Hitte bestendig?

KortLevens verhalen en andere dierenvertellingen.

Het was even een klein gevecht tussen de Gina’s maar uiteindelijk was er één die won. Jorien en ik keken samen naar de glinstering in het zonlicht. Eerst dacht ik dat het een grote worm was, de platte kop en de mooie huid kwamen niet overeen met een worm. De ringslang vocht nog voor zijn leven maar tussen de snavel van de kip had het beest geen schijn van kans. Jorien pakte snel haar fototoestel edoch binnen de kortste tijd was de slang al in de kip verdwenen. Ik dacht nog bij mezelf dat hij als mooie tas niet zou misstaan. Hoewel, als sier randje van een tas, want zo groot was de slang nu ook weer niet.

Het is alweer vijf jaar geleden dat zij hier waren. Jorien en Eric, onze voormalige achterburen. Dit keer kwamen ze met het vliegtuig en huurden een auto in Budapest om zodoende de omgeving een beetje te verkennen. Maar toch bepaalde het lot iets anders.

Ze waren van plan om blakend bruin van hun vakantie terug te keren. Toch werd de schaduw van het kleine park waar de caravan staat voor een hele week hun beste vriend. De hitte beheerste (en nog steeds) ons aller leven. Waar vooral bij aangetekend moet worden: Niet bewegen, dan valt alles mee. Honden krijgen regelmatig een douche om vooral niet tot het kookpunt te komen, poezen verschansen zich in de schaduw en de kippen liggen met open snavels en afstaande vleugels in de koelte onder de caravan. Maar de mannen die de nieuwe muren voor het hek bouwen werken door in de brandende zon. Eerst nog in keurige kleding maar niet veel later slechts in korte broek.

Het hek is eigenlijk de rode draad van deze afgelopen week. Nog net konden zij hun huurauto het terrein oprijden toen een nood hek werd geplaatst en het oude hek werd gesloopt. Onze auto stond gelukkig voor de deur want de doorgang was slechts bedoeld voor personen en niet voor auto’s. Natuurlijk, als ze het hadden gewild was er altijd de mogelijkheid om de auto buiten te zetten. Maar om redenen van “teveel gedoe” bleef de auto waar hij stond. Onder de bomen, in de schaduw. Want juist ook door die hitte verschroeiden hun plannen en genoten zij des te meer van hun koele plek bij de caravan.

Het werd een leuke, prettige en plezierige week. Kwamen wij dan niet buiten het hek? Ja, natuurlijk wel. We zwommen in het zwembad, we zwommen in het meer samen met Jolene die de verkoeling van het water nog steeds niet kan waarderen. We pikten tegen de avond een terrasje in Pécs waar het nog 41 graden was. Bezochten onze vrienden P&E die heel graag hun nieuwe aanwinst wilde tonen: een hondje van zes weken oud en door het lot van toeval bij hen terecht gekomen. Eén van hun gasten had een pup besteld bij de eigenaar van een zwangere “straathond”. Maar eenmaal terug in Nederland zagen zij er toch van af. Het hondje keek naar E en de zaak was binnen enkele seconden beklonken. En terecht. Kijk maar eens naar die foto. Ook ik zou niet bestand zijn geweest tegen zo’n blik.

Duna is haar naam.

We kookten samen.

En de “sla” mocht natuurlijk niet ontbreken.

Gewapend met hoed tegen de zon.

Oefenen in luisteren naar “de vrouw”.

Nee, geen speedboot aan de Riviera! Maar een fluisterbootje op het meer.

Heerlijk samen te water.

Hier komt Hans dan steeds om half vijf zijn bed voor uit. Pompoenen die straks pitten geven en pitten die straks olie geven.

En vanmorgen vertrokken ze alweer. Eerst nog drie dagen Budapest en dan weer terug naar Holland.

En gisteren, toen hun auto buiten het hek was gebracht, reden we naar Pécs voor een ijsje en een ijskoude bier op het terras maar door de temperatuur die boven de 40 graden lag besloten we weer snel om naar huis te gaan. Naar onze vriend, de schaduw.

En ondertussen moet de moestuin natuurlijk wel voorzien worden van water. Hans, om de dag vroeg in de morgen, trouw met het water langs alles wat behoeftig is. En ik, op zoek naar dingen die willen groeien om ze later in de keuken te verwerken. Het is dit jaar een harde dobber de moestuin. Maar ach, als we dan de smaak van snijbiet weer proeven en de verse pesto bij de verse pizza, dan weten we dat we het toch ergens voor doen. Goede smaak.

Mip

7 thoughts on “Hitte bestendig?

 1. Prachtig die sla! En die hondjes, allemaal lief. Ik kan niet wachten tot het koeler wordt…is niet uit te houden en niks doen is ook zo niks….
  Staat het volgende bezoek al weer klaar of mag je nu even uitrusten?

 2. Ben alleen jaloers dat ze bij jullie in de buurt waren, maar die temperatuur zou ik niet kunnen uithiuden en ik durf te wedden dat de 3 dagen Boedapest er 2 worden en ze blij zijn weer in het koele nederland te zijn. Prachtige plaatjes weer.ß

 3. Vandaag “maar” 29 graden…voelde al als een opluchting! Die sla…geweldig dat je in die hitte nog zo iets moois kunt oogsten! Dankzij Hans dus, begrijp ik.Hier doet Eddy ook zijn best en begietert en besproeit om half 6 smorgens de tuinen. Intussen koffie zettend voor onze werkende mannen die om 6.30 op de stoep staan en in de bloedhitte gewoon keihard doorwerken….Heb vandaag maar een enorme pan lecsó gekookt voor ze in mijn relatief koele keuken, pffff….Hoe is het met jullie zonneovenexperiment?
  Alles lekker snel klaar zeker? Willen er binnenkort graag een keer over praten, als jullie een beetje uitgerust zijn en wij ook (van onze net vertrokken gasten 🙂 ) Liefs!

 4. Kippen kunnen killers zijn! Ik heb ze ooit muizen zien verscheuren. Uiteindelijk gingen de jonge muizen met huid (en nog zonder haar) ook de kippenslokdarm in.

  Voor het overige ben ik nog steeds gefascineerd door de ogen van jullie nieuwe hond.

 5. Leuk de foto’s te zien van Jorien, die wij natuurlijk vaker zien in onze stamkroeg: De Waal. Oh mijn verlangen naar jullie stekje neemt steeds meer toe.

 6. hans en mip , het was weer , en ook het weer , in een woord GEWELDIG . ook Boedapest ,prachtige stad,mooi hotel fijne airco, hier en daar wat bewolkt , dus goed uit te houden, heel veel gewandeld , stevige kuiten ven gekregen , licht gevoelig:}nu weer thuis en de zon uitgepakt , dus hier schijnt hij ook weer:}

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s