Rouw.

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Het was de dag dat de zomer zich werkelijk aandiende. 21 juni 2012. Een dag om in je eigen vet gebraden te worden. Nu heb ik dat niet zo heel veel maar wel genoeg om aangeschroeid te worden bij een temperatuur van 37 graden. We blusten onze huid in het zwemwater van Szigetvár, slopen naar de schaduw van één van de grote bomen om niet veel later weer een duik te nemen. We kwamen dorpelingen tegen met hun kinderen die van Hans wel graag wilde leren om een echt bommetje te maken. Weer een andere bekende vertelde dat het water van het Balatonmeer op dat moment al boven de dertig graden was. Ik dacht aan dode vis en troebel water en vertelde aan Hans dat dit echt een dag voor de dood was.

Ze kwam me tegemoet met natte wangen vol zilte tranen. Zijn dood was alsnog als een schok aangekomen. Erszi pakte me vast en zei: nooit meer Mip, gyere ide!!(kom eens hier) en nooit meer Hanzikám (Hans, mijn vriend). We keken samen naar het witte laken waarvan de kleine welving een hoopje mens verried. Jánosz is dood. Slechts 56 jaar, we hebben hem veel te kort gekend.

Maar ook in Nederland sloeg het noodlot toe. Dinsdag stond ik op het punt mijn oudste zus te bellen toen er een “ping” klonk. De “ping” van email. Het was mijn andere zus met een onheilspellend korte email. Ik belde haar eerst en met lood in mijn schoenen hoorde ik haar zeggen: ja, vanmiddag om twee uur, rustig in zijn slaap.

Mijn zwager Ton is getrouwd met mijn oudste zus Riet. Een zeeman die alle wereldzeeën heeft bevaren. Hij hield van de zee maar nog meer van mijn zus. Amper twee jaar geleden waren ze vijftig jaar getrouwd en nog nooit van mijn leven heb ik een stel gezien dat vanaf seconde één verliefd op elkaar is gebleven. Ze zouden er op hun gemak nog minstens vijfentwintig jaar bij doen, tot het noodlot genaamd kanker toesloeg. Ze heeft hem verzorgd tot zijn laatste zucht en toen hij daarmee stopte zei ze zacht: Ton, je moet wel doorademen anders ga je dood!
Ton, volgende maand zou hij 76 geworden zijn. Ik heb hem mijn leven lang gekend alsof het mijn broer was en ik had hen samen nog zo ontzettend veel mooie en gelukkige jaren gewenst.

Mip

7 thoughts on “Rouw.

 1. lieve Hans en Mip, Heftig om in korte tijd 2 mensen te verliezen die je dierbaar zijn. Wij hadden hier vorige week ook onze portie, toen de vader van een vriendin in 2 weken weg was, helemaal vol uitzaaiingen, 72 jaar. Heel veel sterkte van ons.
  Hans en Vera

 2. wat rot voor je zus en uiteraard ook voor jullie. Het leven stopt, dat weten we, maar nee, nu nog niet, zo denken de meesten van ons. Vanmiddag bij de vaatdokter en ik ben me heel erg bewust dat we iedere dag samen met beide handen moeten aanpakken.
  Ook wij zijn bijna 50 jaar getrouwd, in december en ook Frits is bijna 76, maar hij is er nog. Sterkte lieverds.

 3. Hallo,

  Ook ik ken jullie niet persoonlijk, toch een reactie…..

  Heel veel sterkte met dit verdriet.

  Warme groet, Rita, Monyoród.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s