Een broedse kip.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Eén van onze Gina’s is broeds. Lekker belangrijk zul je denken. Dat is het zeker. Voor iemand die nog steeds in de “kippen-leer” is een waar natuurverschijnsel. Hoe zo’n kip van lieve schat kan veranderen in een soort feeks. Nee, nee niet tegen mij. Bij het dagelijks schoonmaken van het hok mag ik dicht in de buurt komen. Maar zij heeft zo haar redenen om anderen te weren.

Van vriendin E kreeg ik bevruchte eieren waaruit Dikke Dames moeten voortkomen. Ook kreeg ik eieren waarin zich een soort witte kakdames met een veren hoedje ontwikkelen. Alleen blijft de vraag: wordt het een meisje of wordt het een jongetje? Mij is verteld dat 70% van de eieren die uitkomen hanen zijn. Er liggen er negen. Volgens kenners moet het een oneven aantal zijn. Maar volgens vriend A kunnen kippen niet tellen en is het onzin. Verstand heb ik er niet van maar toen Gina van de week even haar rek en strek oefeningen deed, na dagen van broeden, kon ik een blik werpen op haar nest zag ik de eieren drie bij drie gerangschikt liggen. Ik ga er dan toch maar vanuit dat kippen wel zeker kunnen tellen.

Toch waren het eerst tien eieren. Een kleine hond genaamd Jolene heeft er eentje gestolen. Niet dat wij wisten dat het een bebroed ei was want dat bleek pas later toen Hans een prachtige cake ging bakken. Alle eieren stuk voor stuk apart breken, controleren en daarna pas bij het meel. Even mengen en dan toch nog maar een eitje erbij. Inderdaad zonder controle direct bij het beslag. Een bebroed ei is rood weten wij nu. Ze pikte het ei uit het nest toen ze zag dat Gina eraf was. Ze liep het trapje op en daarna was het een kwestie van voorzichtig weer naar beneden met het ei in haar bek om het daarna met haar tanden (lees grommend en liptrekkend) te bewaken. We zijn gewaarschuwd. Heeft ze nu geen enkele aandacht voor de grote kippen of de haan, de vos in haar is nog steeds gek op bebroede eieren en kuikens. Komend weekend weten we meer.

Daar ligt ze dan in de bench van poes Zsazsa, die er zelf ook nog een dagje in door heeft gebracht maar erachter kwam dat een kippenhok eigenlijk niets voor een poes is. Teveel gekakel.

Mip

6 thoughts on “Een broedse kip.

  1. Mooi, dat Gina nu in de poezenmand ligt en nu maar wachten wat eruit de eieren komt. En wat als alle eieren uitkomen.Het hok wordt dan te klein voor alle kuikens. Spannende weken worden dat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s