De Zwarte Vlag

Aan wat vroeger een stadhuis was, maar nu slechts een dependance, hangt altijd trots de Hongaarse vlag. Pal daarnaast is nog een vlaggenhouder tegen de muur gemonteerd en daarin past vlaggenstok met vlag voor bijzondere gelegenheden. Meestal is dat eens in de zoveel weken de zwarte vlag.
Die geeft aan dat er weer eens iemand is overleden en soms maken we grapjes als we er langs rijden en er dus een keer géén zwarte vlag uithangt.. zo in de trant van “Wat is dat… wordt er niet meer overleden, dan?”
Het is een wrange humor die me al heel lang en vaak heeft overeind gehouden want er gaan hier wat mensen veel te vroeg dood.De uraniummijn.. zo weet de een en ja, wat dacht je van Chernobyl.. merkt dan de ander weer op.
Kanker is hier een opvallend vaak voorkomende ziekte en ook onze huisarts, een vreselijk aardige vrouw waarmee we regelmatig contact hebben, beaamd dat velen daaraan ten onder gaan.

Veranderingen
Een aantal jaren geleden kwam bij ons aan de overkant een ander gezin wonen en vanaf het moment dat ze hun intrede deden werd het daar stukken gezelliger. De jaren ervoor hadden aan die overkant drie bewoners vrij kort na elkaar het loodje gelegd en dus was het wel eventjes genoeg zo.
Met nog drie kinderen in huis was het een gezellige boel waar de tuinen werden bijgehouden en alle achterstallig verfwerk werd ingehaald. Fleurig en sfeervol zou je het kunnen omschrijven en de hoofdmotor was altijd de vader des huize… János. Hij plaagde me vaak en sprak me aan als papa.. wat hier zoveel betekend als opa… een soort Geuzennaam volgens hem.
Veel plezier hebben we met elkaar gehad en altijd tijd voor een beetje beppen. Zijn vrouw is meer het bescheiden type die niet zoveel laat merken van wat ze denkt of voelt en kon het vanaf dag één heel goed vinden met Míp. Kook- en tuintips werden uitgewisseld en vaak ook werden oogst van tuin en kippen gedeeld.

Kwaad… boos…
Op het moment dat bij mij een tumor werd ontdekt was het ook voor János prijs. Niet helemaal duidelijk waar zich het ‘kwaad’ bevond, maar wel dat het van een andere aard was dan die traag groeiende duivel van mij. We deelden soms artsen, ziekenhuizen en uiteraard de verhalen en ergernissen over de stand van de gezondheidszorg daar waar het financieel minder draagkrachtigen betrof.
Omdat ik het wel een mooie uitdaging vond besloot ik hem vanaf het begin regelmatig te fotograferen en zo de vorderingen te volgen met daarbij wel de afspraak dat ik ook door zou gaan wanneer het allemaal slecht zou gaan aflopen.
Vanmorgen zijn we samen weer even bij hem geweest en daar ligt inmiddels dus een hoopje mens die nog slechts de woorden ‘niet goed’ kan uitspreken. Hij is loeiheet en ondertussen heeft hij het verdomde koud. De artsen in het ziekenhuis hadden hem twee weken geleden meegedeeld dat ze verder niets voor hem kunnen betekenen en dat hij voor het vervolg dus bij de huisarts moet zijn.
Daar lig je dan…. niet meer slapen… niet meer eten en met een inmiddels verdubbelde dosis morfine tegen de ondraagbare pijnen. Ja, ik heb foto’s van hem gemaakt en zal die ter zijner tijd in een document vatten… als eerbetoon en gelijk als aanklacht tegen het achterblijven aan steunvoor mensen zoals hij.
Vanmorgen heb ik met hem geknuffeld en zijn hoofd vastgehouden en beloofd dat we er altijd voor hem zullen zijn…. maar dat dit van korte duur zal zijn staat wel vast.
Ik kon met moeite de woorden horen die hij mij toefluisterde…… “Nem jól….. Hansiká…. Nem Jól….” Vanaf nu dus geen opa meer, maar Hansje…..
Hanszio.

Nem jól... Hansiká.... nem jól...

6 thoughts on “De Zwarte Vlag

  1. Triest, en ook warm. Zo blijft hij toch een beetje bestaan. Die rotziekte zal (of is inmiddels al) doodsoorzaak nummer 1 zijn, en er is nog steeds, ondanks de vele milliarden, geen kijk op een oplossing. Ben bang dat het alleen maar erger wordt. Sterkte in de strijd.

  2. Ja , zijn ogen laten zien hoe blij hij met jullie is.In en in treurig verhaal, maar toch mooi en zijn “Hansje” zegt alles. Dat is een mooie gewoonte in het hongaars en spreekt van liefde en warmte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s