nu tegen de winter aan. Ik hoop dat ze snel wint die lente, de winter heeft nu wel lang genoeg geduurd. De griepgolf trouwens ook.

Mip

3 thoughts on “De lente lonkt.

  1. Nou, het was zeker een warm welkom en een grote culinaire verwennerij. En telkens verbazing dat je nou net toevallig lange vingers hebt gemaakt, net toevallig ons huwelijks soepje serveert, net toevallig een eend in de pan hebt.
    En uiteraard leuk om weer bij te kletsen en de afgelopen 6 weken door te nemen.
    En wat zijn die honden toch lief!

  2. Ik blijf aan het feliciteren met ontvangen prijzen….van harte dus en…helemaal mee eens dat ie bij jullie terecht kwam! Goed medicijntje tegen de griep? Kun je er gewoon een palinkaatje op drinken en snijdt het mes aan twee kanten! Proost!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s